StoryEditorOCM
RegionalNAKON BITKE

Milanović obišao Zaton: Ovo se nije trebalo dogoditi... Vatrogasci i dragovoljci nedovoljno su plaćeni, primaju samo pet tisuća kuna

Piše Hina
16. srpnja 2022. - 10:22
Zaton,150722. Predsjednik Zoran Milanovic posjetio je Zaton i opozareno podrucje. Na fotografiji: Zoran Milanovic, Darko Dukic i Volimir Milosevic.Niksa Stipanicev/Cropix

Predsjednik Republike Zoran Milanović obišao je područje Zatona kod Šibenika koje je pogodio požar te je rekao da je odgovornost za razinu spremnosti za protupožarnu sezonu na onome tko time upravlja.

“Ovo se nije trebalo dogoditi i odgovoran je onaj koji time upravlja”, rekao je Milanović u Zatonu odgovarajući na pitanje novinara kako to da su u gašenju požara u Zatonu sudjelovala samo tri kanadera. Istaknuo je da je ponajprije odgovoran predsjednik Vlade Andrej Plenković, a zatim i ministar obrane Banožić te kako spremnost za protupožarnu sezonu u Hrvatskoj nije dovoljna. 

"Netko čija dužnost jest da osigura kontinuiranu sposobnost države da pruža uslugu i zaštitu svojim građanima, njima se fućka. Oni se bave stranačkim spletkama i promjenama Zakona o obrani", izjavio je, uz ostalo, Milanović. 

Dodao je i kako su vatrogasci i dragovoljci nedovoljno plaćeni za posao koji obavljaju jer primaju pet tisuća kuna. 

“Ajde nađite nekoga iz Crne Gore i Makedonije koji će konobariti za tolike novce. Je li to nešto što hrvatska Vlada koja se hvali nekim milijardama iz fondova za obnovu i razvitak stvarno nema?” upitao je Milanović i Vladi poručio da ih “izvoli platiti”. 

Na opasku novinara da je u vrijeme njegova mandata kao premijera ta plaća bila još niža, Milanović je rekao da njega povijest nije mazila te da je radio u neusporedivo težim uvjetima od sadašnjih - kada su kamatne stope niske, novac besplatan i kada se dijeli. 

Upozorio je i na zapuštene zelene površine pokraj naseljenih mjesta, ističući da država nema načina da kazni vlasnike parcela s većim brojem upisanih vlasnika koji ne sijeku zelenilo, što predstavlja opasnost od požara. 

Istaknuo je da se i kao vrhovni zapovjednik, iako to nije njegova odgovornost i ovlast, stalno raspituje o protupožarnoj spremnosti, no, dodao je, vojsci na požarištima u normalnim okolnostima nije mjesto.

“Vojska se ne bi time trebala baviti, vojnici ne bi trebali dolaziti u smjenama na požarišta”, rekao je Milanović.

Uoči izjave za novinare, predsjednik Republike obišao je područje Zatona kod Šibenika koje je pogodio požar te se sastao s vatrogascima. 

19. travanj 2024 23:21