StoryEditorOCM
RegionalZEKO ĆE TRAŽIT MATER

Meteorologinja Tea Blažević: Puhat će olujna bura, radi se o prodoru hladnog zraka polarnog porijekla. Hladnoća će dugo trajati

Piše Vinko Paić
11. veljače 2021. - 14:33

Pred nama je hladni val koji bi, navode mediji, mogao potrajati i desetak dana. Stoga smo za prognozu upitali Teu Blažević, meteorologinju s televizije N1.

image
Boris Kovačev/Cropix

Kad nam dolazi hladni val i koliko će dugo trajati? Je li istina da će to biti jedan od najhladnijih valova kako ga najavljuju u medijima?

image
Prognoza Zadar
Dhmz

- Mi se već nalazimo u hladnom valu, ali hladnoća će se intenzivirati idućih dana. U nizinama unutrašnjosti minimalne temperature spuštat će se i do -8, -9, u gorju ponegdje i ispod -10. Hladno će biti i na Jadranu, i do -4, -5 na području Rijeke, u Splitu i do -2, a moram spomenuti i jaku do olujnu buru koja će pojačavati dojam hladnoće. Radi se o prodoru hladnog zraka polarnog porijekla, no ne bih govorila o nekoj ekstremnoj hladnoći, već o hladnoj epizodi dosta sličnoj onoj iz siječnja ove godine. Ovoga puta će se, doduše, hladan zrak nešto dulje zadržavati nad našim područjem, kako se čini, cijeli idući tjedan još. No, hladnoća neće biti ni približno izražena kao ona 2017. godine, kad su se minimalne temperature spuštale i do -20, u Slavoniji. Tako da ne bih govorila o "zimi svih zima" ili nekoj strašnoj "zvijeri".

image
DHMZ Prognoza

Gdje će u Hrvatskoj biti najhladnije?​

- Najhladnije će biti u Gorskom kotaru i Lici, i do -12, -13. Kako su kontinentalci više naviknuti na hladnoću, nepovoljne prilike možda će teže "pasti" stanovnicima obalnih područja, gdje će jaka i olujna bura, višednevna, podebljavati zimski dojam. Zbog vjetrovitih prilika i poledice, zbog niskih temperatura, izgledni su problemi u prometu.

image
DHMZ Prognoza

Preporuka kako postupati kod hladnog vremena?

- Preporuka su adekvatna zaštita od hladnoće, koja može uzrokovati štetne posljedice za zdravlje svih nas, dovesti do nastanka ozljeda (ozeblina, promrzlina, smrzotina) i opće pothlađenosti tijela (hipotermija), što može imati i smrtni ishod. Na velikom oprezu bi trebale biti osjetljive skupine ljudi, mala djeca, beskućnici, kronični bolesnici, osobito osobe s problemima kardiovaskularnog i respiratornog sustava. Preporučuje se izbjegavanje izlaganju niskim temperaturama u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima. Podsjećam i na zaštitu vodomjernih instrumenata od smrzavanja. Ako imate vikendice u kojima trenutačno ne boravite, pobrinite se da ispustite vodu u cijevima, kako ne bi došlo do pucanja i poplavljivanja.

image
DHMZ Prognoza

Kad će zima konačno kazati "doviđenja"?​

- Kad je kraj zime, još je teško precizno reći, no posljednji dani veljače, čini se, donose zatopljenje i temperature oko prosjeka.

image
DHMZ Prognoza
image
DHMZ Prognoza
image
DHMZ Prognoza
image
DHMZ Prognoza
image
DHMZ Prognoza
19. travanj 2024 12:06