StoryEditorOCM
RegionalHITNA BRZO DOŠLA

Muškarca kraj Obrovca ugrizao poskok: ‘Srića dobro je, preživit će!‘; U bolnici otkrivaju što je najvažnije učiniti nakon ugriza otrovnice

Piše Dalmacija SD
5. rujna 2022. - 12:33

Poskok je u subotu poslijepodne kod Obrovca ugrizao muškarca koji je srećom preživio ugriz najsmrtonosnije zmije.

Mještani su u nedjelju za Večernji list vodili intenzivnu raspravu o tome kako je čovjek u četrdesetim godinama, inače mještanin Kruševa, imao sreće te preživio ugriz otrovne zmije.

- Mom prijatelju je ugrizao oca i srića dobro je. Preživjet će - rekao je konobar kafića u Obrovcu.

- Poskok ga je ugrizao u ruku dok je bio u šumi kod Kruševa. Jako brzo je došla hitna pomoć i dala čovjeku protuotrov. Čuli smo da će se izvući. Možda je poskok prije nešto drugo ugrizao pa je imao manje otrova, pa je zbog toga srićom preživio. Još pamtimo kako je prije puno godina ovdje jedna žena umrla nakon ugriza poskoka - rekli su mještani.

Večernji je od zadarske bolnice dobio informacije o pacijentovom stanju.

- Dobro je pacijent. Na vaskularnom odjelu kirurgije se nalazi i primio je dva protuotrova i neće trebati operacija jer pomažu i oblozi. Ipak još to ne možemo znati do kraja. Sada se pacijent odmara, jak je i bit će dobro. Bilo je već ugriza ove godine, a najbitnije je da žrtvi odmah bude podvezano iznad mjesta ugriza i da čim prije dobije protuotrov - rekle su sestre u zadarskoj bolnici.

Kako prepoznati poskoka?

Poskok (modras, kamenjarka; Vipera ammnodytes) je pepeljasto – sive boje i naraste do jednog metra. Glava mu je srcolikog izgleda, s karakterističnim roščićem na vrhu nosa. Uzduž hrpta se nalazi tamna vijugava linija koja ide od glave do vrha repa i karakteristična je za svaku viperu (tzv. Kainov znak). Sa strane linije se nalaze tamne mrlje. Poskok živi uglavnom u južnim, krševitim krajevima.

Postupak kod ugriza

Kod sumnje na zmiju otrovnicu ugrižena osoba mora strogo mirovati, to jest treba izbjegavati i najmanji pokret, a ruku ili nogu na kojoj je ugrizna ranica treba imobilizirati.

​Ne preporučuju se pokušaji isisavanja otrova na mjestu ugriza!

Neophodno je hitno prevesti ugriženu osobu u bolnicu.

U načelu se hospitalizira svaki slučaj ugriza zmije, ne razmišljajući suviše je li zmija otrovna ili neotrovna.

Danas je općeprihvaćeni stav da se ranica ne zarezuje, otrov se ne isisava, a led se ne stavlja na mjesto ugriza.

04. lipanj 2023 23:36