StoryEditorOCM
RegionalPROSPERITET

‘Ministar Beroš potvrdio je da će zadarskoj bolnici osigurati linearni akcelerator, a najavio je sufinanciranje broda za hitnu pomoć za otoke‘

Piše Promo
29. travnja 2021. - 16:53

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i nekoliko ministara posljednjih je dana na području Zadarske županije dalo potporu za realizaciju više važnih razvojnih projekata – od vjetroelektrane u Korlatu, preko novog bazena u športskom centru Višnjik, do Poliklinike i gradilišta dnevnih bolnica.

U Korlatu je puštena u rad nova HEP-ova vjetroelektrana vrijedna 500 milijuna kuna, uz najavu da će se na toj lokaciji izgraditi i Sunčana energana Korlat, kao i prvi hibridni energetski park u Hrvatskoj. Koliko sve to znači za gospodarstvo Zadarske županije?

- Zadarska županija vodeća je u Hrvatskoj po investicijama u obnovljive izvore energije. To je rezultat promišljenog planiranja i pravodobne izrade strateških dokumenata koji su otvorili vrata investicijama u obnovljive izvore energije. Za sada je u našoj županiji uloženo više od 1,5 milijardi kuna u vjetroelektrane i solarnu energiju što zahvaljujemo pravodobnoj izradi Atlasa vjetra i Atlasa dozračene sunčeve energije, koje je naručila Zadarska županija. Svjesni smo koliko je održivi razvoj važan te radimo na tome da u skoroj budućnosti budemo 'zelena', odnosno ekološka županija, poručio je zadarski župan Božidar Longin.

Uz prezentaciju novog, budućeg olimpijskog bazena, premijer je u pratnji domaćina obišao novoopremljena dječja igrališta i novi dječji vrtić. Puno sadržaja radi se za one najmlađe...

- Višnjik usitinu djeluje impresivno, a novi bazen samo će dodatno unaprijediti aktivnosti koje se tamo odvijaju. Inače, na području Zadarske županije u posljednje četiri godine izgrađeno je ili nadograđeno čak 40 dječjih vrtića, što nas posebno veseli. Posjetili smo posljednjih dana, primjerice, općine Galovac i Jasenice koje će dobiti nove vrtiće, a idući tjedan otvorit ćemo novi vrtićki objekt u Sv. Filipu i Jakovu. Većina dječjih vrtića, koji su projekti naših gradova i općina, sufinancirano je europskim i nacionalnim sredstvima i to su prave demografske mjere, na čemu zahvaljujem i predsjedniku Vlade Plenkoviću te resornom ministarstvu. Na tu mjeru nadovezat će se i Zadarska županija u narednom razdoblju izgradnjom i opremanjem 40 novih dječjih igrališta u svim krajevima županije, najavio je župan.

Dosta je aktivnih projekata u zdravstvu, pa je Zadarsku županiju tijekom proteklog vikenda posjetio i ministar Vili Beroš, a prije njega državni tajnik za zdravstvo Silvio Bašić. Svi su puni hvale za organizaciju zdravstvenog sustava u Zadarskoj županiji, poglavito za rad Opće bolnice Zadar. Ministar Beroš potvrdio je da će zadarskoj bolnici osigurati linearni akcelerator, što je vrhunac dugogodišnjeg djelovanja Lige protiv raka Zadar, a najavio je sufinanciranje novog broda za hitnu medicinsku pomoć za otoke Ugljan i Pašman.

- Sigurna smo županija koja je više puta potvrdila uspješno upravljanje u kriznim situacijama, a pohvakle smo dobili i za dobru organizaciju cijepljenja. Stvaramo preduvjete da Opća bolnica Zadar bude snažan hrvatski regionalni zdravstveni centar i u tome imamo puno potporu hrvatske Vlade. Primjerice, ministarstvo nam je doniralo vrijednu opremu poput CT-a i uređaja za magnetsku rezonancu čime je Opća bolnica Zadar u prethodnom razdoblju uvelike smanjila liste čekanja. Ministar Beroš potvrdio je da će zadarskoj bolnici osigurati linearni akcelerator, a najavio je sufinanciranje novog broda za hitnu medicinsku pomoć za otoke Ugljan i Pašman, ističe župan Longin ponosan na velike iskorake u zdarvstvenom sustavu.

Zadarska županija proteklog je tjedna pokrenula još jednu COVID mjeru - Program za dodjelu bespovratnih potpora mikro poduzetnicima kojima će se dodijeliti 950.000 kuna bespovratnih sredstava. Ovo je već sedma mjera Zadarske županije za pomoć gospodarstvenicima od početka pandemije.

- Uz očuvanje zdravlja naših građana tijekom pandemije, jednako je važno očuvanje gospodarskih aktivnosti. Od početka krize pokazali smo zajedništvo i solidarnost pa su aktivnosti za očuvanje radnih mjesta dale vidljiv rezultat. Posljednji podatci koji svjedoče o tisuću zaposlenih više u odnosu na godinu ranije na području Zadarske županije svjedoče da su mjere bile uspješne. Uvjeren sam da ćemo zajednički prevladati ovu krizu i spremni dočekati puno otvaranje gospodarstva, zaključio je župan.

26. travanj 2024 03:03