StoryEditorOCM
RegionalU ZADRU OBJAVLJENA IMENA DOBITNIKA PLAVE VRPCE VJESNIKA ZA PODVIGE NA MORU U SPAŠAVANJU LJUDI I IMOVINE

Nagrade za hrabrog ronioca Andija Marovića i dubrovačke vatrogasce - posebno priznanje ide u ruke legendarnog direktora Tankerske plovidbe

1. prosinca 2018. - 13:58
pomorci4-011218

Ronilac Andi Marović i Vatrogasna zajednica Dubrovačko-neretvanske županije dobitnici su Plave vrpce Vjesnika za 2018. godinu, objavljeno je u subotu u Zadru gdje će u utorak biti priređena i svečanost dodjele priznanja. Plava vrpca Vjesnika je utemeljena 1966. godine, a dodjeljuje se u pojedinačnoj i momčadskoj konkurenciji za podvige na moru pri spašavanju ljudskih života ili imovine.

Tridesetogodišnji ronilac Ani Marović je 17. i 18. lipnja u dva navrata na otvorenom moru zaronio, pronašao i zatvorio dvije rupe na oplati turskog teretnog broda "Haksa" i tako spriječio njegovo potonuće. Hrabri je ronilac kod otoka Jabuka na 20 čvorova vjetra i uz dvometarske valove zaronio pod krmu havariranog broda kako bi aluminijskom pločom zatvorio rupu kroz koju je more prodiralo u strojarnicu.

U brodu je bilo 3.000 tona magnezita i 30 tona pogonskog goriva, iz čega je jasno kakva se ekološka katastrofa mogla dogoditi.

Dubrovačko-neretvanski vatrogasci su pod zapovjedništvom Stjepana Simovića dobili priznanje zbog hrabrosti, stručnosti i požrtvovnosti pri gašenju požara na 40-metarskoj jahti "Kanga" 7. rujna kod Pelješca. Pritom su tri vatrogasca ozlijeđena u eksploziji, a zbog nesnosno velike vrućine (na mjestu eksplozije izmjereno je 680 celzija) vatrogasci su dva puta morali napuštati brod u plamenu. Vraćali su se i uspjeli spriječiti da vatra zahvati četiri tanka s dizelom.

U momčadskoj je konkurenciji bilo još pet nominacija za poduhvat na moru. Posada danskog tankera Torm Resilence pod zapovjedništvom kapetana Feđe Ratkovića je 3. lipnja na Pacifiku spasila četvoricu ekvadorskih ribara koji su 20 dana bespomoćno plutali u čamcu. Posada japanskog tankera Marvel Falcon pod zapovjedništvom Splićanina Damira Petrovića 13. je svibnja u Karipskom moru po mraku i jakom nevremenu spasila dvojicu državljana Kostarike i Nikaragve koji su pet dana plutali u drvenoj brodici.

Pomorski policajci Valdi Bubić i Tomislav Subota iz Pule su 18. kolovoza po jakoj buri spasili mađarskog mladića koji se zbog iscrpljenosti nije mogao vratiti na obalu. Posada broda "Nehaj" pod zapovjedništvom Vladimira Bjondića 22. rujna je po olujnoj buri u Senjskom kanalu spasila dvojicu hrvatskih nautičara kojima su valovi već napunili gliser.

Posade brodova "Cavtat" i "Vid", te djelatnici Nacionalne središnjice za traganje i spašavanje na moru nominirani su zbog traganja i spašavanja britanske državljanke Kay Langstaff koja je u noći 19. kolovoza 25 milja od Lošinja pala s kruzera.

Odbor za dodjelu Plave vrpce Vjesnika odlučio je dodijeliti i dva Posebna priznanja. Jedno od njih će biti uručeno legendarnom direktoru zadarske Tankerske plovidbe Stanku Baniću, čovjeku koji je, rečeno je u Zadru, "u najvećoj mjeri zaslužan što Zadar danas ima respektabilnog nacionalnog brodara". Drugo posebno priznanje ide bordu "Tijat", velikoj kulturnoj baštini hrvatskog pomorstva o kojoj brine skupina šibenskih entuzijasta.

06. svibanj 2024 09:42