StoryEditorOCM
RegionalIVAN ŠOLIĆ

Mali Vakula piše o radosti s visina, indeksu opasnosti od požara te najavljuje kakvo nas vrijeme čeka idući tjedan

Piše Ivan Šolić Mali Vakula
3. kolovoza 2024. - 19:21

Kakvo li je oduševljenje nastalo noćas nešto iza 2:00 h na društvenim mrežama, kada je na odrazu meteorološkog radara već bilo jasno da oborinska masa ide prema Makarskoj rivijeri.  U kišomjeru službene postaje DHMZ-a u Makarskoj sakupilo se noćas poslije prolaska fronte 6.8 litara kiše po četvornom metru, a iako nije riječ o obilnijoj količini oborine, bila je to prava radost sa visina za brojne iscrpljene vatrogasce iz cijele Lijepe Naše koji se danima bore s vatrenom stihijom. Noćašnje oborine stigle su u najboljem mogućem trenutku na opožarenu površinu, budući da će prema večernjim satima na Makarskoj rivijeri bura biti u jačanju, ali dobra je vijest što njena brzina neće biti odveć velika, već uglavnom umjerena do pojačana! U nastavku dana će se zadržati nestabilno vrijeme, pa pokoji lokalni grmljavinski pljusak ne možemo isključiti niti u večernjim satima, prema izračunima visokorezolucijskih prognostičkih modela.

image

Vremenska prognoza

Mali Vakula/Slobodna Dalmacija

Niži indeks opasnosti od šumskog požara

Kiša koja je noćas pala, konačno, snizila je vrijednost indeksa opasnosti šumskog požara na Makarskoj rivijeri i na krajnjem jugu zemlje na umjerenu, dok je on za Zadar i Split i dalje visok, a za područje Šibensko-kninske, nažalost, i dalje vrlo visok. Nešto povoljnije vrijednosti indeksa opasnosti od šumskog požar na pojedinim područjima uz obalu i na otocima, nažalost, neće se dugo zadržati budući da je pred nama novo aridno razdoblje. U idućih 7-8 dana ne očekuje nas akumulacija oborina, a ako tome pridodamo i visoke temperature zrak (>30 C), za očekivati je i porast vrijednosti indeksa opasnosti od šumskog požara, na što posebno upozoravamo, u nadi da će apokaliptični prizori i posljedice požara koji haraju Dalmacijom konačno podignuti svijest naše nacije o ulozi svakog pojedinca u sprječavanju nastanka šumskog požara, jer spriječeni požar je jedini požar ugašen na vrijeme!

image

Vremenska prognoza

Mali Vakula/Slobodna Dalmacija

Meteoalarm na godišnjem odmoru

Prognoza za idući tjedan je izvrsna, svi meteorološki elementi bit će „pod kontrolom“, pa i meteoalarm može „pisati“ koji dan godišnjeg odmora. Jutarnje temperature zraka u Splitu u idućim danima između 24-26 C dok će u Zagori biti ipak ugodnije. Maksimalne dnevne temperature zraka malo iznad 30 C, pa će i u nadolazećem tjednu biti vrućih dana, ali ovdje treba napomenuti kako će „maksimalci“ ipak biti izdržljivi, a ekstremnih vrućina ovog puta, srećom,neće biti.

Prilike u atmosferi na obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Kninu, ići će na ruke organizatoru, budući da će u Kninu biti djelomice sunčano, u jutarnjim satima uz nešto povećanu visoku i srednju naoblaku. Iako će biti vruće uz maksimalne temperature zraka oko 34 C, daleko je to od vrijednosti koje su se na ovaj nadnevak znale mjeriti u Zvonimirovom gradu.

image

Vremenska prognoza

Mali Vakula/

 

19. rujan 2024 18:19