StoryEditorOCM
RegionalPRIZNANJA

Nagrada Grada Nina za životno djelo posthumno dodijeljena prof.dr. Zdenku Brusiću, hrvatskom arheologu i jednom od začetnika naše hidroarheologije

Piše Marijana Ramov
7. lipnja 2024. - 19:41

U povodu Dana grada Nina danas je u ninskom Domu kulture održana svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Nina.

Datum je to koji se na nacionalnoj razini veže uz prvo povijesno priznavanje hrvatske države u srednjem vijeku 7. lipnja 879. godine za vrijeme stolovanja kneza Branimira u Ninu, zbog čega ovaj datum Republika Hrvatska slavi Danom svoje diplomacije.

Brojnim gostima i uzvanicima među kojima su bili saborski zastupnici Nikolina Baradić i Ante Babić, državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver, župan Zadarske županije Božidar Longin sa zamjenikom Šimom Vickovićem, gradonačelnici susjednih i prijateljskih gradova i općina, predstavnici javnih ustanova, vjerskih zajednica, udruga, gradskih tvrtki i ustanova, ravnatelji škola i predškolskih ustanova te mnogi drugi, prigodno se obratio te sjednicu otvorio predsjednik gradskog vijeća Ante Peroš.

Svojim gostima obratio se i prvi čovjek izvršne vlasti Grada Nina posljednjih 19 godina gradonačelnik Emil Ćurko, koji se osvrnuo na protekla skora dva desetljeća sustavnog djelovanja na obnovi, razvoju, unaprjeđenju kvalitete života te svim brojnim projektima koji su realizirani i koji su ovaj nekoć gotovo ruralni gradić doveli do istinskog kulturnog i turističkog bisera Lijepe naše s iznimno visokim koeficijentom razvijenosti, koji je omogućio ostajanje mladih Ninjana u njihovom gradu te doseljavanje obitelji iz drugih sredina, koji Nin biraju svojim novim domom.

U sklopu gradonačelnikova obraćanja prikazan je i promotivni film o obnovi i razvoju Nina od 2005. godine do danas, nakon čega se gradonačelnik Ćurko osvrnuo i na kapitalne projekte koji u tijeku te one čija se konačna realizacija očekuje narednoj godini.

Uzvanicima Grada Nina prigodno su se obratili i župan Zadarske županije Božidar Longin, te državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver.

No, najsvečaniji dio sjednice Vijeća bila je dodjela javnih priznanja Grada Nina ovogodišnjim laureatima.

Grb Grada Nina pripao je renomiranoj umjetnici, likovnoj pedagoginji te velikoj volonterki i ženi posebno poznatoj po humanitarnom djelovanju, Mariji Višić Guini, koja je i na ovoj sjednici pored donirane zbirke umjetnina Gradu Ninu, posebnu donaciju uručila i devetogodišnjem dječaku Tiboru Purgaru za postoperativnu rehabilitaciju.

U ime Marije Višić Guine, Grb Grada Nina primio je njezin sin gospodin Igor Čupahin.

Nagrada Grada Nina pripala je Daliboru Lovriću za poseban angažman i korištenje tehničkih resursa kako bi događaji ovog Grada bili kvalitetno sačuvani na snimkama i fotografijama kao dio arhivske građe i promocije grada Nina. Njegove brojne snimke i foto dokumentacija zabilježile su i katastrofalnu poplavu koja je 11. rujna 2017. godine poharala Nin te bile puštene preko svih dostupnih medija, a koje su u kasnijoj fazi uvelike pomogle pri obnovi grada Nina.

Nagradu Grada Nina dobilo je i Kulturno-umjetničko društvo Branimir iz Nina čiji tamburaški orkestar egzistira od 1994. godine te okuplja velik broj mladih tamburaša koji svojim aktivnim i uspješnim radom i zalaganjem ponosno predstavljaju Grad Nin na brojnim nastupima s kojih se često vraćaju u svoj grad ovjenčani nagradama. U ime KUD-a Branimir, Nagradu Grada primio je njihov predsjednik Ivica Stulić.

Nagrada Grada Nina za životno djelo posthumno dodijeljena je prof.dr. Zdenku Brusiću, poznatom hrvatskom arheologu i jednom od začetnika naše hidroarheologije.

Tijekom studija i svog cjeloživotnog rada velik doprinos ostavio je upravo u Ninu u kojem je od posebne važnosti njegovo istraživanje ninskih podmorskih arheoloških nalazišta poput antičke luke Enone (Nina), gdje je otkrio prve liburnske brodove osebujno šivane konstrukcije, najstarije brodograđevne tehnike na Sredozemlju.

A onda je 1966. godine zaronio na ulazu u ninsku lagunu te pronašao iznimno dobro očuvane ostatke broda kojem se nakon vađenja i konzervacije mogao rekonstruirati oblik i izraditi replike. Nazivao ih je Condura Croatica - (hrvatska kondura) vodeći se opisom hrvatske flote iz 10. stoljeća iz pera bizantskog cara Konstantina VII. Porfirogeneta čiji je zapis „O upravljanju carstvom“ relevantan izvor za proučavanje najstarije hrvatske povijesti.

Prof. dr. Zdenko Brusić bio je stručni savjetnik i velik prijatelj ovom Gradu, a nagrade u ime preminulog profesora primile su njegove kćeri Natalija Žorž Brusić te Jelena Stošić.

U ime laureata zahvalu Gradu na dodijeljenim im priznanjima i ukazanoj časti uputila je gospođa Jelena Stošić.

U glazbenom dijelu programa nastupio je tamburaški orkestar KUD-a „Branimir“ iz Nina te mladi glazbenik Ivan Majstorović iz Nina, koji je na državnom natjecanju u Zagrebu osvojio drugo mjesto na violini, a brojnim ninskim gostima svečane sjednice izveo je poznatu skladbu Vice Vukova „To je tvoja zemlja“.

image

Dan grada Nina

/Slobodna Dalmacija
image

Dan grada Nina

/Slobodna Dalmacija
image

Dan grada Nina

/Slobodna Dalmacija
image

Dan grada Nina

/Slobodna Dalmacija
image

Dan grada Nina

/Slobodna Dalmacija
image

Dan grada Nina

/Slobodna Dalmacija
26. lipanj 2024 02:11