StoryEditorOCM
RegionalFAMOZNI BANFI

Na suđenju fra Šimi i bankarici Jasmini za svjedoka predložen i ‘patološki kockar‘ Paolo, osuđen i za prijevaru Tonija Kukoča

Piše Vladimir Urukalo
13. siječnja 2022. - 22:40

Na splitskom Županijskom sudu, pred sudskim vijećem suca Dinka Mešina, nastavljeno je suđenje fra Šimi Nimcu, nekadašnjem župniku Baške Vode i nekadašnjoj direktorici sektora privatnog bankarstva Splitske banke Jasmini Bilonić, koje se tereti za zlouporabu i poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti.

Podsjetimo, optužnica ŽDO-a tereti fra Nimca da je tvrtki "Sunčani Bast" za 1,3 milijuna eura prodao oko 40 tisuća četvornih metara crkvenog zemljišta u vlasništvu župe Blažene Djevice Marije, a bankarica ga je, po optužnici, nagovorila da nakon prodaje zemljišta podigne novac sa župnog računa i prebaci ga na svoj osobni račun.

Svjedočio je don Jozo Lončar, sada umirovljeni predstojnik Ureda za graditeljstvo u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, koji je ostao pri svojim ranijim iskazima danim ŽDO-u i na prvom suđenju kada je, uz ostalo, kazao da fra Šime nikako nije smio prodati zemljište bez pismenog dopuštenja nadbiskupije.

No, zanimljiv detalj odigrao se na kraju suđenja kada je odvjetnik Joško Čeh, koji zastupa bankaricu Bilonić koja nije zbog zdravstvenih razloga bila na raspravi, priložio u spis isječak iz Jutarnjeg lista iz svibnja prošle godine.

U tom se tekstu pisalo o izvjesnom Paolu Banfiju, 61-godišnjem financijašu koji je u švicarskom gradu Luganu osuđen zbog prijevare nekoliko bivših NBA igrača, među kojima je i proslavljeni splitski košarkaš Toni Kukoč, koji je zbog njega ostao bez nekoliko milijuna eura.

'Nije lik iz bajke'

- Postao sam patološki kockar i shvatio sam da sam prevario svoje klijente te da sam iznevjerio povjerenje svoje obitelji. Radio sam stvari koje nisam mogao ni zamisliti. Sada se bojim i približiti kockarnici. Igra me uništila, bio sam izvan sebe, ne mogu si objasniti ono što sam učinio - kazao je tada Banfi u švicarskoj sudnici, a prenio Jutarnji list.

A kakve veze ima Banfi sa slučajem fra Nimca i bankarice Bilonić? Tijekom prvog suđenja njezina obrana predlagala je sudu da za svjedoka pozove baš Banfija, tvrdeći da je Bilonić preko tadašnjeg sportskog direktora KK Split Damira Tvrdića dala 400 tisuća eura za Paola Banfija, poznatog sportskog menadžera, kako bi "oplodio" novac za koji se pretpostavlja da potječe od prodaje crkvenog zemljišta u Baškoj Vodi.

Tvrdić je tada energično opovrgnuo da je s Bilonićkom imao bilo kakav poslovni odnos i da je uzeo novac od nje. Fra Šime je u svojoj obrani kazao da se njegova odvjetnica Nela Pedišić našla u Sloveniji na graničnom prijelazu Bregana s Banfijem i Tvrdićem, koji je tom prilikom bio prevoditelj.

- Banfi joj je tada rekao da ga je Bilonić zatražila potvrde i ugovore za veće količine novca, što joj on nije dao jer nije imao povjerenja u nju. Moja odvjetnica se vratila i rekla mi: "Fra Šime, ti si prevaren!". Ja osobno nikada nisam upoznao Banfija i nisam bio s Jasminom u Luganu kako ona tvrdi - naveo je fra Nimac prije osam godina na suđenju.

Tada je i odvjetnik Ćapin, koji zastupa interese Župe u Baškoj Vodi kazao kako misli da je "Paolo Banfi lik iz bajke".

- Evo, ovo je dokaz da Banfi nije izmišljeni lik, da nije izmišljen svjedok već da stvarno postoji. Predlažemo da se on pozove za svjedoka - kazao je na kraju odvjetnik Čeh. O njegovu prijedlogu sud će odlučiti na idućoj raspravi.

Istaknimo da Banfi u ovom slučaju nikad nije ispitan, niti u istrazi na tužiteljstvu niti na prvom suđenju, kada je zbog zlouporabe 9,8 milijuna kuna fra Šime bio osuđen na dvije godine zatvora, a Jasmina Bilonić na godinu i 9 mjeseci.

06. svibanj 2024 09:12