StoryEditorOCM
RegionalTURISTIČKA ISKUSTVA

Na otoku Pagu održava se konferencija Sigurnost i turizam na kojoj će sudjelovati predstavnici Općine Vir i virskih komunalnih poduzeća

Piše Kažimir Škrbić
10. svibnja 2022. - 16:54

Predstavnici Općine Vir i komunalnih poduzeća boravit će od danas poslijepodne do četvrtka (10. – 12. svibnja) na otoku Pagu gdje se u Novalji održava konferencija Sigurnost i turizam 2022. Trodnevna prisutnost na susjednom otoku, prenose nam predstavnici Općine Vir, iskoristit će se za obilazak sve četiri paške jedinice lokalne samouprave. Susret s predstavnicima Općine Povljana, Grada Paga, Općine Kolan i Grada Novalja te sudjelovanje na konferenciji Sigurnost i turizam, organizira se radi analize trenutnog komunalnog i turističkog standarda.

- Otok Vir je površinom i stanovništvom manji od otoka Paga, ali se s Pagom može usporediti s obzirom na stalan rast broja stanovnika u odnosu na privremene stanovnike i turiste tijekom turističke sezone. Opterećuju nas isti razvojni problemi, a kako su tijekom posljednjih 30 godina oni na Pagu dobro riješeni, želimo ta iskustva prenijeti na Vir - kaže savjetnik načelnika Općine Vir Kristijan Kapović. Kao mjesta posebnog interesa Virani izdvajaju upravne zgrade javnog sustava, zgrade dječjeg vrtića, domove kulture, sportsku infrastrukturu (igrališta i dvorane), komunalnu infrastrukturu (vodovod i kanalizacija, zbrinjavanje otpada, prometnice i javnu rasvjetu) te turističku i javnu infrastrukturu, odnosno prostore trgova, plaža, šetnica, zelenih površina, hotele, kampove i marine.

Pored savjetnika Kapovića koji je ranije kao načelnik Općine Vir pokrenuo projekt razvoja virskog turizma uz podizanje komunalne i javne infrastrukture, na otoku Pagu boravit će načelnik Marino Radović, predsjednik Općinskog vijeća Antonio Vučetić, prvi potpredsjednik Općinskog vijeća Rajko Radović, drugi potpredsjednik Općinskog vijeća Veseljko Orlić, pročelnica Ureda načelnika Kristina Perić, pročelnica Upravnog odjela za opće, pravne poslove i lokalnu samoupravu Katarina Radović, pročelnica Upravnog odjela za računovodstvo i proračun Paola Žepina, pročelnica Upravnog odjela za lokalne poreze Sanja Čulina, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i komunalno gospodarstvo Ante Orlić, direktor virske Turističke zajednice Srđan Liverić, ravnateljica Dječjeg vrtića Smješko Julijana Begonja, direktor komunalnog poduzeća Vir održavanje Marko Klanac, direktor komunalnog poduzeća Čisti otok Željan Kalac, direktor poduzeća Vir zaštita Darko Bašić i direktor komunalnog poduzeća Vodovod Vir Hrvoje Bašić.

Konferenciju u Novalji organiziraju Hrvatska udruga menadžera sigurnosti i Poslovnog učilišta integralna sigurnost i razvoj pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva unutarnjih poslova i gradonačelnika Grada Novalje Ivana Dabe. Turizam u Hrvatskoj i njegov značaj za državu – bit će jedna od važnijih naslovnih tema konferencije, kao i tematsko pitanje sigurnosnih izazova u Europi, regionalnih sličnosti i različitosti, specifičnosti turističkih regija, brendiranje Hrvatske kao sigurne destinacije, organizacije sigurnosne djelatnosti u hotelima i drugim turističkim objektima, turističkom kriminalitetu i njegovoj prevenciji. U bogatom programu konferencije održat će se i nekoliko panela koji obrađuju teme rizika u turizmu i primjenu preventivnih modela sigurnosti i zaštite, osiguranja noćnog života i javnih površina, upravljanja krizama u turizmu i drugo. Svi sudionici konferencije dobit će na poklon knjigu Bože Skoke Strateško komuniciranje države, koja na obimnih 850 stranica govori o ulozi identiteta i imidža te upravljanja ugledom države u ostvarenju političkih i gospodarskih ciljeva.

17. travanj 2024 01:59