StoryEditorOCM
RegionalOPĆINA LOVINAC PRODAJE SANJKALIŠTE, A ZADRANI ZAVAPILI:

Nađite Cvituši gazdu prije prvih visibaba! 

29. studenog 2017. - 12:10
lovinac4

Dolaskom zime i zimskih radosti, brojni su se Zadrani i posjetitelji iz drugih dijelova Dalmacije, sjetili - Cvituše, već dvije godine omiljenog izletišta u proljetnim i ljetnim mjesecima, ali i sanjkališta u zimskim mjesecima koje je mnogim dalmatinskim obiteljima značio najbliži, najjeftiniji, a često i - jedini način odlaska s djecom na snijeg.

Što će biti s Cvitušom, hoće li sanjkalište s umjetnim snijegom iz nabavljenih vodenih topova opet proraditi? - pitali smo Sinišu Radulovića, voditelja Turističke agencije "Lito" koja djeluje u okviru općine Lovinac.

- Brojni su takvi upiti ovih dana svakodnevno, pogotovo iz Zadra, ali i iz Šibenika, Splita... Sve zanima kada će opet "proraditi" Cvituša. Da vam budem iskren, niti ja još točno ne znam, ali uskoro bi se moglo sve doznati. Još je prerano, ali za desetak dana mogli bismo znati što ćemo i kako ćemo - kazao je Radulović.

Kako nam je rekao, Turistička agencija "Lito" radila je sve do prošlog proljeća i ljeta, i to biciklijade i izlete, a sada se čeka što će se i kako raditi u zimskom razdoblju. Cvituša je svojim radom u vrijeme zimske sezone ostvarivala i dobru zaradu, ali je bilo i dosta investicija u infrastrukturu, vodene topove i drugu opremu. Loše vrijeme s višim temperaturama i kišom nisu bili privlačni posjetiteljima, pa treba vidjeti što će i kako odlučiti općinske vlasti, koje su i vlasnici Turističke agencije "Lito".

To će najviše ovisiti o odlukama Općinskog vijeća Lovinca i načelnika Općine Ivana Miletića (HDZ), koji je na prošlim izborima preuzeo vlast od tadašnjeg načelnika Hrvoja Račića.

- Cvituša je bez sumnje dobar projekt i dobra ideja i mi ćemo to svakako gledati održati, ali na jedan drukčiji način nego do sada. U proteklom razdoblju općina je upravljala tim prostorom i osnovala Turističku agenciju "Lito", i djelatnici te agencije do sada su vodili taj posao. Mi smo prije nekoliko tjedana na sjednici Općinskog vijeća donijeli odluku da ćemo općinske udjele u tom projektu prodati i prepustiti posao privatnoj inicijativi, odnosno da ćemo taj projekt na određeni način privatizirati. To ćemo učiniti na način da ćemo uz pomoć stručnog vještaka popisati imovinu uloženu u taj posao i dati je na prodaju zajedno s Turističkom agencijom "Lito", te ćemo sve to temeljem javnog poziva prepustiti najboljem privatnom ponuditelju koji bude zainteresiran nastaviti raditi taj posao. Općinsko vijeće procijenilo je da projekt Cvituša ipak predstavlja organizacijski i financijski teret za općinu da bi se njime bavila, te je najbolje taj posao prepustiti privatniku koji se tim želi baviti, te pri tom vratiti barem dio uloženog općinskog novca. Jasno nam je da nećemo moći ostvariti čitav povrat uloženih sredstava koji se s vodenim topovima i svom ostalom opremom i infrastrukturom penje i do milijun kuna investicija. Općina će i dalje podupirati taj projekt koji puno znači za razvoj turizma u Općini Lovinac, ali nećemo se više organizacijski baviti time jer to i nije posao općine - rekao nam je općinski načelnik Ivan Miletić.

Kako je dodao, već imaju zainteresiranog poduzetnika koji je iskazao interes da nastavi s poslom na Cvituši, ali o tome će se odlučiti nakon upućivanja javnog poziva za prodaju projekta Cvituša, koji će uskoro biti oglašen. Kad će se to dogoditi, Miletić nije mogao precizno odgovoriti, ali je dodao kako su i u općini svjesni da je zima pred vratima i da je u interesu svih da Cvituša što prije proradi. I mnogi su mještani uložili u izgradnju apartmana i seoskog turizma, pa je svima skupa stalo da Cvitušu opet preplave posjetitelji iz svih krajeva Dalmacije, a pogotovo iz Zadra, kojemu je Cvituša zadnje dvije godine postala "gradsko sanjkalište".

Hoće li Cvitušu voditi općina ili privatnik, izletnicima je zapravo svejedno, samo da odluku o njezinoj prodaji ne dočekaju – prve visibabe.

 

Sanjkalište Cvituša
U općini Lovinac prije dvije godine uređeno je i otvoreno popularno sanjkalište na brdu Cvituša. Sanjkalište je bilo dugo 100 metara, te je prošireno za još 100 metara, a široko 130 metara. Specijalizirano je za sanjkanje i učenje prvih skijaških spustova. Uz sanjkanje i skijanje, izletište ima i gastronomsku ponudu unutar drvene kućice "Medin bar." Uz rekreaciju za djecu i odrasle, te gastronomsku ponudu, na izletištu se nalazi i mala suvenirnica u kojoj se, uz službene suvenire izletišta (majice, kape, šalice, magneti, razglednice), mogu pronaći i proizvodi lokalnih OPG-ova (med, sokovi, pekmez, sirevi, prirodna kozmetika i čajevi).

 

Snježni topovi
(Umjetni) snijeg osiguravali su snježni topovi i specijalne "ralice" za ravnanje snijega, a izrađena je i mala vučnica, te postavljen zipline.
Ulaznica na sanjkalište koštala je 20 kuna po osobi. Najam sanjki bio je 50 kuna dnevno, vožnja ziplineom 90 kuna za 280 metara, a u planu je bila škola skijanja u veljači. Noćenje u hostelu "Sveti Rok" košta oko 120 kuna, apartmani su od 40 do 70 eura za noć. Na Cvituši se moglo nešto i pojesti (kobasica, grah i slično) po cijeni od 15 do 30 kuna, ali još više gastronomske ponude ima u okruženju u restoranima Braja i Lika u Ličkom Cerju, gdje se mogu dobiti kuhana jela, roštilj…
Prošle godine uspješno je održano i Otvoreno prvenstvo Dalmacije u sanjkanju, kolone vozila zakrčila su Lovinac...
24. travanj 2024 18:42