StoryEditorOCM
RegionalRADI SE, GRADI SE

Ministar Butković u posjetu Zadarskoj županiji: u Ninu se uvjerio što se napravilo na sanaciji mulova u luci, oštećenih u nezapamćenoj poplavi

Piše Matea Magaš
16. siječnja 2023. - 15:20

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković ponedjeljak je proveo u Zadarskoj županiji, točnije u Gradu Ninu i Općini Privlaka, gdje je obišao radove na projektima koje sufinancira njegovo Ministarstvo.

S predstavnicima lokalne i regionalne vlasti, u Ninu je obišao lokacije radova na sanaciji 12 mulova u mjesnoj luci. Sredinom rujna prošle godine lokalne su vlasti započele njihov popravak zbog velike razne oštećenja slijedom neadekvatnog načina prvotne gradnje, ali i vremenskih utjecaja.

Gradonačelnik Nina, Emil Ćurko, istaknuo je kako su s velikim projektima nastavili i nakon nezapamćene poplave koja je pogodila Zadarsku županiju 2017. godine te je upravo ova sanacija mulova, kao i odmuljavanju ninskoga porta, rješavanje posljedica te poplave.

- Sjećamo se koliko je ta vremenska nepogoda napravila našem gradu kad je uništila mostove, poplavila kuće, i nanijela veliku količinu mulja u samu ninsku lagunu. Govorimo o tonama! To nam je zapravo jedina bolna točka koja je ostala nakon te poplave, ostalo smo sve uspjeli riješiti – naglasio je Ćurko dodavši kako su preko Županijske lučke uprave dobili lokacijsku dozvolu te se sada vršio dio odmuljavanja.

image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix

- Nadam se da ćemo uz njihovu pomoć, kao i pomoć Ministarstva mora iduću godinu veće količine tog mulja deponirati. Do sada smo uložili negdje oko dva milijuna kuna – pojasnio je Ćurko te za kraj podsjetio kako je do sada, u projekte obnove, ukupno uloženo oko 50 milijuna kuna.

Ministar Butković pohvalio je Grad Nin na odlično odrađenom poslu u obnovi i razvoju grada.

image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix

- Dobro je da na čitavoj obali, ne samo ovdje u Zadarskoj županiji, ima kvalitetnih projekata. No, moram podsjetiti da je ipak ovdje, u ovoj županiji, ostvaren prvi europski projekt, potpisan i završen u Hrvatskoj, a to je luka u Tkonu. Čestitam Zadarskoj županiji na pripremi projekata vezanih uz ulaganja lučku infrastrukturu, obnova riva, lukobrana... Mislim da je jako dobro što koristimo europska sredstva koja će nam biti i na raspolaganju i u novoj perspektivi što kroz koheziju, što kroz nacionalni program oporavka – istaknuo je ministar Butković.

18. travanj 2024 20:23