StoryEditorOCM
4 kantunaVIDEO (NI)JE DOKAZ!

Mještani Nadina: Gradonačelnikovo selo svijetli kao Betlehem, a ostali su u mrklom mraku! Gradonačelnik: Možda je u pitanju kvar, nisam električar!

Piše Božana Sviličić
6. ožujka 2023. - 22:11

- Mi s brda u Nadinu svaku večer u potpunom mraku gledamo kako gradonačelnikovo selo svijetli kao Betlehem. Iznajmljivači iz ostalih sela se bune jer se gosti bune zbog mrklog mraka. Drugi se boje navečer izaći iz kuće jer im vukovi dolaze na vrata. Odgovorni tvrde kako ‘malo romantike nikom ne škodi‘ – ogorčena je mještanka jednog od ukupno 40 mjesta u sastavu grada Benkovca na navode gradonačelnika Benkovca Tomislava Bulića koji je u veljači za Zadarski.hr izjavio kako se u svim mjestima, osim u Benkovcu i ljeti Karinu, drugu godinu za redom zbog štednje u proračunu isključuje javna rasvjeta od 22 sata navečer do pet sati ujutro.

- Zbog čega onda Korlat, mjesto u kojem inače živi upravo gradonačelnik Benkovca Tomislav Bulić svijetli kao Betlehem dok su ostala mjesta općine u mrklom mraku. Kako je to moguće? - pita se mještanka Nadina.

Zbog toga je snimila i video zapis u kojem se jasno vidi kako u Korlatu nešto iza 23 sata gori javna rasvjeta, dok je u Nadinu u isto vrijeme – mrkli mrak.

- U komunalnom poduzeću kažu da je to greška, ali kako to da je ta greška tako cijelo vrijeme? Svjetlo u gradonačelnikovom selu gori i nakon 23 sata a i u dva ujutro – kaže.

Malo prije toga na redukciju javne rasvjete žalio se i mještanin Provića navodeći kako su im struju malo pustili na katolički, a ugasili na pravoslavni Božić.

Gradonačelnik Benkovca Tomislav Bulić u telefonskom je razgovoru oštro opovrgnuo navode kako javna rasvjeta gori samo u njegovom mjestu navodeći kako je riječ o političkim podmetanjima.

- To su političke gluposti, ništa drugo. Nema to nikakve veze ni podloge u istini. Tko god hoće može slobodno doći i provjeriti. Ja sam u Korlatu i ispred moje kuće, a kasno ligam, svaku večer, rasvjeta se u jedanaest sati gasi. Apsolutno me ne zanimaju te priče. Mi smo tu odluku donijeli i mislim da je normalna, racionalna, bez diskriminacije prema bilo kome. Kako bi ti koji zovu? Gase li oni u svojoj kući rasvjetu kada idu spavati ili ostave da gori? To je van svake pameti! - rekao je gradonačelnik, te pojasnio kako je postojeći video zapis Korlata kao ‘Betlehema‘ – laž. Doduše priznao je da je moguće da je došlo do nekakvog kvara, ali nije znao objasniti zbog čega se onda javna rasvjeta upalila, a ne ugasila.

- Može biti da negdje, u Korlatu, gdje ima šest sedam, osam trafostanica, da je negdje bio kvar... ali nisam ja električar. I u to ne ulazim. Mogli su ti mještani nazvati komunalno poduzeće. Mi pošaljemo djelatnika i to se riješi u pet minuta. To nije sporno to su politička podmetanja i ta tema je za mene završena priča. U Korlatu, ponavljam, javna rasvjeta ne gori! - rekao je dodajući kako odluku o redukciji nije donio ‘na svoju volju‘.

- To nije nekakav moj hir, u istom su tretmanu sva naselja okolo. To je prazan prostor. Praktično u većem dijelu imate puno rasvjetnih tijela koja svijetle nikomu i ničemu. Nisam ja protiv toga kao gradonačelnik, dapače, ali mislim da je to jedina stvar na kojoj možemo ozbiljnije uštediti s obzirom na okolnosti u kojima živimo i na projekte koje provodimo. Imamo previše projekata na području grada i mislim da nije važnija rasvjeta od dovođenja projekata do realizacije - zaključio je, te dodao kako su odlučili da grad Benkovac ne gase s tim da tamo štede na način da idu ‘sa žive na LED‘.

- Tu smo promijenili skoro osamdeset posto rasvjetnih tijela i još nešto nam je malo ostalo, no to ćemo ubrzo riješiti u samom gradu i Karinu gdje preko ljeta ugasimo odnosno upalimo po noći, u dva ili tri sata ujutro zbog turista - kaže Bulić, te dodaje kako Grad Benkovac nije jedina jedina jedinica lokalne samopurave koja gasi javnu rasvjetu.

- Ima ih sinje more. I svi koji razmišljaju racionalno tako se ponašaju. Postavite upit na nivou cijele Hrvatske. Procijenite, dajte mi analizu koliko jedinica lokalne samopurave gasi rasvjetu, pa ćemo onda razgovorati - poručio je.

Odluka o gašenju javne rasvjete po benkovačkim naseljima donesena je u Odluci o komunalnom redu na 3. sjednici Gradskog vijeća grada Benkovca 2021. godine. Prema toj odluci javna rasvjeta u pravilu mora svijetliti cijelu noć tijekom cijele godine u užem centru Grada, te ljeti u turističkom naselju Karin. Odluka je donesena zbog usklađenja proračuna za tekuću godinu koji je imao smanjenja od 60-ak milijuna kuna u odnosu na planirano i u odnosu na ono što je provedeno.

27. travanj 2024 00:02