StoryEditorOCM
RegionalDAN POMORACA I BLAGDAN SV. NIKOLE

Ministar Butković nagradio posadu broda ZD RH1 Ivu Švorinića i Nikolu Milića

6. prosinca 2016. - 15:44
dan_pomoraca21-061216

Na središnjoj proslavi Dana pomoraca i brodaraca u utorak u Šibeniku na blagdan Svetoga Nikole, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković istaknuo je da hrvatske morske i riječne luke imaju golem potencijal koji se temelji na povoljnom geografskom položaju, a zaslužnim pojedincima, predstavnicima udruga i tvrtki iz pomorstva dodijelio je priznanja u šest kategorija.

"Dragi pomorci, brodari, ribari, i svi kojima je život i rad neraskidivo vezan uz more i vode; svima čestitam dan vašeg zaštitnika, svetoga Nikole. Pomorskim prometom odvija se 90 posto svjetskog prometa roba pa u tom kontekstu treba promatrati tu profesiju. Hrvatska je i mediteranska, ali i podunavska zemlja", rekao je Butković na svečanosti u šibenskoj Gradskoj vijećnici.

Dodao je kako su pomorac i brodarac izuzetno teški poslovi, te kako je ponosan na činjenicu da hrvatski pomorci u svijetu slove kao vrsni stručnjaci. 

Hrvatski brodari glavni su promicatelji razvoja hrvatskog pomorstva, a oni tradicionalno zapošljavaju hrvatske vježbenike. Ipak, naglasio je ministar, u ova krizna vremena  sve su veće poteškoće pri zapošljavanju pomoraca.

"Ministarstvo će i dalje pomagati vježbenicima i studentima pomorstva. Važan naglasak stavljamo i na zadovoljavanje kvalitete. Riječni promet ima prednost u odnosu na druge načine prijevoza na kopnu, a zabilježili smo trend dolaska stranih riječnih kruzera", rekao je Butković.

 Zaslužnim pojedincima, predstavnicima udruga i tvrtki iz pomorstva ministar mora, pomorstva i infrastrastrukture dodijelio je priznanja u šest kategorija.

 Za doprinos razvitku pomorskog gospodarstva nagrađeni su tvrtke Solsticij, Adria Libar Maritimae Regionis te brodogradilište Viktor Lenac, a za doprinos razvoju riječnog gospodarstva tvrtka Investitor i Nacionalni park Plitvička jezera.

 Doktori znanosti Ivo Grabovac i Dinko Zorović dobili su priznanja za unapređenje pomorske znanosti, a za unapređenje sigurnosti plovidbe nagrada je išla Hrvatskom registru brodova, područni ured Zagreb.

 Posada ribarice ‘Pauk 1’, kao i posada brodice RH 1 ZD Lučke kapetanije Zadar - Ispostave Sali kapetan Ivo Švorinić i Nikola Milić dobili su nagradu za traganje i spašavanje na moru.

 Za promicanje pomorske kulture priznanje su dobili Ante Cukrov-Desto, Udruga ‘Latinsko idro’ te Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka.

 Priznanja za dugogodišnji i požrtvovani rad u Ministarstvu primilo je 10 djelatnika lučkih kapetanija i ispostava koji su ove godine otišli ili odlaze u mirovinu, a od toga su dva priznanja dodijeljena posthumno. 
 

 

01. svibanj 2024 22:11