StoryEditorOCM
RegionalPOTPISAN SPORAZUM

Međunarodno središte za obuku specijalnih zračnih snaga u Zemuniku, budući NATO centar izvrsnosti!

Piše MORH
1. lipnja 2020. - 16:12
U Ministarstvu obrane u Zagrebu u ponedjeljak, 1. lipnja 2020. godine potpisan je Tehnički sporazum o materijalnoj, logističkoj, administrativnoj i personalnoj potpori kojim će Ministarstvo obrane RH pružati Međunarodnom središtu za obuku specijalnih zračnih snaga. |Josip Kopi

U Ministarstvu obrane u Zagrebu u ponedjeljak je potpisan Tehnički sporazum o materijalnoj, logističkoj, administrativnoj i personalnoj potpori kojim će Ministarstvo obrane RH pružati Međunarodnom središtu za obuku specijalnih zračnih snaga.

Sporazum su potpisali državni tajnik Ministarstva obrane Tomislav Ivić i direktor Međunarodnog središta za obuku specijalnih zračnih snaga pukovnik Tomislav Pušnik, a njime je definirana materijalna, logistička, administrativna i personalna potpora koju je MORH spreman osigurati za rad i razvoj sposobnosti MSAP TC-a.

Svečanom potpisivanju nazočili su načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Rober Hranj, ovlaštena za obavljanje poslova ravnatelje Uprave za obrambenu politiku Dunja Bujan, direktor Glavnog stožera Oružanih snaga RH general bojnik Ivica Olujić, voditelj Službe za obrambeno planiranje ujedno i predsjedavajući MSAP TC Međunarodnog upravljačkog odbora brigadir Dean Kranjčec, direktor MSAP-a pukovnik Tomislav Pušnik, zamjenik direktora MSAP TC-a pukovnik Peter Simon, nacionalni član MEB-a brigadir Branko Tubić, časnik za standardizaciju/sigurnost letenja u MSAP TC pukovnik Teodor Rashkov i časnik za obuku/planiranje u MSAP TC pukovnik Tomaž Oblak.

U svom obraćanju, državni tajnik Ivić istaknuo je kako je preuzimanjem uloge države domaćina Republika Hrvatska zajedno s partnerima, poduzela važan korak prema daljnjem razvoju sposobnosti Saveza, kroz međunarodni program obuke kao sveobuhvatni okvir suradnje.

„Ponosni smo što će se u Središtu obučavati najbolji piloti za provedbu specijalnih zračnih operacija iz Hrvatske, Mađarske, Bugarske i Slovenije te koristim ovu prigodu da još jednom čestitam zemljama članicama na svemu što je učinjeno do sada", poručio je Ivić.

O važnosti daljnjeg razvoja sposobnosti specijalnih zračnih snaga govorio je i načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Hranj istaknuvši kako vjeruje da će Međunarodno središte za obuku specijalnih zračnih snaga u Zemuniku u budućnosti postati NATO centar izvrsnosti.

Direktor MSAP-a pukovnik Tomislav Pušnik u ovoj je prigodi kazao kako osnivanje MSAP-a ima izniman značaj za sve zemlje koje u njemu sudjeluju jer, objasnio je, obukom u ovom centru primjenjuju se NATO SOF standardi te se na taj način, povećava i razvija interoperabilnost specijalnih zračnih snaga.

„Iako je cijeli projekt još uvijek na početku, naše ambicije su velike. Vjerujemo kako se upornim i kontinuiranim radom može ostvariti ono što planiramo, a to je da MSAP TC postane NATO centar izvrsnosti", rekao je pukovnik Pušnik.

Zamjenik direktora MSAP TC-a pukovnik Peter Simon izrazio je zadovoljstvo napretkom i načinom rada MSAP-a istaknuvši kako njegovo postojanje od samog početka podupire NATO Sjedište specijalnih operacija i američko Zapovjedništvo specijalnih operacija u Europi.

„U ime naših međunarodnih članova i sudionika obuke, izražavam duboku zahvalnost Republici Hrvatskoj, kao zemlji domaćinu programa. Njihova predanost naš je ključ uspjeha", kazao je.

Pukovnih Rashkov i Oblak složili su se kako je u cijeloj obuci, najvažnija razmjena međusobnih iskustava i znanja te kako upravo ulaganje u specijalne zračne snage predstavlja smjer razvoja oružanih snaga.

07. svibanj 2024 14:39