StoryEditor
RegionalPROJEKT STOLJEĆA

Na Viru napreduje izgradnja vodovodne i kanalizacijske mreže: dosad izvedeno 2.700 priključaka i spojeno 1.400 objekata

Piše Kažimir Škrbić/Virski list
13. svibnja 2020. - 13:47
Virski list

Kada radovi na vodovodnoj i kanalizacijskoj mreži u naselju Prezida budu gotovi u svim svojim fazama, a riječ je o projektu vrijednom 43 milijuna kuna, oko 35 posto otoka Vira bit će spojeno na virski sustav vode i odvodnje. Time će se kompletirati južni pravac, pa će najveći virski infrastrukturni projekt gradnje vodovodne i kanalizacijske mreže ući u svoju posljednju fazu. No dotad se odrađuje dio po dio, odnosno trenutno se na vodu i kanalizaciju spajaju objekti iz prve, druge i treće faze gradnje u Centru i naselju Miljkovica.

- Kada završimo radove u Miljkovici XX koje izvodimo s dvije ekipe, otvaramo novo gradilište u naselju Centar kod kolodvora - kaže inženjer općinskog poduzeća Vodovod Vir Luka Zubčić. Vodovod Vir doveo je dosad vodovodnu i kanalizacijsku mrežu u naselja Centar, Radovanjica, Luka, Miljkovica i Prezida, a riječ je postavljenih pedesetak kilometara kanalizacijske i vodovodne mreže s gotovo 2.700 izvedenih priključaka na vodu i kanalizaciju. Prva faza uključuje dosad izvedenih 1.289 priključaka na vodovodni i kanalizacijski sustav (653 objekta), druga faza 1.189 priključaka (625 objekata), a treća 207 priključaka (120 objekata). Ukupno je dakle riječ o 2.685 priključaka na sustav vode i odvodnje, odnosno 1.398 objekata na otoku.

- To je veliki obim posla sa značajnom investicijskom vrijednošću - ističe direktor poduzeća Vodovod Vir Hrvoje Bašić činjenicu kako je dosad u gradnju mreže vode i odvodnje na otoku uloženo oko 150 milijuna kuna. To su sredstva koje su u prvom redu uložili Općina Vir i virska vodovodna tvrtka, a potom resorna ministarstva i Hrvatske vode. Za narednu fazu ovog milenijskog projekta, koja uključuje radove na svim preostalim dijelovima otoka koji još nemaju vodovodnu i kanalizacijsku mrežu, općinsko komunalno poduzeće Vodovod Vir izradilo je sve idejne projekte, ishodilo lokacijske dozvole te napravilo glavne projekte uz dobivanje većeg dijela građevinskih dozvola. Za onaj dio projekta koji nema građevinsku dozvolu, još su od ranije predani zahtjevi, pa se u skoro vrijeme očekuje njihovo konačno dobivanje.

KRATKO VRIJEME ZA GOLEMI POSAO

- Kada počnemo rješavanjem spajanja cjelokupnog preostalog dijela otoka na vodovodnu i kanalizacijsku mrežu, radovi će biti sveobuhvatni s izrazito oštrim rokovima. To znači kako ćemo u relativno kratkom vremenu morati napraviti golemi posao. Dotad radimo posao po planu - ističe direktor Bašić.

19. lipanj 2021 14:25