StoryEditorOCM
RegionalZAPOČEO BERBU

Najpoznatiji ugljanski maslinar Vojko Škopić ove godine očekuje oko sedam tona uroda

Piše Naši školji
7. listopada 2020. - 20:22

Ove godine masline su super! Plod je jako dobar, možda su čak malo i prerodile!

Tim riječima dočekao nas je u svom masliniku najpoznatiji ugljanski maslinar Vojko Škopić, koji je danas sa suprugom Marijom započeo berbu na oko 180 stabala na tri lokacije na području Ugljana, pišu Naši školji.

Oplodnja je bila dobra, objašnjava, pratili su let mušice, vremenske promjene i poduzeli sve što je potrebno da zaštite urod.

-Mislim da sa sigurnošću mogu reći da je plod 99,9 posto zdrav i računamo na šest do sedam tona uroda, kaže.

U maslinicima ima oko pet posto orkula, a većinom prevladavaju, sorte leccino, leccio, grambučelo, frantoio, francuski picholine, levantinke i coratine. Uglavnom su to stabla koja su cijepljena na postojeću orkulu.

-Idemo prema docjepljivanju orkule da bismo imali pravilan plod, a upravo se ta sorta već dulje vrijeme pokazuje kao dobra podloga, ali ne i kao dobra matica, dodaje.

image
Naši školji

U berbi će im se za dva dana pridružiti sin, neki prijatelji i uglavnom obitelj, ali boji se hoće li sve stići zbog loše vremenske prognoze.

-Morat ćemo brzo brati! Srećom, plod je zdrav i dobar pa će moći pričekati koji dan ako nas prekine kiša. Pokušali smo unajmiti berače, dali smo i oglas, ali nitko se nije javio, govori Škopić dok električnim tresačem obrađuje prvu maslinu.

Za plasman ulja ne strahuje, koronakriza nije utjecala na to kao kod, primjerice, vinara. Kaže da ima stalne kupce i do početka kolovoza prodao je sve prošlogodišnje ulje. Čak je potražnja bila veća od ponude, a koliko mu je poznato, slično je bilo i kod drugih maslinara na Ugljanu.

-I lani smo imali dobru berbu, iako su se mnogi žalili i na kvantitetu i na kvalitetu. A to ponajprije ovisi o provođenju agrotehničkih mjera, dobroj i pravovremenoj gnojidbi. Nužno je pridržavati se pravila i preporuka struke. Ne pretjerivati s gnojidbom, ali ne ni škrtariti. Svake dvije do tri godine potrebno je napraviti analizu da biste bili sigurni jeste li nečega stavili više ili manje. Ako je godina sušna, kao što je bila ova u travnju i svibnju, zbog cvatnje i oplodnje počnem navodnjavati, a voda je potrebna i kod nacjepljivanja, pojašnjava.

image
Naši školji

I ove zime Škopić planira sudjelovanje na regionalnim natjecanjima maslinara u Nadinu, Vodicama i Splitu te na međunarodnom Festivalu maslina u Zagrebu, a za kraj uvijek ostavi i Dane maslinovog ulja u rodnom Ugljanu. Prijavit će višesortno ekstradjevičansko ulje od picholine, levantinke, coratine i leccije.

Zanimaju ga i nove sorte, pa je poslušao savjet dr. Ivice Vlatkovića i nabavio plemke marokanskih sorata picholine i chamlal koje su se u Dalmaciji pokazale iznimno dobrima.

Za berbu maslina pripremaju se posljednjih dana i u PZ Maslina u Kalima, u čijoj će uljari u srijedu, 7. listopada, preraditi prvo ovogodišnje ulje.

Prema riječima upravitelja zadruge Pere Kolege, već je nekoliko maslinara rezerviralo termine, a prema stanju u maslinicima, čeka nas i do 50 posto bolja maslinarska sezona nego prošle jeseni.

-Kaljani su lani imali 13 do 14 vagona maslina, a ove godine moglo bi biti do 25 vagona. Čujem i da je na području Pašmana urod dobar, kao i u Preku i Sutomišćici, a najbolji, čini se, u Poljani, smatra Kolega.Najavljuje i korekciju cijena prerade maslina pa će tako za količinu do 300 kg cijena biti kao i dosad, 1,40 kuna po kilogramu, za meljavu 300 do 600 kg trebat će izdvojiti 1,30 kuna po kilogramu, a za više od 600 kg plaćat će se 1,20 kuna po kilogramu.

19. travanj 2024 14:23