stdClass Object ( [id] => 1111938 [title] => Marijan Žižanović je dreser opasnih ptica grabljivica, a s njima ide i u lov: Moja Dina se na plijen stušti brzinom od 300 kilometara na sat [alias] => marijan-zizanovic-je-dreser-opasnih-ptica-grabljivica-a-s-njima-ide-i-u-lov-moja-dina-se-na-plijen-stusti-brzinom-od-300-kilometara-na-sat [catid] => 306 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ona je Dina. I mrko gleda. Zato se držim na distanci, oprezan sam premda je sputana lancima. Zarobljena. I iako mi praktički ništa ne može. Oko nogu su joj željezne karike. I to je dijeli od slobode. Od planinskih vrhova na kojima obitava. Od Velebita, Biokova i Dinare.

U Europi živi pet vrsta orlova, a populacija koja ovdje prebiva fizički je najmanja. Kamčatski su orlovi najteži. Ima im i po osam kilograma. No, slabi su lovci. Hrane se lososom, međusobno dijele ribu, solidarni su, pa im nedostaje ubilačkog instinkta. Nagona za preživljavanjem.

Naša Dina je doletjela iz Alpi. Četiri su joj godine. Ptice se iz njezina roda gnijezde na 1120 metara, pa rašire krila i polete par stotina metara u vis. Onda se stacioniraju. I dugo promatraju naokolo, a vid im je savršen. Ni najmanja sitnica im ne može promaknuti. Kad spaze metu, kreću u munjeviti napad da bi se nahranile divokozama, preživjele po surovom zakonu prirode. Ovdje, u Hrvatskoj, orlovima su hrana najčešće zmije i kunići, srne, što znači da su fizički inferiorniji od onih u Sloveniji, Italiji, Austriji, Francuskoj i Švicarskoj koji svojim izgledom bude strahopoštovanje.

Strašna je ptičurina taj suri orao. Ta naša Dina. Na žrtvu se stušti brzinom od tristo kilometara na sat, pa je u čas posla dokrajči kandžama. Čagalj ili divokoza samo nestanu u njenom smrtonosnom zagrljaju. Ubija kao lav, kralj životinja

- Dobro pogledajte te kandže. To je zadnje što nam je ostalo od dinosaura - reći će Marijan Žižanović, dok se pod strehom skrivamo od sunca od kojeg malaksaju ljudi i životinje. Koje je sasušilo prašinu što se diže pod nogama i konjskim kopitima.

---

image

 
Nikola Vilic/Cropix
---

A tu, u nekadašnji kamenolom u Žrnovnici koji, zapravo, katastarski pripada Podstrani, stigli smo zbog jednih i drugih; beštija i judi: Žižinog orla i jastrebova te krasnih konja Denisa Zeljka ili preciznije njegove udruge "Dalmacija Equino". Ptice grabljivice i lov s njima iz sedla, posebna su atrakcija, pa Zeljko i članovi "Dalmacije Equino" upijaju svaku Žižinu riječ. Čim polože sokolarski ispit, pridružit će se onima koji su izvješteni druženju s pticama koje znaju biti ozbiljna prijetnja čovjeku. I zato smo s njima tako oprezni. Zato ih poštujemo.

- Gladnom orlu odrastao čovjek ili dijete može biti plijen. Da ga spazi samog u prirodi, napao bi ga. Naročito ovaj alpski orao. On je snažniji od drugih. Ne, ne može ga podignuti, za to nema snage ni potrebe. Baš kao kod divokoza, orlovi natkrile plijen i dokrajče ga kandžama. Zapravo, nijedna ptica grabljivica koja je sokolarski vođena ne smije nositi plijen - kaže Žiža, a mi ga okupljeni zasipamo pitanjima poput kiše meteora.

Odakle dolaze najveći suri orlovi? Koliko su teški? I jesu li najteži i najopasniji? Najljubopitljiviji je Patrik Oberstar iz Slovenije. I prvi od nas nudi se primiti jastreba na ruku, na kožnu rukavicu koja štiti od njegovih poput noževa oštrih kandži.

---

image
Jastreb Kiki
Nikola Vilic/Cropix
---

Let iznad ekvatora

- Njihovi prapradjedovi su podrijetlom iz Amerike. Tamo s kojotima love kuniće. Zato se ovdje jako teško privikavaju na pse. Rekao bih da tu vlada jedna vrsta antagonizma. Orlovi žive iznad ekvatora: u Aziji, Europi i Americi, a Australiji možemo naći njihove podvrste. Jastrebova ima sedamnaest podvrsta, od kojih desetak živi u Europi, a sokola još i više. Ne zna se koliko točno parova ovdje obitava jer se njihov broj, zbog zabrane pesticida, znatno povećao. Najpoznatija vrsta je sivi sokol koji se isključivo hrani pticama. Ranije su male ptice jele kukce koji su bili u doticaju s pesticidima pa su kao takve bile zatrovane. Zbog mekanih ljuski jajeta, ženka orla zna razbiti jaja dok sjedi na njima, pa su zato postali ugrožena vrsta što je kasnije potaknulo njihov umjetni uzgoj. Washingtonska konvencija o zaštiti živih bića, flore i faune, koja ima međunarodni karakter, recimo, sokolove i dalje tretira kao zaštićene ptice, kao ugroženu vrstu, iako oni to ustvari više nisu - kaže Žižanović, predsjednik Sokolarskog saveza Hrvatske i jedan od četiri, pet, od ukupno dvjesto članova, koji ide u lov sa sokolovima po bijelomu svijetu, i kojem ove moćne ptice ne služe samo za puko pokazivanje. Kao Arapima, naprimjer.

- Oni su ih dolje skoro istrijebili. Njima su ptice postale stvar prestiža. Kao automobili. I to zato jer imaju previše novca i jedino čemu im danas sokolovi služe jesu trke. Tko će brže doletjeti do cilja pa osvojiti Toyotu! I nabavljaju samo sivog sokola iz Norveške, Rusije ili Finske. I samo ženke. Zbog njihove veličine. One su moćnije od muškaraca. Onda s njima sjede, pokazuju se, prave važni - razbija mi predrasude Marijan jer sam mislio da Arapima u sokolarstvu premca nema, kad ono, od njih su na tom polju jači Amerikanci, Česi i Englezi, a ni naši nisu baš za bacit'.

- Gdje ima puno hrane, ima i orlova. U Slovačkoj u planinama ima puno zečeva. Zato su njihovi susjedi Česi dobri sokolari - kaže.

Orlovi, jastrebovi i sokolovi nisu prirodni neprijatelji, što ne znači da se ne sukobljavaju.

---

image
Naš reporter s jastrebom Kikijem
Nikola Vilic/Cropix
---

- Ne postoje prirodni neprijatelji. To je zabluda. Lastavica tjera jastreba iz svoga gnijezda jer joj je ugrozio teritorij a on ju ne može uhvatiti jer je mala. I brza. Problemi između ptica nastaju jedino ako pikiraju isti plijen, ako su jedno drugom konkurencija - objašnjava Žiža, a meni padaju na pamet ljudi. I oni su "zviri i beštije". I oni se najčešće zbog toga sukobljavaju. Zbog svojine. Plijena.

Žiži jastreb Kika služi kao rastjerivač galebova. U kompleksu "Falkensteinera", luksuznog resorta u Petrčanima, Kika je i ovog ljeta "na straži" jer stotine galebova stvaraju probleme hotelijerima.

- Interesantno da su jastrebu danas pomagale dvije vrane koje su graktanjem obavještavale galebove da se ne približavaju kompleksu. Čim ih Kika rastjera, ne bude ih i po deset dana. Galebovi se boje jastrebova. Ušao im je od njih strah u kosti - smije se Marijan.

Zen

Znači li da je najgladnija ptica grabljivica i najbolji lovac?

- Ne. Ptica mora biti taman gladna jer ako danima nije ništa jela, onemoća. Nije nizašto. Ako je tjedan dana ne hranite, ona će i na čovjeka nasrnuti. Tada za ništa i nikog ne pita. Često greškom vlasnika pasa orao ubije njihove životinje. To mi se jednom dogodilo dok sam s prijateljom lovio srne. Ubila je preraslog staforda. Ugušila ga. Čovjeku bude žao, ali, nažalost, dogodi se - reći će Marijan.

S lisicom, srnom, čagljem, suri se orao bori dok ih ne savlada, pa tek onda jede što je ulovio. Kod manje divljači jede čim ga zgrabi. Zalogaj po zalogaj.

---

image
Tonka Tudor i jastreb Kiki podno brda Perun
Nikola Vilic/Cropix
---

Dugo će trebati Žiži da nekoga od naših nauči loviti sa sokolima, a kamoli s konja, a oni su u starom kamenolomu glavni. Zbog njih se ovdje dolazi. Veli da je i njemu, starom, prekaljenom sportašu, jer desetljećima se uspješno bavio borilačkim sportovima, takvo nešto jako teško, a i bolji jahači od njega su mu to priznali.

Kažu, brz si kao jastreb. Manji su znači eksplozivniji, poletniji? Ima u njima više špirita?

- Ha, ha... To svi misle, ali je upravo suprotno. Veći su jastrebovi brži. Kod obrušavanja zbog veće mase postižu brzinu i od 300 kilometara na sat! Dovoljno mu je prsima udariti plijen i on je svladan - konstatira Marijan.

Malo je starih orlova u Europi, a jedan je Žižin prevalio četrdesetu.

- I još je potentan. Može se razmnožavati. Ime mu je Zen - ponosno će. Pokazuje nam sliku na kojoj je došao glave šakalu.

---

image
Milan Vincic i jastreb Kiki podno brda Perun
Nikola Vilic/Cropix
---

Obilazimo konje. Štalu. Denis veli da ih je silna vrućina danas neobično umirila. Jedva nas gledaju. I za razliku od ptica grabljivica koje ne podnose milovanje, dobro reagiraju kad im se dodirne grivu, potapše, javi.

- U konjičkom klubu je osamdesetak članova. Nismo ovisni o turizmu, ali gosti nam dođu. Svu ovu zemlju sam, vjerovali ili ne, sam navukao. Sve je ovo prije bila jedna kamena ploča. Zato nemamo gdje ni stablo posaditi. Radimo još četiri boksa i jedan koral. Iznajmio sam i zemlju od Hrvatskih šuma u Mravincima. Tamo imam četiri hektara trave. Organiziramo i jahanje po Rimskom akvaduktu do izvora i kroz rijeku Jadro. Kad završimo s ispitima, krenut ćemo sa sokolarstvom. Ovdje se na brisanom prostoru sve vidi jer nas je 2017. zadesio onaj veliki požar. Ova je lokacija za njih idealna jer nema šume pa se bez problema može pratiti prelet ptica. Uživati - Denis će dok gledamo u daljinu. U jastreba koji, čim spazi plijen koji nam služi kao mamac, slijeće na zaštitnu rukavicu pa važno pozira Nikoli, a nama pumpa ego; jer, eto, ne plašimo se tih moćnih ptica barem dok je Žiža tu, i dok nas savjetuje kako se ophoditi s orlom, jastrebom ili sokolom, prijateljem starim.

---

image
Marijan Žižanović i orao Dina - u prirodi, ptice iz njezina roda gnijezde se na 1120 metara
Nikola Vilic/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ATRAKCIJA KOD SPLITA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ATRAKCIJA KOD SPLITA 1 1 1 1 1 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-07-11 15:16:38 [created_by] => 264 [created_by_alias] => S.Ljubičić/PSD [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-07-11 15:19:03 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-07-11 15:19:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 682 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 306 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--regional [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Zadarske županije i Dalmacije [menu-meta_keywords] => biograd, obrovac, benkovac, gračac, bibinje, pag, ugljan, pašman, tkon, dugi otok, ist, silba, olib, premuda [secure] => 0 [page_title] => Regional [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/07\/11\/18526688.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/11\/18526474.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/11\/18526510.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/11\/18526508.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/11\/18526506.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/11\/18526502.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/11\/18526476.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/11\/18526480.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/11\/18526482.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/11\/18526484.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/11\/18526492.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/11\/18526494.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/11\/18526496.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikola Vilic\/Cropix","Nikola Vilic\/Cropix","Nikola Vilic\/Cropix","Nikola Vilic\/Cropix","Nikola Vilic\/Cropix","Nikola Vilic\/Cropix","Nikola Vilic\/Cropix","Nikola Vilic\/Cropix","Nikola Vilic\/Cropix","Nikola Vilic\/Cropix","Nikola Vilic\/Cropix","Nikola Vilic\/Cropix","Nikola Vilic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Marijan \u017di\u017eanovi\u0107 i orao Dina:\u00a0doletjela je iz Alpi. \u010cetiri su joj godine","Marijan \u017di\u017eanovi\u0107 i orao Dina - u prirodi, ptice iz njezina roda gnijezde se na 1120 metara","
\n\u00a0","Jastreb Kiki","Na\u0161 reporter s jastrebom Kikijem","Orlovi imaju savr\u0161en vid. Ni\u00a0najmanja sitnica im ne mo\u017ee promaknuti. Kad spaze metu, kre\u0107u u munjeviti napad","","","Denis Zeljko i Dina","","Milan Vincic i jastreb Kiki podno brda Perun","Tonka Tudor i jastreb Kiki podno brda Perun",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1278","hd_18526688_1920.jpg":"1920x1080","k_18526688_1280.jpg":"1280x1280","k_18526688_1024.jpg":"1024x1024","k_18526688_640.jpg":"640x640","k_18526688_480.jpg":"480x480","k_18526688_340.jpg":"340x340","k_18526688_220.jpg":"220x220","o_18526688_1280.jpg":"1280x852","o_18526688_1024.jpg":"1024x681","o_18526688_640.jpg":"640x426","o_18526688_480.jpg":"480x319","o_18526688_340.jpg":"340x226","o_18526688_220.jpg":"220x146","h_18526688_1280.jpg":"1280x854","h_18526688_1024.jpg":"1024x683","h_18526688_640.jpg":"640x427","h_18526688_480.jpg":"480x320","h_18526688_340.jpg":"340x227","h_18526688_220.jpg":"220x147","pp_18526688_1280.jpg":"1006x1280","pp_18526688_1024.jpg":"805x1024","pp_18526688_640.jpg":"503x640","pp_18526688_480.jpg":"377x480","pp_18526688_340.jpg":"267x340","pp_18526688_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_18526474_1920.jpg":"1920x1080","k_18526474_1280.jpg":"1280x1280","k_18526474_1024.jpg":"1024x1024","k_18526474_640.jpg":"640x640","k_18526474_480.jpg":"480x480","k_18526474_340.jpg":"340x340","k_18526474_220.jpg":"220x220","o_18526474_1280.jpg":"1280x853","o_18526474_1024.jpg":"1024x682","o_18526474_640.jpg":"640x426","o_18526474_480.jpg":"480x320","o_18526474_340.jpg":"340x226","o_18526474_220.jpg":"220x146","h_18526474_1280.jpg":"1280x854","h_18526474_1024.jpg":"1024x683","h_18526474_640.jpg":"640x427","h_18526474_480.jpg":"480x320","h_18526474_340.jpg":"340x227","h_18526474_220.jpg":"220x147","pp_18526474_1280.jpg":"1006x1280","pp_18526474_1024.jpg":"805x1024","pp_18526474_640.jpg":"503x640","pp_18526474_480.jpg":"377x480","pp_18526474_340.jpg":"267x340","pp_18526474_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","hd_18526510_1920.jpg":"1920x1080","k_18526510_1280.jpg":"1280x1280","k_18526510_1024.jpg":"1024x1024","k_18526510_640.jpg":"640x640","k_18526510_480.jpg":"480x480","k_18526510_340.jpg":"340x340","k_18526510_220.jpg":"220x220","o_18526510_1280.jpg":"1280x851","o_18526510_1024.jpg":"1024x681","o_18526510_640.jpg":"640x425","o_18526510_480.jpg":"480x319","o_18526510_340.jpg":"340x226","o_18526510_220.jpg":"220x146","h_18526510_1280.jpg":"1280x854","h_18526510_1024.jpg":"1024x683","h_18526510_640.jpg":"640x427","h_18526510_480.jpg":"480x320","h_18526510_340.jpg":"340x227","h_18526510_220.jpg":"220x147","pp_18526510_1280.jpg":"1006x1280","pp_18526510_1024.jpg":"805x1024","pp_18526510_640.jpg":"503x640","pp_18526510_480.jpg":"377x480","pp_18526510_340.jpg":"267x340","pp_18526510_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","hd_18526508_1920.jpg":"1920x1080","k_18526508_1280.jpg":"1280x1280","k_18526508_1024.jpg":"1024x1024","k_18526508_640.jpg":"640x640","k_18526508_480.jpg":"480x480","k_18526508_340.jpg":"340x340","k_18526508_220.jpg":"220x220","o_18526508_1280.jpg":"1280x851","o_18526508_1024.jpg":"1024x681","o_18526508_640.jpg":"640x425","o_18526508_480.jpg":"480x319","o_18526508_340.jpg":"340x226","o_18526508_220.jpg":"220x146","h_18526508_1280.jpg":"1280x854","h_18526508_1024.jpg":"1024x683","h_18526508_640.jpg":"640x427","h_18526508_480.jpg":"480x320","h_18526508_340.jpg":"340x227","h_18526508_220.jpg":"220x147","pp_18526508_1280.jpg":"1006x1280","pp_18526508_1024.jpg":"805x1024","pp_18526508_640.jpg":"503x640","pp_18526508_480.jpg":"377x480","pp_18526508_340.jpg":"267x340","pp_18526508_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_18526506_1920.jpg":"1920x1080","k_18526506_1280.jpg":"1280x1280","k_18526506_1024.jpg":"1024x1024","k_18526506_640.jpg":"640x640","k_18526506_480.jpg":"480x480","k_18526506_340.jpg":"340x340","k_18526506_220.jpg":"220x220","o_18526506_1280.jpg":"1280x853","o_18526506_1024.jpg":"1024x682","o_18526506_640.jpg":"640x426","o_18526506_480.jpg":"480x320","o_18526506_340.jpg":"340x226","o_18526506_220.jpg":"220x146","h_18526506_1280.jpg":"1280x854","h_18526506_1024.jpg":"1024x683","h_18526506_640.jpg":"640x427","h_18526506_480.jpg":"480x320","h_18526506_340.jpg":"340x227","h_18526506_220.jpg":"220x147","pp_18526506_1280.jpg":"1006x1280","pp_18526506_1024.jpg":"805x1024","pp_18526506_640.jpg":"503x640","pp_18526506_480.jpg":"377x480","pp_18526506_340.jpg":"267x340","pp_18526506_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_18526502_1920.jpg":"1920x1080","k_18526502_1280.jpg":"1280x1280","k_18526502_1024.jpg":"1024x1024","k_18526502_640.jpg":"640x640","k_18526502_480.jpg":"480x480","k_18526502_340.jpg":"340x340","k_18526502_220.jpg":"220x220","o_18526502_1280.jpg":"1280x853","o_18526502_1024.jpg":"1024x682","o_18526502_640.jpg":"640x426","o_18526502_480.jpg":"480x320","o_18526502_340.jpg":"340x226","o_18526502_220.jpg":"220x146","h_18526502_1280.jpg":"1280x854","h_18526502_1024.jpg":"1024x683","h_18526502_640.jpg":"640x427","h_18526502_480.jpg":"480x320","h_18526502_340.jpg":"340x227","h_18526502_220.jpg":"220x147","pp_18526502_1280.jpg":"1006x1280","pp_18526502_1024.jpg":"805x1024","pp_18526502_640.jpg":"503x640","pp_18526502_480.jpg":"377x480","pp_18526502_340.jpg":"267x340","pp_18526502_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_18526476_1920.jpg":"1920x1080","k_18526476_1280.jpg":"1280x1280","k_18526476_1024.jpg":"1024x1024","k_18526476_640.jpg":"640x640","k_18526476_480.jpg":"480x480","k_18526476_340.jpg":"340x340","k_18526476_220.jpg":"220x220","o_18526476_1280.jpg":"1280x853","o_18526476_1024.jpg":"1024x682","o_18526476_640.jpg":"640x426","o_18526476_480.jpg":"480x320","o_18526476_340.jpg":"340x226","o_18526476_220.jpg":"220x146","h_18526476_1280.jpg":"1280x854","h_18526476_1024.jpg":"1024x683","h_18526476_640.jpg":"640x427","h_18526476_480.jpg":"480x320","h_18526476_340.jpg":"340x227","h_18526476_220.jpg":"220x147","pp_18526476_1280.jpg":"1006x1280","pp_18526476_1024.jpg":"805x1024","pp_18526476_640.jpg":"503x640","pp_18526476_480.jpg":"377x480","pp_18526476_340.jpg":"267x340","pp_18526476_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_18526480_1920.jpg":"1920x1080","k_18526480_1280.jpg":"1280x1280","k_18526480_1024.jpg":"1024x1024","k_18526480_640.jpg":"640x640","k_18526480_480.jpg":"480x480","k_18526480_340.jpg":"340x340","k_18526480_220.jpg":"220x220","o_18526480_1280.jpg":"1280x853","o_18526480_1024.jpg":"1024x682","o_18526480_640.jpg":"640x426","o_18526480_480.jpg":"480x320","o_18526480_340.jpg":"340x226","o_18526480_220.jpg":"220x146","h_18526480_1280.jpg":"1280x854","h_18526480_1024.jpg":"1024x683","h_18526480_640.jpg":"640x427","h_18526480_480.jpg":"480x320","h_18526480_340.jpg":"340x227","h_18526480_220.jpg":"220x147","pp_18526480_1280.jpg":"1006x1280","pp_18526480_1024.jpg":"805x1024","pp_18526480_640.jpg":"503x640","pp_18526480_480.jpg":"377x480","pp_18526480_340.jpg":"267x340","pp_18526480_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_18526482_1920.jpg":"1920x1080","k_18526482_1280.jpg":"1280x1280","k_18526482_1024.jpg":"1024x1024","k_18526482_640.jpg":"640x640","k_18526482_480.jpg":"480x480","k_18526482_340.jpg":"340x340","k_18526482_220.jpg":"220x220","o_18526482_1280.jpg":"1280x853","o_18526482_1024.jpg":"1024x682","o_18526482_640.jpg":"640x426","o_18526482_480.jpg":"480x320","o_18526482_340.jpg":"340x226","o_18526482_220.jpg":"220x146","h_18526482_1280.jpg":"1280x854","h_18526482_1024.jpg":"1024x683","h_18526482_640.jpg":"640x427","h_18526482_480.jpg":"480x320","h_18526482_340.jpg":"340x227","h_18526482_220.jpg":"220x147","pp_18526482_1280.jpg":"1006x1280","pp_18526482_1024.jpg":"805x1024","pp_18526482_640.jpg":"503x640","pp_18526482_480.jpg":"377x480","pp_18526482_340.jpg":"267x340","pp_18526482_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_18526484_1920.jpg":"1920x1080","k_18526484_1280.jpg":"1280x1280","k_18526484_1024.jpg":"1024x1024","k_18526484_640.jpg":"640x640","k_18526484_480.jpg":"480x480","k_18526484_340.jpg":"340x340","k_18526484_220.jpg":"220x220","o_18526484_1280.jpg":"1280x853","o_18526484_1024.jpg":"1024x682","o_18526484_640.jpg":"640x426","o_18526484_480.jpg":"480x320","o_18526484_340.jpg":"340x226","o_18526484_220.jpg":"220x146","h_18526484_1280.jpg":"1280x854","h_18526484_1024.jpg":"1024x683","h_18526484_640.jpg":"640x427","h_18526484_480.jpg":"480x320","h_18526484_340.jpg":"340x227","h_18526484_220.jpg":"220x147","pp_18526484_1280.jpg":"1006x1280","pp_18526484_1024.jpg":"805x1024","pp_18526484_640.jpg":"503x640","pp_18526484_480.jpg":"377x480","pp_18526484_340.jpg":"267x340","pp_18526484_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","hd_18526492_1920.jpg":"1920x1080","k_18526492_1280.jpg":"1280x1280","k_18526492_1024.jpg":"1024x1024","k_18526492_640.jpg":"640x640","k_18526492_480.jpg":"480x480","k_18526492_340.jpg":"340x340","k_18526492_220.jpg":"220x220","o_18526492_1280.jpg":"1280x851","o_18526492_1024.jpg":"1024x681","o_18526492_640.jpg":"640x425","o_18526492_480.jpg":"480x319","o_18526492_340.jpg":"340x226","o_18526492_220.jpg":"220x146","h_18526492_1280.jpg":"1280x854","h_18526492_1024.jpg":"1024x683","h_18526492_640.jpg":"640x427","h_18526492_480.jpg":"480x320","h_18526492_340.jpg":"340x227","h_18526492_220.jpg":"220x147","pp_18526492_1280.jpg":"1006x1280","pp_18526492_1024.jpg":"805x1024","pp_18526492_640.jpg":"503x640","pp_18526492_480.jpg":"377x480","pp_18526492_340.jpg":"267x340","pp_18526492_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_18526494_1920.jpg":"1920x1080","k_18526494_1280.jpg":"1280x1280","k_18526494_1024.jpg":"1024x1024","k_18526494_640.jpg":"640x640","k_18526494_480.jpg":"480x480","k_18526494_340.jpg":"340x340","k_18526494_220.jpg":"220x220","o_18526494_1280.jpg":"1280x853","o_18526494_1024.jpg":"1024x682","o_18526494_640.jpg":"640x426","o_18526494_480.jpg":"480x320","o_18526494_340.jpg":"340x226","o_18526494_220.jpg":"220x146","h_18526494_1280.jpg":"1280x854","h_18526494_1024.jpg":"1024x683","h_18526494_640.jpg":"640x427","h_18526494_480.jpg":"480x320","h_18526494_340.jpg":"340x227","h_18526494_220.jpg":"220x147","pp_18526494_1280.jpg":"1006x1280","pp_18526494_1024.jpg":"805x1024","pp_18526494_640.jpg":"503x640","pp_18526494_480.jpg":"377x480","pp_18526494_340.jpg":"267x340","pp_18526494_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_18526496_1920.jpg":"1920x1080","k_18526496_1280.jpg":"1280x1280","k_18526496_1024.jpg":"1024x1024","k_18526496_640.jpg":"640x640","k_18526496_480.jpg":"480x480","k_18526496_340.jpg":"340x340","k_18526496_220.jpg":"220x220","o_18526496_1280.jpg":"1280x1920","o_18526496_1024.jpg":"1024x1536","o_18526496_640.jpg":"640x960","o_18526496_480.jpg":"480x720","o_18526496_340.jpg":"340x510","o_18526496_220.jpg":"220x330","h_18526496_1280.jpg":"1280x854","h_18526496_1024.jpg":"1024x683","h_18526496_640.jpg":"640x427","h_18526496_480.jpg":"480x320","h_18526496_340.jpg":"340x227","h_18526496_220.jpg":"220x147","pp_18526496_1280.jpg":"1006x1280","pp_18526496_1024.jpg":"805x1024","pp_18526496_640.jpg":"503x640","pp_18526496_480.jpg":"377x480","pp_18526496_340.jpg":"267x340","pp_18526496_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 306 [name] => Regional [alias] => regional [description] => [parent] => 301 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"301","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7943686 Threads: 5 Questions: 1653547501 Slow queries: 4916007 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111850677 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /zadar/regional ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 306 [name] => Regional [alias] => regional [parent] => 301 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /zadar/regional ) ) [link] => /zadar/regional/marijan-zizanovic-je-dreser-opasnih-ptica-grabljivica-a-s-njima-ide-i-u-lov-moja-dina-se-na-plijen-stusti-brzinom-od-300-kilometara-na-sat-1111938 [printLink] => /zadar/regional/marijan-zizanovic-je-dreser-opasnih-ptica-grabljivica-a-s-njima-ide-i-u-lov-moja-dina-se-na-plijen-stusti-brzinom-od-300-kilometara-na-sat-1111938?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 643469 [name] => dreser orlova [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-07-11 15:35:27 [main_article_id] => 0 [alias] => dreser-orlova [link] => /tag/dreser-orlova ) [1] => stdClass Object ( [id] => 611445 [name] => marijan žižanović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-28 14:14:25 [main_article_id] => 0 [alias] => marijan-zizanovic [link] => /tag/marijan-zizanovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ATRAKCIJA KOD SPLITA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Marijan Žižanović je dreser opasnih ptica grabljivica, a s njima ide i u lov: Moja Dina se na plijen stušti brzinom od 300 kilometara na sat [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-17-06-25-23-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/11/18526688.jpg [galleryCount] => 13 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikola Vilic/Cropix [mainImageDesc] => Marijan Žižanović i orao Dina: doletjela je iz Alpi. Četiri su joj godine [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/11/18526688.jpg [title] => Marijan Žižanović i orao Dina: doletjela je iz Alpi. Četiri su joj godine Nikola Vilic/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/11/18526474.jpg [title] => Marijan Žižanović i orao Dina - u prirodi, ptice iz njezina roda gnijezde se na 1120 metara Nikola Vilic/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/11/18526510.jpg [title] =>
 
Nikola Vilic/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/11/18526508.jpg [title] => Jastreb Kiki Nikola Vilic/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/11/18526506.jpg [title] => Naš reporter s jastrebom Kikijem Nikola Vilic/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/11/18526502.jpg [title] => Orlovi imaju savršen vid. Ni najmanja sitnica im ne može promaknuti. Kad spaze metu, kreću u munjeviti napad Nikola Vilic/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/11/18526476.jpg [title] => Nikola Vilic/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/11/18526480.jpg [title] => Nikola Vilic/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/11/18526482.jpg [title] => Denis Zeljko i Dina Nikola Vilic/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/11/18526484.jpg [title] => Nikola Vilic/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/11/18526492.jpg [title] => Milan Vincic i jastreb Kiki podno brda Perun Nikola Vilic/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/11/18526494.jpg [title] => Tonka Tudor i jastreb Kiki podno brda Perun Nikola Vilic/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/11/18526496.jpg [title] => Nikola Vilic/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ona je Dina. I mrko gleda. Zato se držim na distanci, oprezan sam premda je sputana lancima. Zarobljena. I iako mi praktički ništa ne može. Oko nogu su joj željezne karike. I to je dijeli od slobode. Od planinskih vrhova na kojima obitava. Od Velebita, Biokova i Dinare.

U Europi živi pet vrsta orlova, a populacija koja ovdje prebiva fizički je najmanja. Kamčatski su orlovi najteži. Ima im i po osam kilograma. No, slabi su lovci. Hrane se lososom, međusobno dijele ribu, solidarni su, pa im nedostaje ubilačkog instinkta. Nagona za preživljavanjem.

Naša Dina je doletjela iz Alpi. Četiri su joj godine. Ptice se iz njezina roda gnijezde na 1120 metara, pa rašire krila i polete par stotina metara u vis. Onda se stacioniraju. I dugo promatraju naokolo, a vid im je savršen. Ni najmanja sitnica im ne može promaknuti. Kad spaze metu, kreću u munjeviti napad da bi se nahranile divokozama, preživjele po surovom zakonu prirode. Ovdje, u Hrvatskoj, orlovima su hrana najčešće zmije i kunići, srne, što znači da su fizički inferiorniji od onih u Sloveniji, Italiji, Austriji, Francuskoj i Švicarskoj koji svojim izgledom bude strahopoštovanje.

Strašna je ptičurina taj suri orao. Ta naša Dina. Na žrtvu se stušti brzinom od tristo kilometara na sat, pa je u čas posla dokrajči kandžama. Čagalj ili divokoza samo nestanu u njenom smrtonosnom zagrljaju. Ubija kao lav, kralj životinja

- Dobro pogledajte te kandže. To je zadnje što nam je ostalo od dinosaura - reći će Marijan Žižanović, dok se pod strehom skrivamo od sunca od kojeg malaksaju ljudi i životinje. Koje je sasušilo prašinu što se diže pod nogama i konjskim kopitima.

---

image

 
Nikola Vilic/Cropix
---

A tu, u nekadašnji kamenolom u Žrnovnici koji, zapravo, katastarski pripada Podstrani, stigli smo zbog jednih i drugih; beštija i judi: Žižinog orla i jastrebova te krasnih konja Denisa Zeljka ili preciznije njegove udruge "Dalmacija Equino". Ptice grabljivice i lov s njima iz sedla, posebna su atrakcija, pa Zeljko i članovi "Dalmacije Equino" upijaju svaku Žižinu riječ. Čim polože sokolarski ispit, pridružit će se onima koji su izvješteni druženju s pticama koje znaju biti ozbiljna prijetnja čovjeku. I zato smo s njima tako oprezni. Zato ih poštujemo.

- Gladnom orlu odrastao čovjek ili dijete može biti plijen. Da ga spazi samog u prirodi, napao bi ga. Naročito ovaj alpski orao. On je snažniji od drugih. Ne, ne može ga podignuti, za to nema snage ni potrebe. Baš kao kod divokoza, orlovi natkrile plijen i dokrajče ga kandžama. Zapravo, nijedna ptica grabljivica koja je sokolarski vođena ne smije nositi plijen - kaže Žiža, a mi ga okupljeni zasipamo pitanjima poput kiše meteora.

Odakle dolaze najveći suri orlovi? Koliko su teški? I jesu li najteži i najopasniji? Najljubopitljiviji je Patrik Oberstar iz Slovenije. I prvi od nas nudi se primiti jastreba na ruku, na kožnu rukavicu koja štiti od njegovih poput noževa oštrih kandži.

---

image
Jastreb Kiki
Nikola Vilic/Cropix
---

Let iznad ekvatora

- Njihovi prapradjedovi su podrijetlom iz Amerike. Tamo s kojotima love kuniće. Zato se ovdje jako teško privikavaju na pse. Rekao bih da tu vlada jedna vrsta antagonizma. Orlovi žive iznad ekvatora: u Aziji, Europi i Americi, a Australiji možemo naći njihove podvrste. Jastrebova ima sedamnaest podvrsta, od kojih desetak živi u Europi, a sokola još i više. Ne zna se koliko točno parova ovdje obitava jer se njihov broj, zbog zabrane pesticida, znatno povećao. Najpoznatija vrsta je sivi sokol koji se isključivo hrani pticama. Ranije su male ptice jele kukce koji su bili u doticaju s pesticidima pa su kao takve bile zatrovane. Zbog mekanih ljuski jajeta, ženka orla zna razbiti jaja dok sjedi na njima, pa su zato postali ugrožena vrsta što je kasnije potaknulo njihov umjetni uzgoj. Washingtonska konvencija o zaštiti živih bića, flore i faune, koja ima međunarodni karakter, recimo, sokolove i dalje tretira kao zaštićene ptice, kao ugroženu vrstu, iako oni to ustvari više nisu - kaže Žižanović, predsjednik Sokolarskog saveza Hrvatske i jedan od četiri, pet, od ukupno dvjesto članova, koji ide u lov sa sokolovima po bijelomu svijetu, i kojem ove moćne ptice ne služe samo za puko pokazivanje. Kao Arapima, naprimjer.

- Oni su ih dolje skoro istrijebili. Njima su ptice postale stvar prestiža. Kao automobili. I to zato jer imaju previše novca i jedino čemu im danas sokolovi služe jesu trke. Tko će brže doletjeti do cilja pa osvojiti Toyotu! I nabavljaju samo sivog sokola iz Norveške, Rusije ili Finske. I samo ženke. Zbog njihove veličine. One su moćnije od muškaraca. Onda s njima sjede, pokazuju se, prave važni - razbija mi predrasude Marijan jer sam mislio da Arapima u sokolarstvu premca nema, kad ono, od njih su na tom polju jači Amerikanci, Česi i Englezi, a ni naši nisu baš za bacit'.

- Gdje ima puno hrane, ima i orlova. U Slovačkoj u planinama ima puno zečeva. Zato su njihovi susjedi Česi dobri sokolari - kaže.

Orlovi, jastrebovi i sokolovi nisu prirodni neprijatelji, što ne znači da se ne sukobljavaju.

---

image
Naš reporter s jastrebom Kikijem
Nikola Vilic/Cropix
---

- Ne postoje prirodni neprijatelji. To je zabluda. Lastavica tjera jastreba iz svoga gnijezda jer joj je ugrozio teritorij a on ju ne može uhvatiti jer je mala. I brza. Problemi između ptica nastaju jedino ako pikiraju isti plijen, ako su jedno drugom konkurencija - objašnjava Žiža, a meni padaju na pamet ljudi. I oni su "zviri i beštije". I oni se najčešće zbog toga sukobljavaju. Zbog svojine. Plijena.

Žiži jastreb Kika služi kao rastjerivač galebova. U kompleksu "Falkensteinera", luksuznog resorta u Petrčanima, Kika je i ovog ljeta "na straži" jer stotine galebova stvaraju probleme hotelijerima.

- Interesantno da su jastrebu danas pomagale dvije vrane koje su graktanjem obavještavale galebove da se ne približavaju kompleksu. Čim ih Kika rastjera, ne bude ih i po deset dana. Galebovi se boje jastrebova. Ušao im je od njih strah u kosti - smije se Marijan.

Zen

Znači li da je najgladnija ptica grabljivica i najbolji lovac?

- Ne. Ptica mora biti taman gladna jer ako danima nije ništa jela, onemoća. Nije nizašto. Ako je tjedan dana ne hranite, ona će i na čovjeka nasrnuti. Tada za ništa i nikog ne pita. Često greškom vlasnika pasa orao ubije njihove životinje. To mi se jednom dogodilo dok sam s prijateljom lovio srne. Ubila je preraslog staforda. Ugušila ga. Čovjeku bude žao, ali, nažalost, dogodi se - reći će Marijan.

S lisicom, srnom, čagljem, suri se orao bori dok ih ne savlada, pa tek onda jede što je ulovio. Kod manje divljači jede čim ga zgrabi. Zalogaj po zalogaj.

---

image
Tonka Tudor i jastreb Kiki podno brda Perun
Nikola Vilic/Cropix
---

Dugo će trebati Žiži da nekoga od naših nauči loviti sa sokolima, a kamoli s konja, a oni su u starom kamenolomu glavni. Zbog njih se ovdje dolazi. Veli da je i njemu, starom, prekaljenom sportašu, jer desetljećima se uspješno bavio borilačkim sportovima, takvo nešto jako teško, a i bolji jahači od njega su mu to priznali.

Kažu, brz si kao jastreb. Manji su znači eksplozivniji, poletniji? Ima u njima više špirita?

- Ha, ha... To svi misle, ali je upravo suprotno. Veći su jastrebovi brži. Kod obrušavanja zbog veće mase postižu brzinu i od 300 kilometara na sat! Dovoljno mu je prsima udariti plijen i on je svladan - konstatira Marijan.

Malo je starih orlova u Europi, a jedan je Žižin prevalio četrdesetu.

- I još je potentan. Može se razmnožavati. Ime mu je Zen - ponosno će. Pokazuje nam sliku na kojoj je došao glave šakalu.

---

image
Milan Vincic i jastreb Kiki podno brda Perun
Nikola Vilic/Cropix
---

Obilazimo konje. Štalu. Denis veli da ih je silna vrućina danas neobično umirila. Jedva nas gledaju. I za razliku od ptica grabljivica koje ne podnose milovanje, dobro reagiraju kad im se dodirne grivu, potapše, javi.

- U konjičkom klubu je osamdesetak članova. Nismo ovisni o turizmu, ali gosti nam dođu. Svu ovu zemlju sam, vjerovali ili ne, sam navukao. Sve je ovo prije bila jedna kamena ploča. Zato nemamo gdje ni stablo posaditi. Radimo još četiri boksa i jedan koral. Iznajmio sam i zemlju od Hrvatskih šuma u Mravincima. Tamo imam četiri hektara trave. Organiziramo i jahanje po Rimskom akvaduktu do izvora i kroz rijeku Jadro. Kad završimo s ispitima, krenut ćemo sa sokolarstvom. Ovdje se na brisanom prostoru sve vidi jer nas je 2017. zadesio onaj veliki požar. Ova je lokacija za njih idealna jer nema šume pa se bez problema može pratiti prelet ptica. Uživati - Denis će dok gledamo u daljinu. U jastreba koji, čim spazi plijen koji nam služi kao mamac, slijeće na zaštitnu rukavicu pa važno pozira Nikoli, a nama pumpa ego; jer, eto, ne plašimo se tih moćnih ptica barem dok je Žiža tu, i dok nas savjetuje kako se ophoditi s orlom, jastrebom ili sokolom, prijateljem starim.

---

image
Marijan Žižanović i orao Dina - u prirodi, ptice iz njezina roda gnijezde se na 1120 metara
Nikola Vilic/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikola Vilic/Cropix Nikola Vilic/Cropix Nikola Vilic/Cropix Nikola Vilic/Cropix Nikola Vilic/Cropix Nikola Vilic/Cropix Nikola Vilic/Cropix Nikola Vilic/Cropix Nikola Vilic/Cropix Nikola Vilic/Cropix Nikola Vilic/Cropix Nikola Vilic/Cropix Nikola Vilic/Cropix
Nikola Vilic/Cropix
Marijan Žižanović i orao Dina: doletjela je iz Alpi. Četiri su joj godine
Nikola Vilic/Cropix
Marijan Žižanović i orao Dina - u prirodi, ptice iz njezina roda gnijezde se na 1120 metara
Nikola Vilic/Cropix
Jastreb Kiki
Nikola Vilic/Cropix
Naš reporter s jastrebom Kikijem
Nikola Vilic/Cropix
Orlovi imaju savršen vid. Ni najmanja sitnica im ne može promaknuti. Kad spaze metu, kreću u munjeviti napad
Nikola Vilic/Cropix
Denis Zeljko i Dina
Nikola Vilic/Cropix
Milan Vincic i jastreb Kiki podno brda Perun
Nikola Vilic/Cropix
Tonka Tudor i jastreb Kiki podno brda Perun
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/zadar/regional/marijan-zizanovic-je-dreser-opasnih-ptica-grabljivica-a-s-njima-ide-i-u-lov-moja-dina-se-na-plijen-stusti-brzinom-od-300-kilometara-na-sat-1111938 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1b105fbe66a1b8c9d85a23a7ef1b84444a706117 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Marijan+%C5%BDi%C5%BEanovi%C4%87+je+dreser+opasnih+ptica+grabljivica%2C+a+s+njima+ide+i+u+lov%3A+Moja+Dina+se+na+plijen+stu%C5%A1ti+brzinom+od+300+kilometara+na+sat&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fzadar%2Fregional%2Fmarijan-zizanovic-je-dreser-opasnih-ptica-grabljivica-a-s-njima-ide-i-u-lov-moja-dina-se-na-plijen-stusti-brzinom-od-300-kilometara-na-sat-1111938 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fzadar%2Fregional%2Fmarijan-zizanovic-je-dreser-opasnih-ptica-grabljivica-a-s-njima-ide-i-u-lov-moja-dina-se-na-plijen-stusti-brzinom-od-300-kilometara-na-sat-1111938 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ATRAKCIJA KOD SPLITA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
RegionalATRAKCIJA KOD SPLITA

Marijan Žižanović je dreser opasnih ptica grabljivica, a s njima ide i u lov: Moja Dina se na plijen stušti brzinom od 300 kilometara na sat

Piše S.Ljubičić/PSD
11. srpnja 2021. - 17:19

Ona je Dina. I mrko gleda. Zato se držim na distanci, oprezan sam premda je sputana lancima. Zarobljena. I iako mi praktički ništa ne može. Oko nogu su joj željezne karike. I to je dijeli od slobode. Od planinskih vrhova na kojima obitava. Od Velebita, Biokova i Dinare.

U Europi živi pet vrsta orlova, a populacija koja ovdje prebiva fizički je najmanja. Kamčatski su orlovi najteži. Ima im i po osam kilograma. No, slabi su lovci. Hrane se lososom, međusobno dijele ribu, solidarni su, pa im nedostaje ubilačkog instinkta. Nagona za preživljavanjem.

Naša Dina je doletjela iz Alpi. Četiri su joj godine. Ptice se iz njezina roda gnijezde na 1120 metara, pa rašire krila i polete par stotina metara u vis. Onda se stacioniraju. I dugo promatraju naokolo, a vid im je savršen. Ni najmanja sitnica im ne može promaknuti. Kad spaze metu, kreću u munjeviti napad da bi se nahranile divokozama, preživjele po surovom zakonu prirode. Ovdje, u Hrvatskoj, orlovima su hrana najčešće zmije i kunići, srne, što znači da su fizički inferiorniji od onih u Sloveniji, Italiji, Austriji, Francuskoj i Švicarskoj koji svojim izgledom bude strahopoštovanje.

Strašna je ptičurina taj suri orao. Ta naša Dina. Na žrtvu se stušti brzinom od tristo kilometara na sat, pa je u čas posla dokrajči kandžama. Čagalj ili divokoza samo nestanu u njenom smrtonosnom zagrljaju. Ubija kao lav, kralj životinja

- Dobro pogledajte te kandže. To je zadnje što nam je ostalo od dinosaura - reći će Marijan Žižanović, dok se pod strehom skrivamo od sunca od kojeg malaksaju ljudi i životinje. Koje je sasušilo prašinu što se diže pod nogama i konjskim kopitima.

image

 
Nikola Vilic/Cropix

A tu, u nekadašnji kamenolom u Žrnovnici koji, zapravo, katastarski pripada Podstrani, stigli smo zbog jednih i drugih; beštija i judi: Žižinog orla i jastrebova te krasnih konja Denisa Zeljka ili preciznije njegove udruge "Dalmacija Equino". Ptice grabljivice i lov s njima iz sedla, posebna su atrakcija, pa Zeljko i članovi "Dalmacije Equino" upijaju svaku Žižinu riječ. Čim polože sokolarski ispit, pridružit će se onima koji su izvješteni druženju s pticama koje znaju biti ozbiljna prijetnja čovjeku. I zato smo s njima tako oprezni. Zato ih poštujemo.

- Gladnom orlu odrastao čovjek ili dijete može biti plijen. Da ga spazi samog u prirodi, napao bi ga. Naročito ovaj alpski orao. On je snažniji od drugih. Ne, ne može ga podignuti, za to nema snage ni potrebe. Baš kao kod divokoza, orlovi natkrile plijen i dokrajče ga kandžama. Zapravo, nijedna ptica grabljivica koja je sokolarski vođena ne smije nositi plijen - kaže Žiža, a mi ga okupljeni zasipamo pitanjima poput kiše meteora.

Odakle dolaze najveći suri orlovi? Koliko su teški? I jesu li najteži i najopasniji? Najljubopitljiviji je Patrik Oberstar iz Slovenije. I prvi od nas nudi se primiti jastreba na ruku, na kožnu rukavicu koja štiti od njegovih poput noževa oštrih kandži.

image
Jastreb Kiki
Nikola Vilic/Cropix

Let iznad ekvatora

- Njihovi prapradjedovi su podrijetlom iz Amerike. Tamo s kojotima love kuniće. Zato se ovdje jako teško privikavaju na pse. Rekao bih da tu vlada jedna vrsta antagonizma. Orlovi žive iznad ekvatora: u Aziji, Europi i Americi, a Australiji možemo naći njihove podvrste. Jastrebova ima sedamnaest podvrsta, od kojih desetak živi u Europi, a sokola još i više. Ne zna se koliko točno parova ovdje obitava jer se njihov broj, zbog zabrane pesticida, znatno povećao. Najpoznatija vrsta je sivi sokol koji se isključivo hrani pticama. Ranije su male ptice jele kukce koji su bili u doticaju s pesticidima pa su kao takve bile zatrovane. Zbog mekanih ljuski jajeta, ženka orla zna razbiti jaja dok sjedi na njima, pa su zato postali ugrožena vrsta što je kasnije potaknulo njihov umjetni uzgoj. Washingtonska konvencija o zaštiti živih bića, flore i faune, koja ima međunarodni karakter, recimo, sokolove i dalje tretira kao zaštićene ptice, kao ugroženu vrstu, iako oni to ustvari više nisu - kaže Žižanović, predsjednik Sokolarskog saveza Hrvatske i jedan od četiri, pet, od ukupno dvjesto članova, koji ide u lov sa sokolovima po bijelomu svijetu, i kojem ove moćne ptice ne služe samo za puko pokazivanje. Kao Arapima, naprimjer.

- Oni su ih dolje skoro istrijebili. Njima su ptice postale stvar prestiža. Kao automobili. I to zato jer imaju previše novca i jedino čemu im danas sokolovi služe jesu trke. Tko će brže doletjeti do cilja pa osvojiti Toyotu! I nabavljaju samo sivog sokola iz Norveške, Rusije ili Finske. I samo ženke. Zbog njihove veličine. One su moćnije od muškaraca. Onda s njima sjede, pokazuju se, prave važni - razbija mi predrasude Marijan jer sam mislio da Arapima u sokolarstvu premca nema, kad ono, od njih su na tom polju jači Amerikanci, Česi i Englezi, a ni naši nisu baš za bacit'.

- Gdje ima puno hrane, ima i orlova. U Slovačkoj u planinama ima puno zečeva. Zato su njihovi susjedi Česi dobri sokolari - kaže.

Orlovi, jastrebovi i sokolovi nisu prirodni neprijatelji, što ne znači da se ne sukobljavaju.

image
Naš reporter s jastrebom Kikijem
Nikola Vilic/Cropix

- Ne postoje prirodni neprijatelji. To je zabluda. Lastavica tjera jastreba iz svoga gnijezda jer joj je ugrozio teritorij a on ju ne može uhvatiti jer je mala. I brza. Problemi između ptica nastaju jedino ako pikiraju isti plijen, ako su jedno drugom konkurencija - objašnjava Žiža, a meni padaju na pamet ljudi. I oni su "zviri i beštije". I oni se najčešće zbog toga sukobljavaju. Zbog svojine. Plijena.

Žiži jastreb Kika služi kao rastjerivač galebova. U kompleksu "Falkensteinera", luksuznog resorta u Petrčanima, Kika je i ovog ljeta "na straži" jer stotine galebova stvaraju probleme hotelijerima.

- Interesantno da su jastrebu danas pomagale dvije vrane koje su graktanjem obavještavale galebove da se ne približavaju kompleksu. Čim ih Kika rastjera, ne bude ih i po deset dana. Galebovi se boje jastrebova. Ušao im je od njih strah u kosti - smije se Marijan.

Zen

Znači li da je najgladnija ptica grabljivica i najbolji lovac?

- Ne. Ptica mora biti taman gladna jer ako danima nije ništa jela, onemoća. Nije nizašto. Ako je tjedan dana ne hranite, ona će i na čovjeka nasrnuti. Tada za ništa i nikog ne pita. Često greškom vlasnika pasa orao ubije njihove životinje. To mi se jednom dogodilo dok sam s prijateljom lovio srne. Ubila je preraslog staforda. Ugušila ga. Čovjeku bude žao, ali, nažalost, dogodi se - reći će Marijan.

S lisicom, srnom, čagljem, suri se orao bori dok ih ne savlada, pa tek onda jede što je ulovio. Kod manje divljači jede čim ga zgrabi. Zalogaj po zalogaj.

image
Tonka Tudor i jastreb Kiki podno brda Perun
Nikola Vilic/Cropix

Dugo će trebati Žiži da nekoga od naših nauči loviti sa sokolima, a kamoli s konja, a oni su u starom kamenolomu glavni. Zbog njih se ovdje dolazi. Veli da je i njemu, starom, prekaljenom sportašu, jer desetljećima se uspješno bavio borilačkim sportovima, takvo nešto jako teško, a i bolji jahači od njega su mu to priznali.

Kažu, brz si kao jastreb. Manji su znači eksplozivniji, poletniji? Ima u njima više špirita?

- Ha, ha... To svi misle, ali je upravo suprotno. Veći su jastrebovi brži. Kod obrušavanja zbog veće mase postižu brzinu i od 300 kilometara na sat! Dovoljno mu je prsima udariti plijen i on je svladan - konstatira Marijan.

Malo je starih orlova u Europi, a jedan je Žižin prevalio četrdesetu.

- I još je potentan. Može se razmnožavati. Ime mu je Zen - ponosno će. Pokazuje nam sliku na kojoj je došao glave šakalu.

image
Milan Vincic i jastreb Kiki podno brda Perun
Nikola Vilic/Cropix

Obilazimo konje. Štalu. Denis veli da ih je silna vrućina danas neobično umirila. Jedva nas gledaju. I za razliku od ptica grabljivica koje ne podnose milovanje, dobro reagiraju kad im se dodirne grivu, potapše, javi.

- U konjičkom klubu je osamdesetak članova. Nismo ovisni o turizmu, ali gosti nam dođu. Svu ovu zemlju sam, vjerovali ili ne, sam navukao. Sve je ovo prije bila jedna kamena ploča. Zato nemamo gdje ni stablo posaditi. Radimo još četiri boksa i jedan koral. Iznajmio sam i zemlju od Hrvatskih šuma u Mravincima. Tamo imam četiri hektara trave. Organiziramo i jahanje po Rimskom akvaduktu do izvora i kroz rijeku Jadro. Kad završimo s ispitima, krenut ćemo sa sokolarstvom. Ovdje se na brisanom prostoru sve vidi jer nas je 2017. zadesio onaj veliki požar. Ova je lokacija za njih idealna jer nema šume pa se bez problema može pratiti prelet ptica. Uživati - Denis će dok gledamo u daljinu. U jastreba koji, čim spazi plijen koji nam služi kao mamac, slijeće na zaštitnu rukavicu pa važno pozira Nikoli, a nama pumpa ego; jer, eto, ne plašimo se tih moćnih ptica barem dok je Žiža tu, i dok nas savjetuje kako se ophoditi s orlom, jastrebom ili sokolom, prijateljem starim.

image
Marijan Žižanović i orao Dina - u prirodi, ptice iz njezina roda gnijezde se na 1120 metara
Nikola Vilic/Cropix
17. svibanj 2024 08:25