StoryEditorOCM
RegionalPOVLJANA - PAG

Marino i Ivana Pernar s prijateljima proslavili svoja vrijedna lovno-kinološka ostvarenja

Piše Branko Božić
11. svibnja 2022. - 13:06

Nakon dvije godine strpljivog iščekivanja da se epidemiološke mjere vezane za COVID-19 svedu na minimum, poznati i priznati pasionirani lovačko-kinološki bračni par Marino i Ivana, iz mjesta Povljana na otoku Pagu, organizirali su prigodno druženje za sebe i svoje prijatelje u čuvenom Povljanskom restoranu "Mornar".

Povod ovom lijepom i za brojne sudionike nezaboravnom događaju bili su brojni uspjesi navedenog bračnog para, kako na polju lovstva tako i na polju kinologije, što su ih njih dvoje ostvarili u zadnjih nekoliko godina, kako na županijskim tako i na državnim i međunarodnim prvenstvima i manifestacijama. Slavlju domaćina ovom su se prigodom odazvali njihovi prijatelji i prijateljice lovci i lovkinje, te kinolozi iz matične im Paške Lovačke udruge "Kamenjarka" s predsjednikom Ivom Pogorelićem, zatim načelnik općine Povljana Predrag Rukavina sa suradnicima, bivši paški gradonačelnik Željko Maržić, dvojica dugogodišnjih talijanskih prijatelja lovaca i kinologa iz grada Ankone Claudio Dorazio i Daniele Numidi, čelnici LSZŽ Damir Perić i Roko Pavić i mnogi drugi.

Na samom počeku okupljene u svoje osobno te u ime članova svoje obitelji, toplim i biranim riječima pozdravio je domaćin Marino, istaknuvši uz ostalo kako su on i njegova supruga Ivana nastavili bogatu tradiciju svojih predaka, koju će i u budućnosti nastojati marljivim radom nadograđivati. Riječi hvale na pozivu obitelji Pernar uputio je općinski načelnik Rukavina. Nadodao je kako su zadivljeni njihovim ostvarenim rezultatima, zaključivši kako će općinska tijela i nadalje pratiti sva događanja vezana za lovstvo, kinologiju te lovni turizam u općini Povljana. Okupljenima se također s nekoliko riječi obratio Marinov otac Slavko, također lovac i kinolog, koji trenutno u 72 godini života, broji i 53 godine lovačkog staža.

- Ja i supruga Stanka ponosni smo na Marina i njegovu obitelj. Ovdje s posebnim zadovoljstvom mogu istaknuti kako se u našoj obitelji lov i kinologija njeguje već puna dva stoljeća. Moj otac Šime, te također djed mi Šime, bili su lučonoše ovog vida zanimanja, kad su kao čobani lovili s ondašnjim lovačkim oružjem. Ne bih želio da me se krivo shvati, ali za svoje pretke i za sadašnje članove naše obitelji, sa sigurnošću mogu ustvrditi, da posjedujemo lovački pedigre kao rijetko tko na otoku Pagu, zaključio je gospar Slavko, koji je ujedno nadaleko poznat kao vrijedni ugostiteljsko-turistički djelatnik otoka Paga, grada Zadra i šire.

Kako se moglo još čuti, Marino je u svojoj 50-toj godini života, napunio 31 godinu lovačko-kinološkog staža. Supruga Ivana je 15 godina lovkinja. Kći Lea prije četiri godine položila je lovački ispit, dok sin Martin ima 12 godina i po svoj prilici krenut će i on očevim i majčinim stopama. Ovome dodajmo kako se uz ostalo Marino bavi ovčarstvom. Stado mu broji 80-tak ovaca i janjaca. Mlijeko uglavnom prodaje, dok se sir pripravlja za vlastite potrebe.

Na kraju istaknimo da ovako jedno lijepo i istinsko druženje nije moglo proći bez bogate trpeze. Tako su se uz ostalo na meniju našli iskonski povljansko-paški specijaliteti poput nadaleko čuvenog domaćeg sira, skute, janjetine i tome slično. Dakako sve je to lijepo pasalo uz izvornu bijelu i crnu povljansku kapljicu.Kako bi navedeno druženje domaćinima i gostima ostalo u što ljepšem i dugotrajnijem sjećanju, do novog narednog sličnog okupljanja, svojski se je potrudio dalmatinskom pjesmom i svirkom trio "Arta".

25. travanj 2024 01:19