StoryEditorOCM
Regional‘BILI SU NAJBOLJI...‘

Maslinar Ivan Bakota ‘udario‘ po uljari: "Ostavio sam im 10.000 eura, a oni me naručili u dva ujutro." Pitali smo i drugu stranu, evo njihove priče...

Piše PSD
2. studenog 2021. - 19:23

Kako u Makarskoj ove godine nije otvorena nijedna uljara, Makaranima i mještanima Rivijere na raspolaganju su uljare u Podgori, Igranima i Gradcu.

Međutim, makarski maslinar Ivan Bakota požalio nam se na rad djelatnika uljare Podgora, pa je na koncu svoje masline vozio na preradu u uljaru Igrane, piše Slobodna Dalmacija.

Kako nam Bakota kazuje, u uljari Podgora u kojoj masline vozi na preradu dugi niz godina, "vlada diktatura", jer su ga odbili na termin kada je bila zakazana prerada njegovih maslina.

'Bili su najbolji...'

– Uljara Podgora do ove godine je, prema mom mišljenju, bila najbolja na cijeloj Makarskoj rivijeri i za sve te godine sam za usluge uljare ostavio oko 10 tisuća eura. Međutim, ove godine gospoda iz uljare Podgora koriste priliku jer u Makarskoj nema nijedne uljare, i rade što hoće. Više nije važno kada si zapisan za preradu, čak nema ni satnice.

Tako su moje masline za preradu bile zabilježene u subotu ujutro, a kada sam ih donio, kazali su mi da dođem oko 2 sata u noći kada svi koji su donosili svježe masline budu gotovi, jer sam masline prethodno držao u vodi i soli. Osim toga, toliko su se osilili da su cijenu prerade povećali na 1,50 kuna, što je sigurno najveća cijena u Hrvatskoj, a poskupjeli su i prijevoz – govori nam Bakota, dodavši da je sva sreća što su ga odmah primili u uljaru Igrane jer bi, u suprotnome, svoje masline trebao voziti na preradu u Marušiće ili u Krila Jesenice.

image
Uljara Podgora radi punim kapacitetom, traži se termin više
Ivo Ravlić/ Cropix

Drugu stranu priče imaju direktorica uljare Podgora Marija Čehko i vlasnik uljare Darko Acinger koji kažu da je Bakota bio bezobrazan prema zaposlenicima.

Svi su poskupjeli

– Mi možemo cijenu prerade po kilogramu odrediti i na 2 kune te Bakoti poručujem da bude kapetan na svom brodu. Tog dana kada nam je došao Bakota u uljari je jednostavno nastala gužva i nismo imali kapacitete za određene količine maslina, a on je galamio na naše zaposlenike. Jednostavno smo prvo morali preraditi svježe masline koje su maslinari donijeli i nije bilo vrijeme da se prerađuju masline izvađene iz vode, jer one imaju poseban miris. Maslinari ne žele da im se masline miješaju s vodom, jer većina ih svoja ulja predstavlja na natjecanjima. Masline koje su bile u vodi uvijek prerađujemo na kraju radnog vremena i nakon njih se pere separator – pojasnio nam je Acinger.

image
Ivo Ravlić/ Cropix

–​ Bakota je bio jako bezobrazan i rekli smo mu da masline iz vode obrađujemo zadnje, da ih nećemo obrađivati s ovim svježima koje su tek ubrane. Tu se on naljutio i rekao da neće masline prerađivati u našoj uljari. Kada je riječ o povećanju cijene prerade na 1,50 kuna, lani je ona iznosila 1,40 kuna, i sve uljare su povećale troškove po preporuci Udruge maslinara Dalmacije zbog povećanja apsolutno svih troškova – kazala nam je direktorica uljare Podgora Marija Čehko.

image
Ivo Ravlić/ Cropix

Preradit će oko 500 tona maslina

Prerada maslina u uljari Podgora počela je 17. listopada i trajat će do kraja studenoga. U uljari koja radi u tri smjene, velik je pritisak i ima puno posla jer im dolaze maslinari iz Basta, Brela do Živogošća.

– Ovogodišnji urod je slabiji nego prošle godine, s time da je lani u Podgori bio slab, a ove godine je bolji, dok pojedini dijelovi Makarske imaju dosta dobar urod, a Brela i Baška Voda imaju slab urod, ali su zato lani spasili cijelu sezonu. Ove godine ćemo preraditi od 450 do 500 tona maslina, a lani smo preradili oko 750 tona – kazala je direktorica Čehko.

18. travanj 2024 16:50