StoryEditorOCM
RegionalKOJE SPRDANJE

Mještani ne znaju tko je M. Z. (1991.), a mjesecima ga plaćaju. Sumnjaju da je sin bivšeg načelnika i HDZ-ovog saborskog zastupnika V. Z. (1954.)

Piše V.V.
22. siječnja 2022. - 17:11
Tko je M. Z. (1991.) do danas nitko u Segetu ne zna, iako tu osobu već mjesecima plaćajuBožidar Vukičević/Cropix

Osoba koja je povod ovom tekstu krije se pod inicijalima M. Z., rođena je 1991. godine, zaposlena je na javnom natječaju u Općini Seget, a njezini puni podaci nisu nam poznati.

Pokušali smo sve što je u našoj moći, u jednom trenutku smo čak pomislili da smo otkrili tko se krije iza tih inicijala, no u konačnici smo ipak morali potpisati kapitulaciju i priznati kako ovaj članak neće zadovoljiti osnovna novinarska pravila. A opet, morao je biti napisan, jer možda i ne znamo tko je M. Z. (1991.), možda i jesmo poraženi u toj igri subjekata s objektom, možda zora novog dana u maloj dalmatinskoj općini može svanuti i bez nas, no sve ostalo je naprosto toliko slatko da je naprosto moralo biti namazano na ovu fetu kojom se nastavlja mrviti europejska Hrvatska premijera A. P. (1970.).

Godina čekanja

Općina Seget 19. ožujka 2021. godine raspisala je javni natječaj za radno mjesto višeg stručnog suradnika za prostorno uređenje i komunalne poslove. Jedan izvršitelj, neodređeno vrijeme, probni rad tri mjeseca. Uvjet je bila ekonomska struka. I državni stručni ispit. Uz napomenu kako se na natječaj može javiti i kandidat bez državnog ispita, položit će ga naknadno, ukoliko bude primljen u službu.

Što će točno viši stručni suradnik za prostorno uređenje i komunalne poslove raditi, u natječaju nije precizirano. Piše tek da će opis poslova, kao i plaća, biti dostupni na službenim stranicama Općine. Do danas, a uskoro će godina dana dana od objave natječaja, na službenim stranicama Općine nema ničega.

Imaju, međutim, inicijali. Piše da je pisanom testiranju i intervjuu pristupilo dvoje kandidata. Prvi - M.Z. (1991.) - osvojio je ukupno 18,3 boda, a drugi - T. S. (1982.) - 16,3. To je ujedno i rang lista te objava pobjednika natječaja. Točka. Game over.

Bilo je to 6. svibnja 2021. godine, deset dana prije nego će V. Z. (1954.) odstupiti s mjesta načelnika općine koju je vodio skoro tri desetljeća. Nije se umorio, Bože sačuvaj, tko je još vidio člana Hrvatske demokratske zajednice koji se umorio od rada za Hrvatsku, nego je procijenjeno da je zemlji potrebniji u Saboru, da tamo treba biti usmjerena sva njegova energija.

A tako je i bilo, sve dok L. B. (1969.), još jedan HDZ-ov neimar iz dalmatinske im kolijevke, nije odlučio aktivirati svoj mandat, V. Z. (1954.) u Saboru je udarnički šutio. Od silna posla niti jednom se za riječ nije javio. Čovjeku s motikom jezik samo smeta.

Plodovi njegova rada u Segetu su posebno vidljivi. O mnogima je i "Slobodna" pisala. A tamo gdje je on stao, pri čemu je zapošljavanje višeg stručnog suradnika za prostorno uređenje i komunalne poslove bio njegov posljednji akt, nastavio je partijski mu kolega i dugogodišnji pobočnik I. S. (1965.)

Njemu je V. Z. (1954.) uzor. Ćaća, reklo bi se rječnikom stranke pod čijom je vlašću Hrvatska u 30 godina izgubila tek nešto manje od milijun sinova i kćeri.

Nemaju što kriti

I. S. (1965.) već mjesecima ne želi otkriti tko je M. Z. (1991.). Oporbeni članovi Općinskoga vijeća i službeno su zatražili da im dostavi ime i prezime te osobe. Ništa, oglušio se. A oglušio se i na rješenje povjerenika za informiranje Republike Hrvatske koji je 30. prosinca na zahtjev segetskoga vijećnika A. B. (1985.) naložio načelniku da u roku od osam dana dostavi sve tražene podatke o zaposlenima u Općini.

- Dobili smo samo sistematizaciju, bez ikakvih imena i iznosa, iako je povjerenik jasno naveo da nam je Općina dužna sve podatke dati - kaže nam A. B. (1985.).

Vijećnik Nezavisne liste "Vrime je" puca od bijesa.

- Njima ništa ne znače zakoni, rugaju se i s nama i s građanima, no varaju se ako misle da ćemo stati, zadnje im se ure broje na čelu općine koju su uništili i doveli na stup nacionalnog srama - dodaje A. B. (1985.).

Tko je M. Z. (1991.) do danas nitko u Segetu ne zna, iako tu osobu već mjesecima svi Segećani plaćaju.

Ekipa u koju spada i A. B. (1985.) posumnjala je da se radi o M. Z. (1991.) koji je sin bivšega načelnika, znate već, onoga V. Z. (1954.) koji je Segetom vladao još od onih slavnih dana kad su ga Hrvati odcijepili od Trogira.

Inicijali odgovaraju, godina rođenja odgovara, geni odgovaraju.

- Sve upućuje da je riječ baš o toj osobi i baš zato smo htjeli crno na bijelo dobiti o kome se radi - kaže A. B. (1985.).

A s obzirom da nisu dobili, sumnja se samo produbila.

- Ako nemaju što kriti, neka kažu tko je M. Z. (1991.) i neka dokažu da to nije onaj M. Z. (1991.) za kojeg mi mislimo da jest! - zaključuje A. B. (1985.)

Da prestanemo s ovim mučenjem, odlučili smo nazvati M. Z.-a (1991.), za kojega "pola Segeta" misli da je onaj M. Z. (1991.) iz natječaja koji je V. Z. (1954.) raspisao zadnjih dana svoje vladavine.

Ljubazan čovjek

- Dobar dan. Recite nam, molim vas, jeste li vi M. Z. rođen 1991. godine koji je u svibnju prošle godine počeo raditi kao viši stručni suradnik za prostorno uređenje i komunalne poslove u Općini Seget?

- Dobar dan. Ne dajem izjave.

- Ne trebam izjavu, samo mi recite jeste li ili niste?

- Nemam ja vama što govoriti, pozdrav!

Eto, tako je izgledao razgovor s M. Z. (1991.) čiji je otac V. Z. (1954.) raspisao natječaj za novog djelatnika Općine na kojemu je najbolje ocjene dobila osoba M. Z. (1991.).

Pokušali smo i sa sadašnjim načelnikom I. S. (1965.), ljubazan je čovjek, ne izbjegava novinare.

- Dobar dan. Recite nam, molim vas, tko je M. Z. rođen 1991. godine koji je u svibnju prošle godine počeo raditi kao viši stručni suradnik za prostorno uređenje i komunalne poslove u Općini Seget?

- Dobar dan. Ne mogu vam to, nažalost, kazati.

- Zašto?!

- Zbog zaštite osobnih podataka.

- To se ne odnosi na ovakve situacije, građani imaju pravo znati koga Općina zapošljava i koga oni plaćaju.

- Ne mogu vam reći.

- A možete li mi barem, reći je li taj M. Z. onaj M. Z. koji je sin bivšega načelnika?

- Ha, nije.

- Sigurno?

- Ova je osoba žensko. Hvala vam na razumijevanju i doviđenja.

Eto, saznali samo nešto. Problem je tek što u Općini Seget, prema našim saznanjima, od petnaestero zaposlenih samo jedna ženska osoba ima inicijale M. Z. i što ta u Općini nije počela raditi u svibnju 2021. godine. I što radi u odjelu socijale, a ne komunale.

V. Z. PRIJETIO NOVINARU I VRIJEĐAO GA


V. Z. (1954.), član Središnjeg odbora HDZ-a, dojučerašnji saborski zastupnik i segetski načelnik u vrijeme kada je osoba M. Z. (1991.) prošla na općinskom natječaju za višeg stručnog suradnika za prostorno uređenje i komunalne poslove, javio se na mobitel.

Čim je čuo tko ga zove krenuo je s uvredama. Vaš reporter nije stigao ni pitanje postaviti, a već je saznao da je "udbaško smeće". Među ostalim. A to ostalo nećemo navoditi jer nije za eter. Tek ćemo napomenuti kako "udbaško smeće" predstavlja jednu od blažih uvreda što ih je V. Z. (1954.) uputio novinaru Slobodne Dalmacije.

"Razgovor" je trajao 14 minuta i 45 sekundi, a prekinut je nakon što je V. Z. (1954.) s uvreda prešao na prijetnje. Umjesto da odgovori krije li se iza inicijala M. Z. (1991.) njegov sin M. Z. rođen 1991. godine, upozorio je vašeg reportera da prestane postavljati takva pitanja. U suprotnom...

Sve ostalo zna policija kojoj sam podnio kaznenu prijavu za prijetnju iz članka 139 stavka 1 Kaznenog zakona Republike Hrvatske i koja je predmet proslijedila Državnom odvjetništvu.

24. travanj 2024 18:38