StoryEditorOCM
RegionalZAGAĐENJE OKOLIŠA

Na području Murvice eruptiralo nekontrolirano bacanje otpada u prirodu,načelnik Lončar priznaje: "Nemoguće je to iskontrolirati,neka građani prijave!

Piše Mišel Kalajžić
8. lipnja 2020. - 22:10

- Sve je više i više smeća. Ovo je užas! - napisao nam je zabrinuti čitatelj i poslao nekoliko desetaka fotografija odbačenog otpada na divljim deponijama "posijanim" uz vatrogasni put u Donjoj Murvici, na potezu iza benzinske crpke Petrol i servisa Koruna.

Razni građevinski otpad, plastika, razne vrste smeća od svih mogućih materijala, jednostavno su odbačeni i ostavljeni na hrpama uz put, pa čak i posred njega.

Neodgovorni zagađivači okoliša jednostavno dođu, iskrcaju teret i odu, ne mareći za ugrožavanje prirode, a rezultat je poražavajući i ostavlja mučan dojam. Što je najgore, a to nam sugerira i čitatelj, smeća je svakim danom sve više i više.

Davora Lončara, načelnika Općine Poličnik u kojoj se nalazi i spomenuto područje, pitali smo zna li za ekološku "crnu točku" u svojoj općini i poduzima li što da se zagađeni prostor sanira, odnosno da se spriječi ilegalno bacanje otpada?

- U svakodnevnom poslu mi pokušavamo stati u kraj onima koji se bave nelegalnim bacanjem smeća po čitavoj općini. Vjerujte da je to ogroman posao za sve jedinice lokalne samouprave. Čak i za Hrvatske šume u čijoj se nadležnosti i nalaze sva ta područja. Ono što ja imam u evidenciji je da takvih odlagališta na području naše općine ima više od 30! A sve je to u vlasništvu države, odnosno Hrvatskih šuma. Mi smo u kontaktu s njima i oni su prošlih godina čistili neka područja koja su njima prioritetna, ali je to nemoguće sve očistiti i iskontrolirati. Ja to priznajem kao čovjek i neću ništa glumiti.

image
čitatelj

Jednostavno je nevjerojatno kako pojedinci koriste sat, pola sata, noć... kako bi odbacili sav taj otpad u okoliš. Zato bih ja i ovim putem, kad ste me već nazvali, zamolio stanovnike svaku pomoć, svakoga tko zna za to, da nam pomogne i prijavi one koji bacaju otpad u okoliš, pa da znamo tko su. Ako su vidjeli registraciju ili kamion, bilo što pomoću čega se može ući u trag tim uzurpatorima. Nama samima na 82 kvadratna kilometra općinskog prostora, nemoguće je sve pratiti – priznaje Lončar.

Općina je, kaže, nedano očistila jednu lokaciju, ali nisu prošla niti dva dana, ponovno se otpad odbacio, praktično na ista mjesta. Za prikupljanje kućnog otpada na svom prostoru Općina Poličnik inače ima ugovor sa zadarskom Čistoćom. Čak se na zahtjev mještana osigura i kontejner za krupni otpad.

- Računamo da je bolje, a i jeftinije, da osiguramo kontejner za krupni otpad, nego da to odveze u okoliš i baci nekontrolirano.
Jer, iskreno vam kažem, nemoguće je ući u trag svima koji to čine. A to je samo naša općina, gdje su još i ostale? Mogu reći sa sigurnošću da niti jedna općina u Hrvatskoj ne može kontrolirati taj problem. Kad bi mi krenuli čistiti sve lokacije za koje znamo na području Općine Poličnik, trebao bi nam čitav općinski godišnji proračun da to financiramo i "vojska ljudi" da to provedemo. A uskoro bi bilo opet isto kao što je i sad. Najviše mogu pomoći sami mještani, da prijave nelegalno bacanje otpada. Nije da mi ne planiramo čišćenje svake godine, ali ne možemo u obimu koliko se to baca – zaključio je Lončar.

image
čitatelj
20. travanj 2024 10:16