StoryEditorOCM
RegionalZBOG JAKOG PRITISKA

Na cijelom otoku Ugljanu počinju noćne redukcije vode od 23 do 6 sati ujutro kako bi se vodospreme u Lukoranu i Kalima oporavile

Piše Zadarski.hr
13. srpnja 2024. - 09:01

Na otoku Ugljanu od danas pa do daljnjega počinju noćne redukcije vode od 23 do 6 sati ujutro kako bi se vodospreme u Lukoranu i Kalima oporavile (napunile do vrha), javljaju iz komunalne tvrtke Otok Ugljan d.o.o.

– Mole se stoga stanovnici cijeloga otoka da se odgovorno ponašaju te smanje potrošnju vode, i to tako da se voda koristi isključivo za osnovne životne potrebe, što isključuje upotrebu vode za zalijevanje vrtova, pranje automobila, motora, supova, dvorišta i sl. kako ne bi došlo i do dnevnih obustave isporuke vode, prenose Naši škoji.

Gornje zone mjesta više će osjetiti redukcije – stoga molimo stanovnike nižih zona da poštuju navedene preporuke o štednji vode, navodi se u priopćenju koje prenose Naši školji.

Također, jedna od mjera štednje vode bit će zatvaranje javnih tuševa na plažama dok se vodoopskrba potpuno ne stabilizira.

Podsjetimo, na otok Ugljan voda stiže s “crpne stanice Borik” u Zadru putem cjevovoda kojim se pune vodospreme Starešin iznad Lukorana i vodosprema u Kalima.

Postojeća vodna infrastruktura na otoku Ugljanu, tj. vodovodna mreža i dvije vodospreme, svaka kapaciteta 1000 m3 (100 vagona), sasvim je dostatna za sve potrebe stanovništva i gospodarstvenika, ali je problem dobava vode iz Zadra putem podmorskog cjevovoda čiji je kapacitet protoka maksimalno 50 litara/sekundi. U određene sate na otoku Ugljanu potrošnja je i 70 litara/sekundi, što predstavlja veću potrošnju u odnosu na dobavu.

Osim gradnje još jedne cijevi podmorskog cjevovoda, potrebno je na kopnenoj dionici proširiti kapacitete dobavnih vodovodnih cijevi, i to od Puntamike do vodospreme na Čubrijanu/Bili brig.

Međutim, promjene su već na vidiku jer se planira da će do kraja ove godine vodoopskrba na području cijelog otoka biti objedinjena pod upravom zadarskog Vodovoda koji je već predvidio potrebu za novi cjevovod te će se aplicirati za sredstva iz fondova Europske unije.

Ta promjena osigurat će i bolju i stabilniju opskrbu otoka Ugljana, na čijem području sada upravljaju Vodovod Zadar d.o.o. iz Zadra, vodovod Otok Ugljan d.o.o. iz Općine Preko i Vodovod Sabuša d.o.o. iz Kukljice.

Otok Ugljan opskrbljuje se iz vodoopskrbnog sustava Zadra putem podmorskog cjevovoda dužine 4668 metara. Transportni cjevovod od mjesta izlaska na otok u Lukoranu nastavlja se do vodospreme Starešin. Preko otočnog magistralnog cjevovoda spojena su naselja: Ugljan, Preko, Sutomišćica, Poljana i Lukoran. Dalje, transportnim magistralnim cjevovodom dio navedene količine vode dovodi se u vodospremnik Kali iznad naselja Kali. Iz vodospremnika se gravitacijski opskrbljuju mjesta: Kali, Kukljica, brodogradilište Lamjana i otok Ošljak.

07. rujan 2024 18:44