StoryEditor
RegionalTRGOVINA LJUDIMA

Na Visu držao četiri Nepalca kao robove. Oduzeo im dokumente, zatočio ih u konobu i prisiljavao da rade za njega bez plaće

Piše V. Urukalo
22. lipnja 2021. - 12:07
IlustracijaSHUTTERSTOCK

Splitska policija uhitila je i pritvorskom nadzorniku privela 58-godišnjaka s prebivalištem na otoku Visu zbog sumnje da je počinio kazneno djelo trgovine ljudima.

Naime, policajci Službe organiziranog kriminaliteta utvrdili su kriminalističkim istraživanjem postojanje osnovane sumnje da je muškarac u vremenskom periodu od prosinca 2020. godine do 20. lipnja 2021.godine iskoristio četvoricu državljana Nepala tako što je iskoristio njihov nezakonit boravak i nereguliran radni status u Hrvatskoj, kao i njihovu lošu financijsku situaciju, te ih je vrbovao za zapošljavanje.

image
Tom Dubravec /Cropix

Odveo ih je na Vis, točnije u mjesto Žena-Glava te ih je tamo držao smještene u nekakvoj konobi. Prisiljavao ih je da za njega rede bez da im je isplaćivao ikakvu novčanu naknadu, držao ih je, utvrdila je policija, u neprikladnim radnim uvjetima u kojima nije čuvano njihovo zdravlje, sigurnost i dostojanstvo.

Ograničio im je kretanje tako što im je oduzeo dokumente, a obećavao im je da će se moći slobodno kretati nakon što im on ishoduje radnu dozvolu i pomogne im u reguliranju njihovog boravka u Hrvatskoj, iako je znao da se to ne može ostvariti.

- Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja zbog postojanja osnovane sumnje počinjenje gore navedenog kaznenog djela, 58-godišnjak je uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzorniku - izvjestila je policija.

item - id = 1107587
related id = 0 -> 1128425
related id = 1 -> 1123020
20. listopad 2021 21:36