StoryEditorOCM
RegionalZNANSTVENI SKUP

Na Sveučilištu u Zadru pričalo se o očuvanju povijesti i tradicije Preka te otoka Ugljana: najavljena obnova stare školske zgrade na Ošljaku

Piše UNIZD
25. lipnja 2021. - 15:11

Na Sveučilištu u Zadru danas je započeo dvodnevni znanstveni skup "Preko i njegovo područje", na kojemu će se obraditi različite teme iz povijesti i sadašnjosti ovog općinskog središta.

Predsjednik Organizacijskog odbora prof. dr. sc. Robert Bacalja rekao je kako će znanstveni radovi, koji će se kasnije okupiti u tiskanoj monografiji, dati nova i prikladna tumačenja onog što je Preko iznjedrilo u svojem povijesnom hodu prema budućnosti, izgrađujući jedan specifičan imaginarij kako u kulturi i prosvjeti, tako i u gospodarskom smislu.

Sveučilištu, organizatorima skupa i rektorici prof. dr. sc. Dijani Vican na znanstvenom skupu zahvalio je načelnik Općine Jure Brižić, koji je istaknuo kako će monografija doprinijeti očuvanju povijesti, tradicije i identiteta otoka i očuvanja otočnog života kao našeg nacionalnog blaga.

- Kao akademska zajednica dužni smo doprinositi domovini i zajednici na ovakav način, proučavanjem stvarnog prostora ali i njegovog imaginarija. S Općinom Preko potpisali smo jedan široko zasnovani sporazum o suradnji, što je primjer suradnje sveučilišne i lokalne zajednice, a uključuje i konkretan program obnove stare školske zgrade na Ošljaku, koji bi trebao postati jedan od sveučilišnih centara koji će se baviti otočnim stanovništvom, istaknuo je prorektor prof. dr. sc. Josip Faričić.

Zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić dotaknuo se rada možda i najpoznatijeg Prečanina, jednog od svojih prethodnika na biskupskoj stolici Dubrovačke biskupije Josipa Marčelića.

image
skup o Preku
Unizd

- Biskup Marčelić utemeljio je brojne humanitarne institucije za djecu, starije, siromašne. Bio je svjestan da u društvu ima previše svađa i nečovječnosti, pa je smatrao da vjernici i svećenici moraju živjeti utopiju bratstva, mira i ljubavi. Obnavljao je bratovštine jer je želio da se vjernici aktivnije uključuju u društvo, rekao je nadbiskup Puljić.

Župan Božidar Longin istaknuo je kako je kao upravno središte zadarskih otoka Preko imalo poseban povijesni značaj, ali i danas je sjedište jedne od gospodarski najsnažnijih općina u Zadarskoj županiji.

image
skup o Preku
Unizd

U prigodnom dijelu programa u Svečanoj dvorani Jurica Šoša, Silvana Milišić Šoša i Ivana Šoša Tošić izveli su koncert za obou i violinu J. S. Bacha. U radnom dijelu u dva dana u Zadru i Preku obradit će se brojne zanimljive teme poput Glagoljaške baštine samostana sv. Pavla Pustinjaka na Školjiću, Preškog agrara u 17. i 18. stoljeću, Režimske presije prema obitelji Mašina, Euharistijskog kongresa u Preku 1925. godine kao svjedočanstva vjerskoga i nacionalnoga identiteta, ratnih šteta u Drugom svjetskom ratu, narodnom običaju „U lancuni“, najranijim kršćanskim tragovima na području Preka itd.

U popratnom programu održat će se 30. pjesnička manifestacija Brižićev dvuor posvećena Pavlu Jerolimovu i Ivici Matešiću Jeremiji te izvesti pasionski oratorij Križina Ive Nižića.

25. travanj 2024 15:11