StoryEditorOCM
RegionalŽIVOT NA OTOKU

Mještani Molata priželjkuju povratak brzih linija: ‘Ne možemo liječniku, ne možemo frizeru!‘ Boduli i Miatrade čekaju ponedjeljak i odluku stožera...

Piše Predrag Opačić
8. svibnja 2020. - 20:06

Otočani čekaju sljedeći ponedjeljak i najavljeno dodatno „relaksiranje” mjera protiv zaraze koronavirusom i nadaju se da će nacionalni Stožer civilne zaštite konačno vratiti makar dio katamaranskih linija. Prijevoznici koji iznimno održavaju neku od katamaranskih linija već upozoravaju da je s prvim popuštanjem mjera bitno narastao pomorski prijevoz putnika i jedva čekaju „povratak na staro”.

Katamaranska linija do Silbe, Oliba i Premude je „preživjela” i u doba korone zato što Silba nema odgovarajuće trajektno pristanište, a do najudaljenijih otoka putnike prevozi zadarska tvrtka Miatrade.

- Razumijemo mi da su virus i epidemija opasni i da se ukidanjem brzobrodskih linija smanjuju kontakti s drugim ljudima, ali i dalje imamo potrebu u istom danu otići u Zadar i vratiti se iz Zadra, makar jednom tjedno. Sada imamo tri trajektne linije tjedno i to ne možemo. A imamo i jednu katamaransku liniju koja nam dolazi sa Silbe, Oliba i Premude, ali je problem u tome što ne znamo kojeg dana u tjednu ta linija vozi. Počeli su pristajati petkom, ali je na brodu bila ogromna gužva, pa su onda to prebacili na četvrtak i mi više nemamo informacija o tome kada imamo brod kojim istoga dana možemo u Zadar i iz Zadra. Zbunjeni smo, kaže Henryka Tetzlaff-Mračić, predsjednica Mjesnog odbora na otoku Molatu.

Dva puta tjedno na Molat dolazi liječnik s Ista, ali mještani na svom otoku nemaju ljekarnu, pa Tetzlaff-Mračić skreće pažnju kako je zbog toga važno da imaju katamaransku liniju za odlazak i povratak iz Zadra.

- Ovako ne znamo za kada se možemo naručiti kod liječnika u Zadru, obaviti pregled i vratiti se doma. Tako nam je i s odlaskom frizeru ili za neke druge potrebe. Nadamo se samo da će iza 11. svibnja sve biti vraćeno na staro, kaže Henryka Tetzlaff-Mračić.
To je upravo ono čemu se nadaju i u Miatradeu gdje priželjkuju da će od 11. svibnja putnički promet biti normaliziran.

- Katamaranom smo prevozili putnike sa Silbe, Oliba i Premude do Zadra, a onda smo u dogovoru s Gradom Zadrom i županijskim Stožerom civilne zaštite u tu liniju uključili najprije Ist i Molat, a od danas i Zverinac. Vozili smo petkom, ali se stvarala jako velika gužva zbog koje nismo mogli prevesti sve putnike, s obzirom da se broj putnika jako povećao otkako su zaštitne mjere malo blaže. Zbog toga smo pristajanje na Molatu s petka prebacili na četvrtka i to će tako ostati dok nacionalni Stožer ne donese novu odluku. Ako se ukinu propusnice za putovanje na otok, očekujemo dodatno povećanje broja putnika i zato se nadamo makar djelomičnom vraćanju katamaranskih linija jer bi to olakšalo situaciju. Naravno, i nama i putnicima bi bilo lakše kada bi bile vraćene sve linije i kada bi se promet potpuno normalizirao, jer se ovako situacija mijenjala iz dana u dan, kaže nam Mirjana Šarin, direktorica Miatradea.

Mještani Molata će do daljnjega imati tu jednu katamaransku liniju i to četvrtkom. Dok stožeri ne odrede drugačije...

18. travanj 2024 14:25