StoryEditorOCM
RegionalU ČEMU JE TAJNA OVE MALE OPĆINE U ZADARSKOJ ŽUPANIJI, NAJUSPJEŠNIJE U DALMACIJI?

Mladi više ne bježe, ne muči ih nezaposlenost, za novorođenu bebu dobiju i po 30 tisuća kuna...

Piše Marijana Cvrtila/SD
25. siječnja 2018. - 18:10
tunuara17-310715

Općine u Istri, Zagorju i Međimurju te manji gradovi u Hrvatskoj, čini se, našli su najbolji recept za rješavanje gorućeg problema nezaposlenosti – proizlazi to iz najnovije analize aplikacije CROračun, interaktivne vizualizacije koja integrira različite vrste podataka na razini lokalnih jedinica kroz prikaz i usporedbu ekonomskih, proračunskih, demografskih i socijalnih pokazatelja.

Najnoviji objavljeni izračuni, za koje su izvor podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, odnose se na stopu nezaposlenosti zabilježenu u prosincu 2017. godine, uz usporedbu s istim razdobljem godinu dana prije, i to za ukupno 556 gradova i općina u Hrvatskoj te 21 županiju, uključujući i Grad Zagreb.

Najbolji je Lupoglav

Stopa nezaposlenosti za prosinac 2017. godine tako je u Hrvatskoj iznosila 11,3 posto, dok je u istome mjesecu prethodne godine bila 14,1 posto. Broj zaposlenih, pokazuje CROračun, porastao je za 2,4 posto, a broj nezaposlenih smanjen je za 20,8 posto.

Među ukupno 556 općina i gradova najmanju stopu nezaposlenosti u posljednjemu mjesecu prošle godine imala je općina Lupoglav u Istarskoj županiji, samo 2,4 posto, što je gotovo upola manje nego u istom razdoblju 2016. godine kada je iznosila četiri posto.

Prvi grad s najmanjom stopom nezaposlenost također dolazi iz iste županije, i to je Buzet (ukupno na trećemu mjestu), gdje stopa nezaposlenosti iznosi 2,6 posto. Slijede ga Varaždin, Pazin, Čakovec...

Među županijama, ako izuzmemo prvi na listi Grad Zagreb (koji ima i status županije) i gdje stopa nezaposlenosti iznosi 4,8 posto, prednjači Varaždinska županija, gdje je nezaposlenih 5,4 posto. Najlošija je situacija u općini Šodolovci u Osječko-baranjskoj županiji, gdje je stopa nezaposlenosti lani u prosincu bila čak 86,6 posto.

Zamjetno je da među prvih deset općina i gradova u zemlji s najmanjom stopom nezaposlenosti prednjače one/i iz Istarske, Varaždinske, Krapinsko-zagorske i Međimurske županije, koje su među najboljima i na listi pojedinačnih županija. Dalmatinske županije su u sredini, a nekoliko slavonskih te Virovitičko-podravska (stopa nezaposlenosti 23,7 posto) te Sisačko-moslavačka (24,3 posto) na samom dnu.

No, za Dalmaciju je porazno da se na listi više od pet stotina općina i gradova prvo najuspješnije mjesto nalazi tek na 41. mjestu ljestvice, i to je općina Kali na otoku Ugljanu u Zadarskoj županiji.
Ta općina s nešto više od 1600 stanovnika imala je u prosincu 2017. godine stopu nezaposlenosti upola manju od državnog prosjeka i iznosila je 5,8 posto. Među prvih stotinu općina i gradova u zemlji s najmanjom stopom nezaposlenosti je tek njih desetak iz Dalmacije.

Iza Kali slijedi grad Dubrovnik sa stopom od 6,5 posto nezaposlenih, što ga svrstava na 54. mjesto ukupne ljestvice općina i gradova, dok je među pojedinačnim gradovima 24. u zemlji (na toj je listi ukupno 128 gradova). Među prvih stotinu najboljih gradova i općina s najnižom stopom nezaposlenosti u zemlji iz Dalmacije su još samo gradovi Zadar (7,2 posto) i Biograd na Moru (7,3 posto), a od općina Kijevo (7,4 posto), Bol (7,6 posto), Postira (8,4 posto), Preko (8,5 posto) i Brela (8,6 posto).

Najuspješnija općina u Dalmaciji, Kali iz Zadarske županije, kao recept za rješavanje boljke koja muči cijelu zemlju ipak ne ističe turizam.

- Općina Kali relativno nisku stopu nezaposlenosti prije svega može zahvaliti ribarstvu, marikulturi. Veliki postotak ribolovne flote za lov plave ribe nalazi se u Kalima. Imamo između 30 i 40 brodova, a na svakome desetak mornara, pa je to već oko 400 radnih mjesta. Ovdje je i "Kali Tuna", najveći uzgajivač tune u Hrvatskoj, potom "Cromaris" i drugi – nabraja dr. med. Marko Kolega (HDZ), općinski načelnik Kali, uspjehe toga malog mista.

Turizam se, kaže, ovdje tek budi, a ono na što su posebno ponosni jest da sve više mladih ostaje ondje živjeti.
"Iako i ovdje još uvijek više ljudi umire nego što se rađa, raduje da svake godine imamo 15-ak novorođene djece. I novčano stimuliramo rađanje pa za svako provorođeno dijete dajemo pet tisuća kuna, a za treće i svako sljedeće 30 tisuća kuna. Također, svim studentima osiguravamo stipendije", kaže načelnik Kolega. "Realno, turistička sezona kratko traje, od toga se ne može živjeti. Tajna ostanka u Dalmaciji su radna mjesta", ističe on.

Trilj je najgori

Split je najlošije plasirano županijsko središte u Dalmaciji – sa stopom nezaposlenosti iznad državnog prosjeka, koja je u prosincu lani iznosila 13,2 posto, smjestio se na tek 192. mjesto među gradovima i općinama te na 71. mjesto među gradovima pojedinačno.

Osim najbolje plasiranog Dubrovnika, recimo još da je Zadar na ukupnoj ljestvici 68., a na listi gradova 32., dok je Šibenik sa stopom nezaposlenosti od 10,5 posto na ukupnoj ljestvici 130., a među gradovima 54. Na ljestvici pojedinačnih gradova na posljednjemu, 128. mjestu je Trilj sa stopom nezaposlenosti lani u prosincu od čak 37,3 posto.

03. svibanj 2024 15:25