StoryEditorOCM
RegionalZOOM NA HRVATSKI

Nastavnica fizike tražila od učenika da tijekom online ispitivanja stave ručnike na glavu?! ‘To je učinila jer nije htjela da varaju na testovima!‘

Piše Katarina Marić Banje, Marijana Cvrtila
27. travnja 2021. - 16:46

Roditelji učenika srednje Veterinarske škole u Zagrebu podnijeli su prijavu protiv nastavnice jer je tražila od njihove djece da prigodom ispitivanja online stave ručnik na glavu. Roditelji su se, osim ravnateljici škole Andrei Đurđević, požalili i Ministarstvu znanosti i obrazovanja te Agenciji za odgoj i obrazovanje.

Iz Ministarstva su nam potvrdili kako je prosvjetna inspekcija zaprimila pritužbu.

– U Samostalnom sektoru prosvjetne inspekcije zaprimljen je elektronički dopis od 26. travnja 2021. godine u kojem se iznose pritužbe na stručno-pedagoški rad nastavnice fizike u Veterinarskoj školi u Zagrebu, a posebno vezano uz događaje u nastavi na daljinu kada je nastavnica zahtijevala od učenika da za vrijeme odgovaranja imaju ručnik na glavi. U skladu s propisom i procedurom, podnesak je dostavljen u nadležno postupanje Agenciji za odgoj i obrazovanje s obzirom na to da je riječ o stručno-pedagoškom nadzoru, a od ravnateljice je zatraženo očitovanje o utvrđenom stanju i poduzetim koracima iz njene nadležnosti kako bi se meritorno odlučilo o eventualnim daljnjim postupanjima – naveli su u svom odgovoru.

U srednjoj školi malo prije 16 sati nismo dobili nikoga, a u Agenciji za odgoj i obrazovanje javila nam se Antonela Nižetić-Capković, viša savjetnica za odnose s javnošću.

– Moram provjeriti jesmo li zaprimili prijavu te ću vam onda dati službenu informaciju. Poznato mi je da su o događaju izvijestili mediji – kazala nam je.

Na događaj su reagirali i iz Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod, u kojem stoje iza svoje kolegice.

– Svi oni koji se zgražaju nad postupkom kolegice Bosiljke Vidović Kordić iz zagrebačke Veterinarske škole koja je, želeći spriječiti pomoć sa strane prilikom online odgovaranja, tražila od učenika da pokriju glavu ručnikom, trebali bi se zapitati što uopće može učiniti nastavnik u situaciji kada učenik zloupotrebljava mogućnost odgovaranja na daljinu. Na ovo pitanje učiteljima i nastavnicima neće odgovoriti ni ravnatelj, ni savjetnik, ni ministar. Svi će se oni složiti da je kolegičin potez neumjestan, no nitko od njih neće udijeliti savjet, a kamoli jasan odgovor. Odgovora nema danas, kao što ga nije bilo ni prije više od godinu dana, kada se krenulo s nastavom na daljinu.

Što učiteljima i nastavnicima uopće preostaje? Praviti se da problem ne postoji i učenike ocijeniti ocjenama koje ne proizlaze iz njihova znanja ili učiniti sve, uključujući i bizaran pokušaj zaštite ručnikom, kako bi se učenika ocijenilo ocjenom koja odgovara njegovu znanju i sačuvao dignitet ocjene i ocjenjivanja.

Umjesto da se sada na stup srama pribija kolegica koja se pokušala snaći kako je znala i umjela, nemilom događaju treba pristupiti tako da se iz njega izvuče odgovarajuća pouka: U slučaju održavanja online nastave, znanje se provjerava ili usmenim odgovaranjem u školi ili testom koji učenici pišu u školi. Kada Sindikat Preporod priziva zakonske promjene koje će, među ostalim, na drukčiji način riješiti i pitanje ocjenjivanja za vrijeme održavanja online nastave, onda se vodimo ponajprije time da i online škola ostane, koliko je to najviše moguće, Škola. Svi oni koji su se opredijelili za zatvaranje očiju pred ovim problemom, sudionici su u školocidu kao najozbiljnijoj posljedici pandemije COVID-a 19 – naveo je Željko Stipić, čelnik Sindikata.

‘Dobili smo prijavu‘

Roditelji su jučer u poslijepodnevnim satima događaj prijavili i ravnateljici škole.

– Dobila sam roditeljski opis situacije i zasad još ne mogu ništa reći jer nemam sve informacije.

Zatražila sam nastavnicu da se očituje i razgovarali smo s učenicima. U idućih tjedan dana pozvani su u školu roditelji učenika prvih razreda, kao i učenici, kako bismo detaljno čuli što se događalo. Slučaj je u postupku i više od ovoga ne mogu reći dok ne dobijem sva očitovanja, rekla je Jutarnjem ravnateljica Andrea Đurđević.

Pročelniku Gradskog ureda za obrazovanje Ivici Lovriću slučaj je neobičan.

 – Vjerujem da će Agencija za odgoj i obrazovanje dati svoj stav o ovome slučaju, jer je to u njihovoj nadležnosti, kaže Lovrić. JL

20. travanj 2024 07:12