StoryEditorOCM
RegionalKATASTROFA

Nedjeljna nevera ‘potopila‘ Hvar, a grom je zapalio cijelo krovište. Pogledajte posljedice nevremena

Piše Mirko Crnčević/SD
14. studenog 2021. - 20:54

Cijelu Dalmaciju je sa subote na nedjelju pogodilo veliko nevrijeme, a oborina je bilo na pretek osobito na škojima.

Pravi potop doživio je grad Hvar, unatoč tome što se posljednjih godina dosta ulagalo u imfrastrukturu kako bi se takve situacije izbjegle, tako da su pune ruke posla imali komunalci, vatrogasci, policajci i djelatnici svih drugih službi koje su mogle priskočiti u pomoć građanima.

- Pala je velika količina oborina u relativno kratkom vremenu i za sada imamo petnaestak dojava o poplavljenim kućama i poslovnim prostorima na Pjaci, rivi..., pa sada radimo na sanaciji postojećeg stanja. U poslijepodnevnim satima grom je nažalost udario u jednu kuću i izazvao požar krovišta na području Križnog rata, stoga smo i tamo morali prestrojiti deset naših vatrogasaca i dva vozila.

Vatrogasni dom nam je također poplavljen, trebalo je i to rješavati, jer su veliki nanosi blata s okolnih zemljanih površina. Pred nama je očito jako puno posla, nastavljamo raditi na ispumpavanju nadošle vode iz svih objekata – kazao je Cvjetko Mazalin, glasnogovornik Dobrovoljnog vatrogasnog društva "Hvar".

Naš sugovornik dodao je da su zabilježene i materijalne štete, jer se na ulazu u Hvar urušilo jedno poljoprivredno zemljište, kod crkve sv. Marka pao je jedan suhozid, nevrijeme je nosilo i štandove, dok su građani prigovarali da su ostali bez telefonskih veza, da je stradalo dosta kućanskih aparata, elektronike...

Vatrogasci, kako su ustvrdili, imaju dovoljno snaga i opreme da se mogu uhvatiti u koštac s opisanim (ne)prilikama, međutim, Hvarani strahuju od novih bujica (i šteta) budući da kiša praktički nije prestala padati sve do kasnih noćnih sati.

19. travanj 2024 09:51