StoryEditorOCM
RegionalNEŠTO SE POREMETILO

Mještani Novog naselja u čudu, rijeke nigdje, a oko njih sve puno vode: Izlazi iz tla, iz brda, sa svih strana... Nikada nam se ovo nije dogodilo

Piše Jutarnji.hr
16. svibnja 2023. - 13:35

Na potezu od Svetog Roka prema Gračacu pogodilo nas je nekoliko komada tuče, koju je odmah zamijenila krupna kiša, potom je kroz oblake promililo sunce - javlja Jutarnji.hr.

Nakon desetak minuta začula se grmljavina iza koje je uslijedio snažan pljusak, koji je uskoro prešao u rominjajuću kišu. Ona je stala, zasjalo je opet sunce, pa je onda opet počelo kišiti. Sve ovo se izdogađalo jutros od 7.30 do 10.30 u Gračacu, u samo tri sata kao da su se izmijenila - ne tri dana, već tri godišnja doba.

U Novom Naselju 2 gdje je od oko 50 kuća sagrađenih 2005. godina za doseljenike iz BiH "plivalo" njih oko 25, malo se lakše diše, jer je razina od jučer pala za nekih 70 centimetara. Mještani su u čudu - rijeke nigdje, a oko njih sve puno vode.

- Kako to braniti kad je doslovno izlazila iz tla, iz brda, sa svih strana. Nije ovo prva kiša koja je pala, ali nikada nam se ovo nije dogodilo. Izgleda se nešto poremetilo u prirodi, ali opet, treba nešto poduzeti da ne plavi svakih šest mjeseci - kaže nam mještanin Žarko Andrić.

Došao je u posjet susjedu Goranu Topaloviću kojemu je voda ušla u kuću za 30 centimetara, te se tijekom noći povukla. Garaža je u potpunosti pod vodom u razini od 1,5 metra, kao i sav njegov alat, kosilica, freza i druge vrijedne stvari.

U prvom potopu u kući je imao 25 centimetara manje. Mještani svjedoče da je prvi puta voda puno brže odlazila.

Sada je u samo sat poplavila naselje, a počela se povlačiti tek kada je veliki bager počeo kopati oteretni kanal. Svjedočili smo kako voda velikom brzinom bujično odlazi iz Novog naselja.

No, ovome se nikako ne raduju rijetki stanovnici Graba, sela na Ličkoj magistrali u čija dvorišta upravo ta voda ulazi. Baka Ana Jakšić koja na polju ima košnice s pčelama primijetila je jutros da se vodostaj diže, a nadala se kraju problema. Iako nije bila poplavljena, sada strahuje da bi mogla biti.

- Ovo u svojih 87 godina nisam doživjela. Ne znam kako se sve ovo događa. Svugdje voda pada, nama sada raste - kaže baka Ana.

Vlasnik farme s tridesetak krava Milan Kesić, koje su jučer spasili HGSS-ovci izvlačeći ih iz potopljene štale na otvorenom su i na suhom. Milan kaže da će ih opet morati seliti, jer ih voda dostiže. Na imanju mu je osim štale potopljena i kuća.

- Krenulo je u nedjelju u večernjim satima. Bile su na livadama i sklonili smo ih u štalu, misleći da su tamo sigurnije, da neće doći do štale. Ujutro u 8 sve je bilo pod vodom, štala je bila potopljena, voda im je bila do vimena. Onda smo ih izmjestili, ali morat ćemo opet, nadire nova voda, sve iz Gračaca se sada slijeva nama jer smo na najnižoj koti - kaže nam farmer Milan Kesić.

U Gračacu je za sav promet još uvijek zatvorena Državna cesta D-1, a kako stvari stoje, to će potrajati danima, jer je na cesti oko metar i pol dubina poplavljene dionice, a nadire nova - piše Jutarnji.hr.

24. travanj 2024 21:59