StoryEditorOCM
RegionalKRONOLOGIJA SUKOBA

Neki navijači tražili pomoć u bolnicama i nakon povratka u Dalmaciju, svjedoci opisali živi kaos: "Počeli su izlaziti kao mravi, bila sam prestravljena"

Piše PSD
22. svibnja 2022. - 14:52

Dvadeset ozlijeđenih policajaca, dvojica navijača teže, a više desetaka njih lakše, preko 40 privedenih, znatna materijalna šteta i zatvorena autocesta od Zagreba prema Splitu duže od 12 sati, epilog je žestokog obračuna pripadnika Torcide i hrvatske policije kod odmorišta Desinec između Jastrebarskog i Karlovca.

Sukob se zbio u subotu navečer, po povratku navijača Hajduka s derbija protiv Dinama u Maksimiru, na koji nisu htjeli ući jer im nije dopušteno unošenje transpareneta na južnu tribinu.

Sve je, prema pričanju očevidaca, počelo oko 21.45 sati kada su navijači zaustavili vozila kojima su putovali 300-njak metara od odmorišta, blokirali autocestu i krenuli u obračun s manjom grupom pripadnika MUP-a, koji su osiguravali obližnju benzinsku crpku i ugostiteljske objekte. Navijači su bili s maskama preko lica i naoružani palicama i ostalim što im se našlo pri ruci.

Policajci su navodno odmah zvali pojačanje, ali ono iz smjera Zagreba nije moglo doći brzo, jer se na autocesti stvorila ogromna kolona. Dok kasnije nije stiglo pojačanje iz Karlovca, napad na sebe odbili su uporabom i vatrenog oružja.

image
Ranko Šuvar/Cropix

- Prošli smo naplatne kućice i čudili se što se stvara čep u prometu. Nekoliko kombija i vozila štopali su promet, vozili smo oko 45-50 kilometara na sat. Zatim su se zaustavili jedan uz drugoga u dva reda iza izlaza s pumpe Desinec. Odjednom su sa svih strana počeli izlaziti kao mravi. Bili smo prvi iza njih i nije bilo nimalo ugodno, iskreno ja sam bila prestravljena. Krenuli su pješice prema pumpi i policijskom vozilu – ispričala je za HTV svjedokinja nereda.

- Živi kaos! Navijači Hajduka vozilima su zaustavili tri trake i počeli skakati van. Većina ih je bila splitskih registracija. Imali su pendreke, oklope, počeli su trčati prema benzinskoj... Rekao bih da ih je bilo više od 150. Nakon pet minuta stigli su interventna policija i specijalci, čule su se sirene, marice, hitna pomoć, strašno... Čekamo već dva sata i ne mičemo se – javio je Indexu čitatelj s lica mjesta.

Prema policijskom izvještaju, nakon što je oko 1600 navijača Hajduka prvo blokiralo vozilima autocestu Zagreb-Karlovac, njih nekoliko stotina krenulo je u organizirani napad na malobrojnije pripadnike policije koji su bili u njihovoj pratnji. Većina policajaca bili su pripadnici Ekipe za posebne zadaće (EPZ) koji su opremljeni i obučeni za sukobe, no u tom trenutku bilo ih je premalo da pruže žešći otpor navijačima.

Kada je više stotina navijača krenulo na njih u očitoj namjeri da ih ozlijede, piše Jutarnji list, policija je krenula s ispaljivanjem dimnih bombi što, prema svemu sudeći, nije bilo dovoljno da zaustavi razjarene navijače. Policajci su tada upotrijebili vatreno oružje.

image
Ranko Šuvar/Cropix

Prema policijskom pravilniku, inače, prvo su trebali pucati u zrak, a ako to nije dovoljno, dozvoljeno je pucanje u osobu koja ih napada. O opravdanosti upotrebe vatrenog oružja svoj će stav morati izreći Unutarnja kontrola policije nakon provedbe istrage, predviđa Jutrarnji.

O sukobima se oglasilo i Državno odvjetništvo RH, čiji je dežurni zamjenik županijske državne odvjetnice u Županijskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici, u suradnji s policijskim službenicima, obavio očevid na autocesti A1, kod odmorišta Desinec.

- Prilikom navedenog sukoba policijski službenici uporabili su vatreno oružje te je došlo do ranjavanja dvojice navijača koji su zadobili prostrijelne rane. Dežurni zamjenik izdao je potrebne naloge te se poduzimaju i druge mjere radi utvrđivanja svih relevantnih činjenica – objavili su iz Tužiteljstva.

Otprilike dva sata trebala su policiji da zavede red na mjestu sukoba. Kao posljedica obračuna ostali su razbijeni inventar, odbačeni vatrogasni aparati, stakla od razbijenih boca posvuda i pokoja čahura na podu.

Dvojica navijača koji su ranjeni u neredima, a koje zagrebačka policija spominje u svojem priopćenju, nisu bili u životnoj opasnosti kada su u noći sa subote na nedjelju zbrinuti u bolnici u Karlovcu. Jedan od njih, prema pisanju medija, zadobio je ozljedu u predjelu trupa, a spominje se da ga je projektil okrznuo u predjelu rebara. Drugom ranjenom muškarcu propucano je koljeno.

- Zaprimili smo osobu koja je bila na mjestu događaja, međutim nejasna je njezina uloga u svemu tome. Prema njegovoj izjavi, on nije bio aktivni sudionik onoga što se događalo, nego slučajna žrtva propucavanja, odnosno nečega što se dogodilo kao incident vatrenim oružjem. Njegovo stanje je stabilno i dobro se oporavlja, nije ni na koji način vitalno ugrožen, radi se o prostrjelnoj rani potkoljenice i za sada je to sve skupa pod kontrolom i dobro – izjavio je za HTV Suad Crnica, spec. kirurg, subspecijalist plastične kirurgije.

Inače, prve informacije su govorile da je propucan jedan od policajaca, ali se kasnije ispostavilo da se ipak radi o navijaču.

Neslužbene informacije govore i da je više desetaka navijača zatražilo pomoć u bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama prilikom povratka svojim kućama u Dalmaciji.

image
Ranko Šuvar/Cropix

O ovim navijačkim neredima, po nekima čak najvećim od kada je samostalne Hrvatske, dosta će se pričati narednih dana i tjedana. Sigurno je da će dobiti i svoj pravosudni epilog, te tražiti šire društveno istraživanje povopda i uzroka.

- Čujem da je preko 20 ozlijeđenih. To je sasvim sigurno element potreban za distinkciju između onoga što predstavlja prekršaj kao kažnjivu radnju, prekršaj protiv javnog reda i mira, i to teški prekršaj, i onoga gdje smo već u poziciji i u sferi kaznenih djela – komntirao je poznati odvjetnik, nekoć tužitelj, Veljko Miljević i još dodao:

- Ovdje će biti više osoba obuhvaćeno, da ne velim sigurno preko desetak osoba, kaznenom odgovornošću.

S druge strane, sociolog Dražen Lalić u razgovoru za N1 osim svakog oblika nasilja, osudio i pretrčavanja autoceste i neprimjerene transparente, uz napomenu da nije poznato što je pisalo na njima. Naveo je kako je, međutim, dopušteno nositi transparent na kojem, primjerice, piše HNS koji je prekrižen, ali ne smiju se nositi transparenti s nedozvoljenim znakovima poput kukastog križa. Smatra da je policija na stadionima "mamićevska" i ima svoje interese. Iako dugogodišnji problem, činjenica je, po njemu, da nitko do sada u navijačkom nasilju u Hrvatskoj nije izgubio život, te se ponadao da će tako i ostati.

Ubrzo su na Lalićeve opservacije o 'mamićevskoj policiji' reagirali iz MUP-a, poručivši da je to za njih 'krajnje uvredljivo, posebno u okolnostima kad je ozlijeđeno 20 policajaca'. Policija je, po njima, samo radila svoj posao.

'Nas 16, a njih nekoliko stotina'

- Kolege su bile brojčano nadjačane, desterostruko. Bilo je 16 naših kolega, a počinitelja je bilo nekoliko stotina. Napad je izvršen jako agresivno, uz uporabu boca, kamenja, palica, lanaca, stolova, sve ono što su našli... Policiajci su izdali upozorenje da se prestane, to nije dalo rezutlata, upotrijebili su sredstva prisile, tjelesnu snagu, ali ni to nije dalo rezultata. Onda su ispucali nekoliko hitaca u cilju dozivanja pomoći i davanja upozorenja – objavili su u nedjelju poslijepodne na presici šefovi policije.

Osvrnuli su se na problem s transparentima i rekli da s njima nemaju ništa:

- Iz medija uočavamo da se kao potencijalni razlog za napad krije nemogućnost ulaska navijača s transparentom. Želimo reći da je organizator Hajduku i navijačima prije četiri dana poslao uvjete. A to je da dva sata prije utakmice treba donijeti transparent na pregled. Navijači Hajduka su se oglušili, željeli su pred samu utakmicu ući s transparentima.

'Navijači su se oglasili na upozorenja'

U obranu svojih kolega u nedjelju stao je Sindikat policije Hrvatske.

- SPH osuđuje organizaciju nereda kojima su sinoć navijači HNK Hajduk blokirali jednu od glavnih hrvatskih prometnica, dovodeći u opasnost sve putnike i vozače na tom dijelu autoceste. Navijači su se oglušili na upozorenja i naredbe policijskih službenika koji su ih pratili te su u velikom broju napali policijske službenike iz više policijskih uprava.

Ovakvo ponašanje nema opravdanja niti ima veze sa sportom. Uporno upozoravamo na skupine koje organiziraju nerede i napade na policajce pod krinkom navijanja. Vrijeme je da se otkrije tko stoji iza takvih aktivnosti i da navijačke organizacije počnu raditi isključivo u okviru zakona i svog propisanog djelovanja.

- Hvala policijskim službenicima čija je brza reakcija spriječila daljnju ugrozu vozača i putnika na autocesti te želimo brz oporavak kolegama koji su napadnuti i ozlijeđeni jer su radili svoj posao – čuvali sigurnost građana", stoji u priopćenju Sindikata policije Hrvatske – poručili su iz SPH.

Isprika HAC-a vozačima

- Obavještavamo javnost kako je zbog navijačkih nereda na odmorištu Desinec i samoj autocesti A1, a na zahtjev policije, dionica autoceste A1, između NP Lučko i čvora Jastrebarsko bila zatvorena i to:

Dionica autoceste u smjeru mora (od NP Lučko do NP Jastrebarsko) bila je zatvorena u subotu od 21:45 sati do 10:05 sati u nedjleju, dok je dionica autoceste u smjeru ZG (od NP Jastrebarsko do NP Lučko) bila zatvorena za promet u subotu od 22:35 sati do 23:59 sati.

Ovim putem želimo poslati poruku da oštro osuđujemo svako nasilje i izražavamo žaljenje zbog nastale situacije, koje je i našim korisnicima otežalo putovanje autocestom, a Hrvatskim autocestama prouzročilo štetu - stoji u priopćenju Hrvatskih autocesta.

06. svibanj 2024 08:27