StoryEditorOCM
RegionalSENZACIJA NA RIBARNICI

Monstrum s peškarije iznenadio i ribare i stručnjake: Ovakvog ulova u Jadranu još nije bilo!

Piše Mario Vuksan, Jadranka Matić
25. veljače 2017. - 12:43
sipa00

Danas čovik ispred lokalnog dućana prodaje zelenjavu i ribu, po običaju super friško i povoljno. Ali sipa od četiri kilograma među ribama! Neviđeno... Kaže čovik da i ribari nisu vidili sipu preko 2,80 kg. Friška, još minja boje... a morao je krakove presaviti da uopće stane u kašetu!! Monstrum... Dozvolio mi je da ju uslikam tek kad sam kupio zelenjavu."

Tako je Zadranin Igor Lisak složio tekstualni dio objave uz fotografiju rekordne sipe na svojem Facebook profilu.

Igor je i sam sportski ribolovac, najčešće lovi u Velebitskom kanalu, ne može se požaliti na ulove, ali bio je fasciniran impozantnim mekušcem kojeg je vidio u kašeti na malom priručnom stoliću jednog sitnog trgovca ispred lokalnog dućana na zadarskom Boriku, uz sav ostali asortiman – još jednu kašetu ribe i nešto povrća iz domaćeg vrta.

I dalje ostaje tajnom tko je ulovio sipu rekorderku, ali poslije se pročulo da je ulovljena u moru oko otoka Vira. Taj je otok okružen plitkim pjeskovitim ili muljevitim dnom s "krpama" morske trave – što je idealan ambijent za ovog kljunatog morskog lovca.

Baš u ovo doba, prije proljeća i kasnije, sipa se diže iz dubina, a dubina i s južne i pogotovo sa sjeverne strane otoka Vira, u kanalu između tog otoka i otoka Paga, relativno je mala. Pravo obitavalište sipa.



Sipe se najčešće, pa tako i oko Vira, love nekom od mreža stajaćica, pa je vjerojatno i ova tako ulovljena. Utvrđeno je da sipa ne živi duže od dvije godine, ali i to da su ženke veće od mužjaka, pa se može pretpostaviti da je ova naša, koju je fotografirao Lisak, bila ženka.

A kako ženke nakon mrijesta u kasno proljeće i u rano ljeto ugibaju, ova ne bi živjela još dugo i da je ostala u moru. Samo, najvjerojatnije bi ostavila za sobom brojno potomstvo. Ali u tom bi slučaju prije toga morala pronaći mužjaka odgovarajuće veličine.

Naravno da ne možemo znati na koji je način ova rijetka lovina pripremljena. U crnom rižotu bila bi dovoljna za marendu za tridesetak gladnih (očišćena je sigurno dala više od tri kilograma čistog mesa), ali dalmatinska kuhinja poznaje i druga jela od ovog ukusnog glavonošca, po mišljenju mnogih ukusnijeg od najcjenjenije, ali slatkaste lignje.

Ispržena ili u salati, pa ispod peke, kad postane mekana poput maslaca, u crnom brudetu s krumpirima ili čak u japanskoj verziji, u sushiju... sipa je vrhunska delicija.

Čak koristi i samo crnilo sipe, kao bojilo za crnu palentu ili tjesteninu, a ovoj ga sasvim sigurno nije nedostajalo.
I za kraj evo i jedne informacije koju smo naknadno doznali o najpopularnijoj sipi u Dalmaciji: prodana je po cijeni od 60 kuna po kilogramu, što je ispod uobičajene cijene s peškarije, i to onako svježa, još gotovo živa, istog jutra.



– Koliko je meni poznato, ovo je najveći do sada ulovljeni primjerak – kazao nam je prof. dr. Alen Soldo, redovni profesor na Sveučilišnom odjelu za studije mora Splitskog sveučilišta, dodajući da, prema podacima koji se navode u znanstvenoj literaturi, sipa može narasti do 49 centimetara dužine plašta i do težine od četiri kilograma.

– U znanosti se priznaju samo podaci o primjercima koje su izmjerili znanstvenici jer se težina, primjerice, mjeri u gram, no po veličini koju vidim na slici, ovaj primjerak spada među najveće – procijenio je naš sugovornik profesor Soldo.

Do sada su poznati primjerci sipe ulovljeni u Jadranu, doznajemo, težine između tri i četiri kilograma, a sipa se može uloviti mnoštvom različitih ribolovnih alata, dopuštenih i nedopuštenih, od koća, osti do mreža stajaćica.

– Katkad se lovi i u vrše, ali s obzirom na to da se ne zna kako je ova ulovljena, ne želim komentirati pretpostavku da se koristila zabranjena mreža – istaknuo je prof. Soldo.

Bez obzira na to što do sada nije ulovljen ovakav kapitalac, prof. Soldo nije iznenađen veličinom zadarskog primjerka.

– Sipe narastu veće u umjereno toplim nego u toplijim, tropskim morima, a Jadran spada u umjereno topla. U svakom slučaju, ovako veliki primjerci nisu uobičajeni, ali nisu ni veliko iznenađenje – rekao nam je.

Doznali smo još jednu zanimljivost: sipe su organizmi koji žive vrlo kratko, oko godinu dana, neki primjerci vrlo rijetko do dvije godine.

– Životni vijek, međutim, ne utječe na veličinu sipe, jer među sipama koje su "rođene" isti dan neke za izvjesno vrijeme dosegnu težinu od 1,5 kilograma, a neke tri kilograma. To ovisi o tome gdje su bile, u kojim su uvjetima i kakvom okruženju rasle i, dakako, čime su se hranile – naveo je profesor Soldo.

23. travanj 2024 06:38