StoryEditorOCM
RegionalNOĆNA ‘IZVIĐANJA‘

Misteriozne letjelice iznad Knina još su nepoznanica za hrvatske sigurnosne službe: Razne su teorije, čak da ih šalju ‘Srbi u suradnji s Rusima‘

Piše PSD.
19. listopada 2022. - 17:26

Niti mjesec dana nakon što su se na nebu nad kninskim vojarnama Hrvatske vojske pojavili nepoznati leteći objekti za koje se pretpostavljalo da su dronovi i nakon što su sve hrvatske raspoložive sigurnosne službe i agencije "dignute na noge" i stavljene u stanje najviše pripravnosti, o misterioznim se letjelicama ne zna ništa - niti čije su, niti što su niti zašto su viđene baš nad Kninom!

Potvrdio nam je to, naravno ne tim riječima, Siniša Hajdaš Dončić, SDP-ov predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost koji je proteklog tjedna dobio izvješće Vojne sigurnosno-obavještajna agencija o ovom slučaju. No, iz njegove se službene izjave dade se iščitati jaka zabrinutost.

image

Na fotografiji: Siniša Hajdaš Dončić

Goran Mehkek/Cropix

- Mogu vam samo reći da nisam zadovoljan tim izvješćem jer je dosta općenito i naravno da je takva situacija dosta zabrinjavajuća - kazao nam je kratko Hajdaš Dončić ne želeći govoriti ništa više obzirom da se radi o sigurnosnim pitanjima.

Isto su izvješće trebali dobiti i premijer Andrej Plenković te predsjednik države Zoran Milanović, ali njihove komentare o ovoj nesvakidašnjoj situaciji još nismo čuli.

No, iz pouzdanih smo izvora bliskim vojnim krugovima doznali da se u izvješću VSOA-e barata s raznim teorijama o kojima se pisalo u medijima, no da ništa konkretno nije utvrđeno osim da se zaista radi o dronovima. Nepoznati su se dronovi pojavili nad kninskim vojarnama, doznajemo, početkom rujna i od tad su gotovo svakodnevno u noćnim satima na relativno višim visinama satima nadlijetali područja nad vojarnama Golubić i Potkonje.

Njihova su noćna "izviđanja" prestala, kažu naši izvori, nakon što se u hrvatskim medijima počelo pisati o tom problemu. Očito je onaj tko ih je slao shvatio da su "otkriveni", da se digla prašina u javnosti i da više nema svrhe koristiti ih za svrhu za koju su korištene. Isto tako, hrvatske sigurnosne, vojne i policijske snage nisu niti pokušavale oboriti barem jednu letjelicu da se i na taj način pokuša utvrditi čija je i koja je njena namjena.

image
Patricia De Melo Moreira/AFP

Podsjetimo, krajem rujna mediji su objavili da su vojnici u navedenim vojarnama uočili više nepoznatih letećih objekata nalik na dronove koji su nadlijetali širi prostor Knina. Baratalo se tada s nekoliko mogućih teorija od toga da je dronove podignula neka kriminalna skupina koja je snimala teren zbog pronalaženja novih krijumčarskih puteva za prebacivanje robe i ljudi preko granice s BiH do toga da postoji mogućnost da su snimani položaji hrvatske granične policije te da su to letjelice koje dolaze iz bliskog prostora susjedne države i koje šalju "Srbi u suradnji s Rusima" kako bi izviđali kakvo je stanje u vojarnama članice NATO-a.

Upravo sa ovim se teorijama barata u izvješću VSOA-e, no niti jedna od njih nije potkrijepljena bilo kakvim dokazima i sve je ostalo na razini špekulacija.

- U prvi mah se činilo da se radi o zrakoplovima, no onda se na radaru vidjelo da nisu zabilježeni nikakvi zrakoplovi u našem zračnom prostoru u tom trenutku. To su, izgleda, bespilotne letjelice manjih ili većih dimenzija, neke s četiri, a one veće s osam elisa. Po nekoj procjeni, najveća je letjelica dimenzija tri puta tri metra i, koliko se zasad zna, nemaju nikakvih oznaka. Dolaze svakodnevno, i to u vremenu od šest popodne do deset ili jedanaest sati navečer. Prije koji dan su se dvije takve letjelice čak spustile toliko nisko, na nekih tristotinjak metara visine, da su ih iz vojarne snimali mobitelima i te snimke postoje, no zbog mraka ne može se na njima raspoznati nikakvo znakovlje ako ga uopće imaju, a možda ih baš zato i šalju u noćnim satima kada je puno slabija vidljivost - pojašnjavao je prije dvadesetak dana za Slobodnu Dalmaciju dobro upućeni izvor.

24. travanj 2024 00:07