StoryEditorOCM
RegionalDEPEŠA IZ ZAGREBA

Nakon otkrića ‘Slobodne‘ Hrvatska pošta hitno povukla bizarnu odluku. Ured im neće biti u kući lokalnog HDZ-ovca

Piše Vladimir Urukalo
25. srpnja 2023. - 16:08

Iako je preseljenje ureda Hrvatske pošte u Hrvacama iz općinskog prostora u privatnu kuću utjecajnog HDZ-ovca Jure Šarića koji živi u Zagrebu bila već "gotova stvar" i iako je pošta u novim prostorima trebala početi raditi ovog ponedjeljka, jedan tekst objavljen u Slobodnoj Dalmaciji sve je stubokom promijenio!

Članak o tome kako je pošta, koja je u općinskom prostoru na samoj državnoj cesti na adresi Hrvace 230 bila četrdesetak godina, i koja je već bila "preseljena" stotinjak metara dalje u zabačenu ulicu, u kuću 55-godišnjeg nekadašnjeg pomoćnika ministra mora, prometa i infrastrukture i trenutno savjetnika direktora Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo objavljen je u petak, a već u subotu stigla je "depeša" iz Zagreba da se ništa ne mijenja i da se sve ponovno vrati u postojeći prostor.

‘Ograničen prostor‘

Hitno je skinuta i oznaka pošte koja je već bila postavljena na fasadi novog prostora, a i sve ostalo je ponovno vraćeno u stari prostor. Zašto? Čemu tako nagla promjena mišljenja ako je sve bilo dogovoreno "u skladu s propisima"?

Kad smo krajem prošlog tjedna pitali Hrvatsku poštu, uz ostalo i je li za pronalaženje novog prostora bio oglašen javni natječaj, jesu li se razmatrali i neki drugi prostori, koja je njegova veličina i koliko će mjesečno Pošta plaćati najam novog prostora, odgovorili su da je "upravo projekt suradnje s Hrvatskom poštanskom bankom – ‘Banka u pošti‘ jedan od glavnih razloga preseljenja poštanskog ureda u Hrvacama".

Uz to, ustvrdili su kako "u starom poštanskom uredu, zbog ograničenog prostora, nismo imali dostatne uvjete niti za postojeće radne procese, a pogotovo ne za razvoj novih projekata".

U utorak su nam, pak, nakon što smo ih pitali kako i zašto su promijenili svoj stav, odgovorili kako su zaustavili "preseljenje poštanskog ureda u novi prostor zbog eventualnih evaluacija novih ponuda s obzirom na zainteresiranost javnosti"!?

- Svakako ćemo nastaviti tražiti prikladniji i veći prostor kako bismo našim radnicima osigurali adekvatne uvjete za rad, a korisnicima ponudili mogućnost da obave još veći broj usluga na jednom mjestu. Naime, kako smo i naveli u očitovanju na vaš upit, veći prostor potreban nam je radi neprimjerenih uvjeta za rad u sadašnjem prostoru.

Prostorije kojima se koriste radnici Hrvatske pošte su nefunkcionalne i nedovoljne za sve potrebne tehnološke procese u radu s korisnicima usluga. Konkretno, pozadinski prostor je zbog nedostatne površine neadekvatan za obavljanje poštanske djelatnosti.

Također, za optimalno izlaganje maloprodajnog asortimana robe te razvoj novih usluga potreban nam je veći korisnički prostor.

Uz to, postojeći prostor ne zadovoljava sve zakonski propisane uvjete jer ne postoji zaseban sanitarni čvor za žene i muškarce.

Sve navedeno ne možemo izvesti u sadašnjem prostoru od 38m² te je zato predviđeno izmještanje u novi prostor površine od 105 m² s vlastitim parkingom i prostorom za smještaj mopeda.

Nova strategija

Razlika u cijeni mjesečne zakupnine iznosi oko 1 €/m², odnosno zakupnina starog prostora iznosi 92,91 euro (2,45 €/m²), a zakupnina novog prostora iznosi 367,5 eura (3,5 €/m²).

Širenje raznovrsne ponude u poštanskim uredima te njihovo pozicioniranje na frekventnim lokacijama koje su pristupačne korisnicima dio je naše nove strategije Pošta2025(30) u kojoj je upravo korisničko iskustvo jedan od glavnih fokusa - bili su iscrpni u svom novom odgovoru iz Ureda za korporativne komunikacije HP-a.

A što o ovom naglom obratu kaže HDZ-ov načelnik Dinko Bošnjak? Ponavlja kako je najvažnije da pošta ostaje u mjestu te nam govori da su u ponedjeljak na razgovoru bili ljudi iz HP-a te da će im Općina pokušati pronaći i prilagoditi prostore u novoj općinskoj zgradi koja se, spomenimo, nalazi nekoliko desetaka metara dalje od Šarićeve kuće.

Zanimljivo je da nam je načelnik prije nekoliko dana rekao da takvog adekvatnog prostora u novoj općinskoj zgradi nema.

- Pokušat ćemo prilagoditi prostor, proširiti još nekih tridesetak kvadrata u zgradi Općine pa da to bude trajnije rješenje. A što da vam kažem, malo jest nezgodno ispalo sve ovo, al ja "ni luk jeo ni luk mirisao". Sad je to dobro, bit će to sve kako triba - kratko je komentirao načelnik Hrvaca.

28. travanj 2024 16:20