StoryEditorOCM
RegionalZAŠTO TKON I BIOGRAD IMAJU DUPLO SKUPLJE TURISTIČKE PRISTOJBE OD CIJELE ŽUPANIJE?!

Načelnik Tkona priznaje da je „došlo do greške koja će biti ispravljena”, a u TZ Biograda kažu da u njihovom slučaju greške – nije bilo...

Piše P.O.
13. prosinca 2019. - 09:47
pasman_tkon8-030415

Iznajmljivači s područja Zadarske županije od 2021. godine plaćat će uvećanu turističku pristojbu: najmanji iznos od svega sedam kuna plaćat će se u Gračacu, u velikoj većini općina i gradova pristojba će iznositi deset kuna po noćenju, a najveću će cijenu od 20 kuna morati izdvajati iznajmljivači s područja Tkona. Tkon je najskuplji i u kategoriji pristojbe po noćenju u kampovima (15 kuna).

Najveći paušalni iznos za smještaj u domaćinstvu plaćat će se na području Zadra gdje je paušal određen na 370 kuna, dok su sve druge općine i gradovi za 20 kuna jeftiniji. Za smještaj u OPG-u najviše će se plaćati u Jasenicama (300) i Biogradu 350 kuna. Po visini iznosa paušala za smještaj u kampu opet je na vrhu Tkon: svi ostali su na 500, a Tkon na čak 1.000 kuna!? Tkon i Biograd su duplo skuplji i u kategoriji paušala za smještaj u kampovima koji iznosi 500 kuna.

Isti taj „tandem”, Tkon i Biograd, odskočili su i u visini pristojbe koju će 2021. godine plaćati vlasnici kuća za odmor: uobičajena cijena je oko 60 kuna po članu domaćinstva, u Svetom Filipu i Jakovu 150, a u Biogradu i Tkonu to je čak 250 kuna.

Sve je to objavljeno na službenoj WEB stranici Zadarske županije čija je Skupština odluku o turističkim pristojbama donijela nakon konzultacija s lokalnim turističkim zajednicama. Međutim, kada je Tkon u pitanju – sve je to pogrešno!

-Došlo je do greške, ispalo je grozno. Točno je da smo poslali prijedlog s brojkama o kojima govorite, ali smo reagirali odmah nakon što smo grešku uočili. Nazvao sam predsjednicu Turističke zajednice Zadarske županije i poslao joj izmjene i dopune, ali smo zakasnili jer su materijali za Skupštinu već otišli. Sada to izgleda ružno, ali će biti ispravljeno već na sljedećoj Skupštini, naše su cijene ostale na razini lanjskih i neće odudarati od pristojbi u drugim gradovima i općinama, kaže tkonski načelnik Goran Mušćet priznajući i vlastitu odgovornost jer je on ujedno i predsjednik TZ.

Do izjave biogradskog gradonačelnika Ivana Kneza nismo uspjeli doći, ali nam je iz tamošnje Turističke zajednice neslužbeno rečeno da u slučaju Biograda – nije bilo nikakve greške i da su cijene objavljene u odluci Županijske skupštine točne.

19. travanj 2024 21:36