StoryEditorOCM
RegionalUPOTREBA SILE

Načelnik PU splitske ispričao se zbog postupanja prema kuharu koji je greškom ‘dobio pendrekom‘: ‘Dogodila se pogreška, istražit ćemo slučaj‘

Piše Antea Burazin
25. listopada 2022. - 17:26

U prostorijama Policijske uprave Splitsko-dalmatinske danas je održana konferencija za novinare na kojoj je načelnik Slobodan Marendić izvijestio kako su utvrdili identitet policijskog službenika sa snimke koja je nastala 21. listopada, nakon utakmice između Hajduka i Dinama, a na kojoj je vidljivo kako policajac prilikom privođenja mladića upotrebljava fizičku silu.

- Nakon nemilog događaja 21. listopada i zaprimljene snimke na kojoj se vidi ponašanje policijskih službenika, odnosno jedno privođenje koje je sadržavalo elemente koji su značajno uznemirili javnost, mogu vas izvijestiti kako smo utvrdili identitet policijskog službenika na snimci i da će tijekom dana, sukladno pravilima službe, koja su osmišljena da bismo sankcionirali neprihvatljive oblike ponašanja, policijski službenik biti udaljen s dužnosti.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Onda kreće disciplinski postupak sukladno pravilima koja reguliraju međusobne odnose i način rada policijskih službenika. Dakle, nakon snimke koju smo prihvatili kao autentičnu, nakon provedenog postupka kojim je utvrđen identitet, policijski će službenik danas biti udaljen s dužnosti - izjavio je Marendić kojega su novinari priupitali i hoće li sve ostati samo na disciplinskom postupku ili će policajac biti prijavljen za kazneno djelo ili prekršaj.

image

Slobodan Marendić

Božidar Vukičević/Cropix

- U prvoj fazi utvrđujemo identitet i obavljamo početnu razinu postupanja, krenuli smo u disciplinski postupak koji je žuran. Dakle, službenik je udaljen i ne može više počiniti takvu grešku u svom postupanju jer nije više u redovima policije za vrijeme dok postupak traje.

Kroz istraživanje ćemo utvrditi je li postojalo elemenata kaznenog djela. Kako se radi o policijskom službeniku, surađivat ćemo i s državnim odvjetništvom - pojasnio je načelnik.

Inače, i prije same utakmice i za vrijeme njenog trajanja zabilježeno je niz incidenata, a tijekom samog dana utakmice privedene su 73 osobe.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Novinare je zanimalo i što će biti s drugim mladićem, po zanimanju kuharom, koji je zaposlen u restoranu nedaleko od mjesta događaja u Zrinsko-Frankopanskoj ulici, čiji se otac požalio na postupanje policije.

- Ispričavam se gospodinu kojem se dogodila ova nemila situacija, ali mi smo u subotu izvijestili sve medije da se radi o osobi koja je privedena s mjesta događaja, indicije su ukazivale da je bio sudionik tog napada.

Međutim, upravo zahvaljujući predanosti i radu policijskih službenika, utvrđen je alibi. Čovjek je evidentno greškom doveden i zbog toga se ispričavamo kao i zbog svih neugodnosti.

Ali upravo zahvaljujući policijil, koja je istražila njegov alibi, on je pušten. Policijski službenici su prilikom privođenja rabili sredstva prisile i to u nijednom trenutku nije bilo upitno.

Nažalost, dogodila se pogreška u postupanju, a mi ćemo istražiti taj slučaj cjelovito - kazao je prvi čovjek splitske policije.

Na pitanje o tome je li sankcionirani policijski službenik i prije imao nekakvih prekršaja u radu odgovorili su nam kako nisu situaciju analizirali u tom smislu.

27. travanj 2024 05:18