StoryEditorOCM
RegionalKORAK DO TRAGEDIJE

Mještanin ranjen u eksploziji kraj Splita: ‘Vatra je aktivirala bombu i ranila me!‘; Pogledajte fotografije gelera koji mu je završio u trbuhu

Piše PSD.
10. svibnja 2022. - 18:46
Na mjesto događaja su osim očevidne ekipe došli i pripadnici Službe protueksplozivne zaštite; Geler izvađen iz stomaka 67-godišnjeg mještanina Cropix/Osobni album

Ni splitska policija ni splitsko tužiteljstvo nije se još oglasilo s informacijom što je eksplodiralo u Podstrani 14. travnja ove godine na predjelu Šćadin, kada je ozlijeđen 67-godišnji mještanin. Tako da do današnjeg dana Podstranjani ne znaju trebaju li se bojati kada idu paliti korov ili kada se idu s djecom šetati mimo označenih cesta.

Ozljede u predjelu trbuha zadobio je 67-godišnjak dok je u vrtu palio korov i otpad sto metara od državne ceste u Podstrani. Mještani su eksploziju usporedili u razmjeru jačine od eksplozije ručne bombe do plinske boce, a prva verzija je bila da je 67-godišnjak stradao od krhotina kamena, što se poslije pokazalo kao netočna informacija.

Na sreću čovjek je sada dobro te je pristao ispričati što se taj dan dogodilo:

- Ranjen sam od gelera ručne bombe kojoj je vatra najvjerojatnije zahvatila upaljač. Ne znam odakle tu bomba niti kako je dospjela u vrt pored ceste, ali znam da sam imao sreće što me je geler pogodio u bočni, slabinski dio stomaka, a ne u crijeva. Tada bi to bilo sve puno kompliciranije. Svake godine palim to suho granje od maslina, bresaka i ovo nije bilo očekivano, ali eto dogodilo se...

image

Geler koji je pogodio mještanina Podstrane kada je eksplozivna naprava aktivirana

Osobni Album

Doznajem da je nakon eksplozije drugi geler od ručne bombe pronađen dvjesto metara od mjesta eksplozije i ispod naše crkve, tako da je prava sreća u nesreći da nitko nije stradao osim mene - kazao nam je ljubazni gospodin i otkrio što se sve još moglo dogoditi.

- Zajedno sa mnom trebala je taj dan ići i moja petogodišnja unuka, ali srećom nije otišla. Možete zamisliti šta bi bilo da je dijete doživjelo i vidjelo eksploziju i ne daj Bože da joj se šta dogodilo! Tog dana nije bilo puno ljudi na ulicama, sjećam se da je eksploziju vidio samo jedan moj prijatelj koji inače živi odmah tu gdje se nesreća dogodila.

Bio je na zidiću, dva, tri metra udaljen od mjesta gdje sam ja stradao. Čujte, da se nesreća nije dogodila taj dan, dogodila bi se za tri, četiri dana kada bih počeo paliti to suho granje jer to radim svake godine...

image

Novinar 'Slobodne Dalmacije' Marko Didić u razgovoru s vatrogascima neposredno nakon eksplozije

Jakov Prkić/Cropix

On je tražio i dobio dozvolu DVD-a Podstrana da može nesmetano paliti otpad, a dozvolu je dobio jer su prethodnih dana pale obilne kiše i nije postojala opasnost od požara. No čovjek nije mogao pretpostaviti da će u Podstrani, gdje nije bilo ratnih događanja, u vrtu gdje pali granje biti odložena ili bačena ručna bomba.

Iz PU splitsko-dalmatinske su nam samo rekli da još utvrđuju kako je došlo do eksplozije i da na odgovor ipak moramo još malo pričekati. Sudski vještak Stanislav Peruško, koji vještači eksplozivne naprave, rekao nam je da mu je teško procijeniti veličinu gelera koji je pogodio 67-godišnjaka, a nije mogao detaljno odgovoriti na naša pitanja jer nitko još ne zna koja je ručna bomba eksplodirala.

- Bombe s kuglicama oslobađaju oko 300 kuglica kod eksplozije, a broj gelera kod ručne bombe ovisi na koliko se raspadne plastika - kazao nam je vještak.

O čemu je zapravo bila riječ, još uvijek se ne zna.

29. travanj 2024 03:10