StoryEditorOCM
RegionalDOVRŠENA OBNOVA

Mostovi u Ninu rekonsturirani najsuvremenijim metodama, a radovi su vrijedni 30 milijuna kuna!

Piše Hrvatske ceste
12. lipnja 2020. - 11:16

Gornji i Donji most u Ninu, koji su pretrpjeli ogromnu štetu i postali simboli velike poplave koja je rujnu 2017. godine pogodila Zadarsku županiju, obnovljeni su i za nekoliko dana bit će ponovno stavljeni u funkciju. Tijekom godinu i pol dana radova na rekonstrukciji mostova iz 16. stoljeća, obavljeno je novo temeljenje i statičko učvršćivanje konstrukcije, injektiranje postojećeg kamenog nasipa ispod mostova, izrada slivnog kanala te uređenje javnih površina i infrastrukture koja prolazi kroz mostove. Uklonjen je mulj nanesen u poplavi ispod mostova kao i drugi materijali koje je bujica nanijela.

Radovi na obnovi vrijedni su 30 milijuna kuna, a nositelj projekta su Hrvatske ceste. 

„Uz sve projekte cestovnog povezivanja na kojima radimo, ponosni smo što možemo sudjelovati i u očuvanju vrijednih spomenika kulture. Drago mi je što nam je Vlada Republike Hrvatske ukazala povjerenje predavši nam projekt čijom realizacijom grad Nin vraća svoju poznatu vizuru i ljepotu.  Nin ima snažnu ulogu u Hrvatskoj povijesti, a mostovi kao i voda koja ih je tako često rušila su dio identiteta ovog grada. Vjerujem da će  građani i posjetitelji uživati u pogledu na mostove kakvi su nekad bili, no ovaj put vjerujemo znatno čvršći nego ikada u svojoj dugoj povijesti.  Zajedničkim snagama s izvođačem radova uspjeli smo izvršiti obećano, završiti projekt te očuvati kulturnu baštinu ovog područja“, rekao je Josip Škorić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta. 

image
Jure Miskovic/Hanza media

Radove je izvela hrvatska tvrtka Spegra koja se u svojoj 30-godišnjoj tradiciji specijalizirala upravo za obnovu konstrukcija kulturne i povijesne baštine, među ostalim obnovivši Stari most u Mostaru, mostove od Ploča i od Pila u Dubrovniku, Pavića most na Cetini, ali i dubrovački Knežev dvor, Jupiterov hram u Splitu te Hvarski arsenal koji je za uspješno izvedenu obnovu nedavno nagrađen nagradom Europske komisije „Europa nostra“, najprestižnijim europskim priznanjem u području baštine.

„Sanacija mostova je naša svakodnevica, no mostovi u Ninu specifičan su projekt jer se radi o spomeniku kulturne baštine. Svaki most je izazov i ima svoje specifičnosti, ali posebno poštovanje izaziva kad radiš na nečemu što ima povijesnu vrijednost. To mogu raditi samo posebno obučeni ljudi i ponosan sam što i mi u Hrvatskoj imamo specifična znanja, kapacitete te mehaniku za tako delikatne radove“, rekao je direktor tvrtke Spegra Berislav Borovina.

U Ninu se radilo najsuvremenijim metodama kojima je očuvana stabilnost, zadržan izvorni oblik te je završni rezultat replika mosta kakav je bio u kolektivnoj memoriji lokanog stanovništva. Svi radovi izvedeni su u kontinuiranoj suradnji s konzervatorskim odjelom u Zadru. U tijeku je dovršetak posljednjih tehničkih detalja te će uskoro most biti i službeno otvoren. 

05. svibanj 2024 18:23