StoryEditorOCM
RegionalUHVAĆENA NA DJELU

Na Viru izrečena najveća kazna za nepropisno bacanje otpada u okoliš, dobila ju je slovenska državljanka za kubik smeća! Evo koliko mora platiti

Piše K. Škrbić
17. kolovoza 2023. - 18:49
Iako na Torovima kod autobusnog stajališta postoji obavijest kako se otpad ne smije odlagati, baš pored znaka obavijesti izbačena je gomila smeća/Slobodna Dalmacija

Slovenskoj državljanki koja je na Putu Torova u okoliš bacila oko kubik kartonskog i najlonskog otpada izrečena je kazna od 1.350 eura, što je najveća kazna za nepropisno odlaganje otpada koja je ikad izrečena na otoku Viru. Iako je uhvaćena na licu mjesta kako otpad baca u okoliš te je od strane komunalnih redara upozorena da nepropisno odlaže otpad i da je takvo postupanje kažnjivo, pa joj je naloženo uklanjanje, slovenska državljanka samo je napustila mjesto koje je onečistila otpadom. Zbog toga će joj račun biti lakši za 1.350 eura, što je kazna propisana Zakonom o gospodarenju otpadom, a kreće se za fizičke osobe do 13.275 eura, dok je za pravne osobe predviđena kazna u rasponu od 2.700 eura do 26.550 eura.

– Nastavit ćemo s radom na terenu, a sve one koji nepropisno odlažu otpad na lokacije i mjesta koja za takve radnje nisu predviđena, intenzivno ćemo novčano kažnjavati. Ubuduće će kazne biti i veće, jer napor koji smo uložili u edukaciju i prevenciju očito nije dao pravi rezultat – kaže Ante Orlić, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i komunalno gospodarstvo. Posao komunalnih redara koji su u ovom slučaju uspjeli uhvatiti nesavjesnu osobu na licu mjesta, znatno će biti olakšan skorim postavljanjem sustava video nadzora.

– Radimo sve da bi naš otok ostao čist i da građani ubuduće ne plaćaju visoke novčane kazne, pa još jednom apeliramo da se poštuju zakonske odredbe i Odluka o komunalnom redu Općine Vir. Za sve nejasnoće u vezi odlaganja otpada, građani se mogu obratiti našem komunalnom poduzeću Čisti otok – poručuje pročelnik Orlić.

27. travanj 2024 17:34