StoryEditorOCM
RegionalBOBANOVIĆ UPOZORAVA

Maslinovo ulje po zlato! U Dalmaciji je već sad litra i 25 eura, a evo koliko bi moglo koštati nakon nove sezone berbe

Piše Hina
5. listopada 2023. - 11:17

Cijena nekog prosječnog ekstradjevičanskog ulja, koje su potrošači lani mogli naći za koliko-toliko prihvatljivih 40-50 kuna u trgovinama, danas je i više nego udvostručena, piše u četvrtak Večernji list.

Koliko se, naime, donedavno plaćalo za litru "domaćeg" ekstradjevičanskog maslinova ulja dalmatinskih OPG-ova, "na kućnom pragu", odnosno 80-100 kuna po litri – toliko sada u prosjeku stoji i prosječno ulje na polici trgovaca.

Hrvatski uljari upozoravali su da pravog ekstradjevičanskog ulja za 30-40 kuna po litri, dok mu je uvozna cijena bila svega 3-4 eura, u trgovinama i nema.

A budući da se ona sada izjednačila s cijenom domaćeg – pitanje je koliko ćemo ga plaćati za mjesec-dva kad završi nova sezona berbe maslina, na kojima su ove godine traga ostavile i obilne oborine, štetnici, maslinove muhe i moljci, dok su proizvodnje najvećih mediteranskih proizvođača i izvoznika maslinova ulja, poglavito Španjolske, prošle i puno gore.

Rade Bobanović iz Poljoprivredne zadruge "Maslina i vino" iz Polače kod Zadra, koji se bavi ekološkim maslinarstvom, kaže da će ove godine berba u prosjeku biti lošija 30 posto, no neki neće imati ništa.

- Najviše je ove godine podbacila oblica, naša autohtona sorta koja čini 65 posto svih sorata maslina u Hrvatskoj. U Istri ekstradjevičanska maslinova ulja trenutačno koštaju najmanje od 25 do 30 eura po litri, a u Dalmaciji od 20 do 25 eura - kaže Bobanović.

Tamo gdje je bolji urod ulje se može naći i za 20 eura, dok se u izvozu postiže cijena ekstrakvalitete od 16 do 17 eura. Neki maslinari najavljuju kako će cijene novoga ulja biti još od 10 do 15 posto više, piše Jolanda Rak Šajn, novinarka Večernjeg lista.

30. travanj 2024 20:31