StoryEditor
RegionalKORČULANIN SLAVIO

Mladi skiper poslan na hlađenje u istražni zatvor: otkrivamo sve detalje večeri u kojoj je izazvan hvarski požar čija šteta iznosi 4 milijuna kuna

Piše Vladimir Urukalo
21. kolovoza 2021. - 08:53
Požar na Hvaru izazvao je veliku štetuOsobni Album

Najmanje mjesec dana iza rešetaka istražnog zatvora na splitskim Bilicama provest će 23-godišnji F. T. M. iz Vela Luke kojeg je splitska policija uhitila zbog sumnje da je 18. kolovoza ove godine oko 22.30 sati ispaljivanjem signalne rakete izazvao požar na na rtu Kabal u uvali Stupišće na otoku Hvaru.

Kriminalističkim je istraživanjem utvrđeno da je mladi skiper te večeri došao s manjom brodicom na jahtu na kojoj se nalazio njegov prijatelj koji je na njoj bio skiper, a na brodu se u tom trenutku nalazilo desetak talijanskih gostiju. Naime, prijatelj je 23-godišnjaka pozvao na zabavu jer je jedna od Talijanski na brodu slavila rođendan, a Velolučanin je u jednom trenutku, očito ponesen uzavrelom rođendanskom atmosferom, ali i alkoholom (izmjereno mu je 0.7 promila alkohola u krvi), s broda prema kopnu ispalio signalnu raketu. Ona je završila u borovoj šumi i izazvala jedan od najvećih požara ovog ljeta u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Prva je informacija glasila da je policija uhitila dvije osobe, no nakon policijske je obrade utvrđeno da njegov prijatelj nema nikakve veze s izazivanjem požara. Doznajemo da se mladi skiper pred policijom i dežurnim tužiteljem branio tvrdeći da je uvjeren kako je signalnu raketu ispalio prema moru, a ne prema kopnu i da nema pojma niti mu je jasno kako je ona završila u šumi izazvavši vatrenu stihiju.

Kako je u petak izvjestila Hrvatska vartrogasna zajednica, požar na Hvaru je zahvatio 15 hektara trave, niskog raslinja i borove šume.

Neslužbeno doznajemo da je do sad utvrđeno policijskim očevidom da je pričinjena šteta od oko četiri milijuna kuna, no sigurno je da ta svota nije konačna i da bi mogla biti i višestruko veća. Po zakonu je za ovo kazneno djelo, ako je nastala imovinska šteta velikih razmjera propisana kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina. V. Urukalo

item - id = 1121547
related id = 0 -> 1136971
related id = 1 -> 1136614
22. listopad 2021 00:33