StoryEditorOCM
RegionalADIO PAMETI

Mondeno dalmatinsko ljetovalište prepuno je raznih prekršitelja, a ostaje bez jedinog suca!? Na 11 tisuća stanovnika bilježi se čak 2500 sporova godišnje, tko će ih rješavati?

Piše Mirko Crnčević/SD
20. prosinca 2022. - 15:25

Prekršajni sud u Hvaru, koji je posljednjih godina djelovao kao Stalna služba Općinskog prekršajnog suda (OPS) u Splitu, a bilježi oko 40 godina stalnog rada, sada je ostao bez jedine sutkinje koja je otišla je u starosnu mirovinu, a na to mjesto nije došla zamjena.

Što je najgore, govori se da nema ni zainteresiranih kandidata koji bi došli živjeti i raditi na škoju, slično kao što je ponegdje i s liječnicima. Dakle, ako se nešto konkretno ne poduzme, otočani će za ostvarivanje svojih prava i obveza u sudskim postupcima morati odlaziti - u Split.

Navodno postoji mogućnost da tek povremeno tijekom mjeseca poneki sudac iz županijskog središta dolazi u Hvar, što zasigurno neće biti dovoljno, jer su s radom prekršajnog suda izravno povezani poslovi policije, lučkih kapetanija, komunalnih i prometnih redara, raznih inspekcija te mnogih drugih javnih i državnih tijela.

image

ada u kojoj je do sada radila prekršajna sutkinja

Mirko Crnčević

- Možemo potvrditi da su predstavnici OPS-a u Splitu održali sastanak u Hvaru, na kojem je bio prisutan i gradonačelnik Rikardo Novak. Tom prilikom potvrđeno je da će na upražnjeno mjesto prekršajne sutkinje biti poslana zamjena, a u najkraćem roku bit će raspisan i natječaj za stalno radno mjesto.

Budući da je, prema informacijama OPS-a, Stalna služba u Hvaru do sada zaprimala oko 2500 predmeta godišnje, jasno je da zatvaranje suda u našem gradu nije opcija – kazala je Katija Vučetić, voditeljica Odsjeka za odnose s javnošću Grada Hvara.

Taj podatak zaista je zabrinjavajući, jer ispada da se na razini godine na jednom otoku koji ne broji niti 11 tisuća stanovnika svakodnevno zaprima čak od šest do sedam prekršajnih predmeta, koji vrlo često uključuju i veći broj prekršaja.

Ako se tome dodaju brojne novčane kazne što se izriču na licu mjesta, a za koje znamo da su ponekad itekako rigidne, ali i one u kaznenopravnim postupcima, ispada da su kod nas ljudi doista pretjerano skloni kršenju raznih propisa ili su možda izvrgnuti pretjeranoj represiji?

Na naš upit vezan uz prekršajnog suca u Hvaru, Dijana Rožić Frlan, tajnica Državnog sudbenog vijeća (DSV), odgovorila je da to nacionalno tijelo objavljuje oglase za upražnjena sudačka mjesta temeljem Plana popunjavanja slobodnih sudačkih mjesta kojeg donosi ministar pravosuđa, a na toj dužnosti sada je Ivan Malenica (HDZ).

image
Mirko Crnčević

Plan kao i njegove dopune objavljuju se na DSV-ovim mrežnim stranicama, a u izmjene od 26. srpnja uvršten je i OPS u Splitu s tri slobodna sudačka mjesta.

- Budući da OPS u Splitu ima ukupno sedam stalnih službi, a to su Kaštel Sućurac, Omiš, Solin, Sinj, Hvar, Trogir i Vis, predsjednica OPS-a zatražila je da se prilikom objave oglasa za dva od ukupno tri predviđena sudačka mjesta navede da je riječ o potrebama u Hvaru i Supetru da bi kandidati koji podnose prijave na oglas bili upoznati s mjestom rada – dodala je Rožić Frlan.

Inače, oglas za upražnjena sudačka mjesta u splitskom OPS-u objavit će se po stupanju na snagu podzakonskih akata koji se moraju uskladiti s izmjenama i dopunama Zakona o DSV-u, odnosno nakon stupanja na snagu Metodologije ocjenjivanja rada sudskih savjetnika koje donosi Ministarstvo pravosuđa.

Također, predsjednica OPS-a sukladno ovlastima propisanim Zakonom o sudovima može godišnjim rasporedom poslova odrediti suca koji će obavljati poslove prekršajnog suca u Stalnoj službi u Hvaru do izbora novog suca.

26. travanj 2024 04:15