StoryEditorOCM
RegionalSASTANAK U ZAGREBU

Na procjeni projekt preostalog naseljenog dijela Vira za koji će se graditi vodovodna i kanalizacijska mreža: očekuje se da će do ugovora doći ove godine

Piše Kažimir Škrbić
1. veljače 2023. - 20:53

Načelnik Općine Vir Marino Radović, predsjednik Nadzornog odbora općinskog poduzeća Vodovod Vir Antonio Vučetić i direktor Vodovod Vira Hrvoje Bašić u srijedu su u Zagrebu bili na sastanku s predstavnicima državne tvrtke Hrvatske vode. Sastanak je poslužio završnom vrednovanju aglomeracije Vir koja uključuje izgradnju mreže vodovoda i odvodnje s prometnicama, odnosno cjelokupnog preostalog dijela projekta podizanja vodovodne i kanalizacijske mreže na otoku Viru približne vrijednosti 125 milijuna eura. Zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Valentin Dujmović i njegovi suradnici prenijeli su predstavnicima Općine Vir vrlo pozitivne utiske o projektu aglomeracije Vir.

- Predstavnici Hrvatskih voda iskazali su zadovoljstvo našim projektom, tako da je sastanak bio uspješan. Sada očekujemo smjernice Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije po pitanju financiranja iz novog programskog razvoja - kazao je Vučetić, predsjednik NO poduzeća Vodovod Vir čiji je projekt podizanja vodovoda i odvodnje, rečeno je na sastanku, u ovom trenutku jedan od najspremnijih u Hrvatskoj.

- Očekujemo da će već ove godine doći do potpisivanja ugovora vrijednog 125 milijuna eura - dodao je Vučetić. Zadovoljstvo sastankom iskazao je i načelnik Općine Vir Radović. Najveći infrastrukturni projekt u povijesti otoka ove će godine premašiti 30 posto izgrađenosti, a načelnik Radović, predsjednik Vučetić i direktor Bašić – spremni su za korak više.

- Mi nastavljamo raditi na virskom projektu stoljeća koji je, pored već napravljene mreže vode i odvodnje na južnom dijelu otoka, potpuno spreman za cjelokupnu izgradnju. Imamo jako dobru suradnju s Hrvatskim vodama i zamjenikom generalnog direktora Dujmovićem, pa očekujemo u što skorije vrijeme potpisivanje ugovora o sufinanciranju - sažeo je dojmove načelnik Radović.

image
Kažimir Škrbić/Slobodna Dalmacija

Dosad je na otoku izgrađeno 38 kilometara vodoopskrbnog cjevovoda s dvije crpne stanice i 40 kilometara cjevovoda kanalizacije s tri crpne stanice i podmorskim ispustom. Na evaluaciji u Hrvatskim vodama našao se preostali naseljeni dio otoka za koji će se graditi vodovodna i kanalizacijska mreža, a obuhvaćen je sa 108 kilometara vodoopskrbnog cjevovoda s dvije crpne stanice te 113 kilometara kanalizacijskog cjevovoda s 14 crpnih stanica, novim podmorskim ispustom i uređajem za pročišćavanje otpadnih voda. Za ovaj preostali dio projekta poduzeće Vodovod Vir dobilo je sve pravomoćne građevinske dozvole.

19. travanj 2024 09:35