StoryEditorOCM
RegionalRIJETKO NAPADAJU

Morski pas modrulj zalutao do Tisnog na Murteru, pogledajte video. Ležerno je plivao valom, mještani su ga pokušavali namamiti prema otvorenom moru

Piše PSD
3. srpnja 2021. - 19:54

Morski pas snimljen je danas u Tisnom, a na adresu naše redakcije stigla je i videosnimka.

O događaju je izvijestio portal ŠibenikIN, čija je čitateljica ustvrdila kako je morski pas uz obalu plivao cijeli dan.

"U jutarnjim satima modrulj je zalutao do Tisnog i otad je atrakcija. Nekoliko ljudi pokušalo ga je namamiti prema otvorenom moru, ali nažalost neuspješno..." - ispričala je.

Modrulj je zadnjih mjeseci viđen i na Korčuli.

Modrulj je vrsta morskog psa koja najviše vremena provodi na otvorenom moru, posebno na južnom Jadranu. Rijetko ga se viđa u blizini obale.

Ljude rijetko napadaju, ali se smatraju potencijalno opasnim morskim psima.


Iako su njihova mrijestilišta u otvorenim vodama, općepoznato je da ženke ulaze u plitke vode kako bi se kotile – što se odvija najčešće u proljetnim ili ljetnim mjesecima – ispričao je za Morski HR morski biolog i patobiolog Andrej Gajić.

Neophodno je demantirati izjave pojedinih medija da se radi o “najopasnijoj” vrsti koju susrećemo u Jadranu – što ne samo da stvara krivu sliku, već i širi dobrim dijelom neosnovan strah u široj javnosti.

Jasno, modrulj jest potencijalno opasna vrsta – no treba istaći da je u posljednjih 100 godina u svijetu poznato manje od deset neprovociranih napada, a svega jedan u Mediteranu iz kolovoza 1986. u Lionskom zaljevu, koji se može prepisati modrulju. 

Stoga, unatoč ovakvom možemo reći dijelom i očekivanom pojavljivanju modrulja ne postoji nikakav razlog za strah ili paniku, kazuju stručnjaci.

16. lipanj 2024 16:31