StoryEditorOCM
RegionalU SUSJEDSTVU

Najveći hrvatski stručnjaci objasnili fenomen vjetra koji puše samo na našoj obali Jadrana - napravljen prvi korak u stvaranju Muzeja bure

Piše Zadarski.hr
15. listopada 2022. - 08:40

U organizaciji Općine Karlobag i tvrtke Six Sigma i pod pokroviteljstvom Ličko-senjske županije u Karlobagu je održana konferencija o buri na kojoj su najveći hrvatski stručnjaci za buru objasnili fenomen ovog vjetra koji je karakterističan za Hrvatsku, odnosno koji puše samo na istočnoj obali Jadrana.

Karlobag je ciljano odabran kao domaćin bure jer je teren oko Karlobaga za oko 12% viši od onog u Senju i jer oko Karlobaga obala više prati obalni teren, tj. planinu, nego što je to slučaj kod Senja što znači da za planinsku atmosfersku valnu dinamiku Karlobag ima preferirani tzv. donji rubni uvjet za postizanje loma atmosferskih planinskih valova i onda posljedično nisko mlazno i mahovito strujanje popraćeno “divljom” turbulencijom.

Sudionike konferencije uvodno je pozdravio načelnik Općine Karlobag Boris Smojver koji je istaknuo da je u 2021. godini bura u Karlobagu čak 132 puta ograničavala promet odnosno da je u prosjeku svaki treći dan u Karlobagu puhala bura. Župan Ličko-senjske županije Ernest Petry naglasio je da se o buri kao hrvatskom fenomenu još uvijek ne zna dovoljno i da se bura može kao i u nekim drugim državama adekvatno turistički valorizirati, te izrazio vjeru da će u Karlobagu uskoro zaživjeti Muzej o buri kao dodatni turistički brend na području Općine Karlobag, a tako i Ličko-senjske županije.

Nakon uvodnih pozdrava zanimljiva tematska predavanja održali su najveći hrvatski stručnjaci za buru: prof. dr. sc. Branko Grisogono, s Geofizičkog odjela PMF-a, dr. sc. Ivan Toman, s pomorskog odjela Sveučilište u Zadru, Petar Golem, sa Zavoda za mehaniku fluida Fakulteta strojarstva i brodogradnje te doc. dr. sc. Željko Večenaj, sa Geofizičkog odjela PMF-a dok je konkretan primjer kompleksnosti spašavanja djece iz Njemačke u uvjetima orkanske bure prikazao pročelnik HGSS-a Gospić Josip Brozičević.

25. travanj 2024 07:15