StoryEditorOCM
RegionalPOČETAK JESENI

Na Pagu počeo lignjolov: nakon bučne sezone povratak ustaljenom načinu života na otoku

Piše Morski.hr/J.P.
2. listopada 2021. - 08:53

Početak jeseni ove godine više nalikuje kasnom ljetu, jer su dnevne temperature zraka znatno iznad prosjeka, a more je još uvijek dovoljno toplo i za kupanje. Međutim, to nije promijenilo neke navike na otoku Pagu.

S prvim danima jeseni počeo je lov na lignje. U Paškoj uvali, kao i općenito na cijelom akvatoriju otoka Paga, svakog dana sve je više onih koji pokušavaju uloviti lignje s malih brodica, koje su zamijenile ljetne glisere, jedrilice, jahte i SUV-ove.

Međutim, kako je more još toplo, ulov je slab, jer se lignje zadržavaju na većim dubinama, od 50 do 70 metara, javlja Radio Pag.

– Za sada je to samo uhodavanje, jesenska zanimacija, jer ulovi se par komada manjih lignji, ali kada zapuše prva jača bura, bit će i velikih,” kažu lovci na lignje.

Mnogi lignje pokušavaju uloviti i s obale, neki koristeći štapove, a neki na tradicionalan način, bacajući šuštavicu u more rukom. Često je lov na lignje razlog za zabavu i za druženje.

Velika je sreća ako se ulovi jedna ili dvije lignje i za sada, dok jesen još podsjeća na ljeto, to je dovoljno. Nakon bučne turističke sezone, lov na lignje za mnoge je uživanje u tišini i povratak ustaljenom načinu života na otoku.

18. travanj 2024 10:42