StoryEditorOCM
RegionalPET MILIJUNA EURA

Nestaje derutna zgrada s obale Zrmanje: Obrovac će do kraja godine dobiti Centar za skrb o starima i nemoćnima

Piše P.O.
2. ožujka 2023. - 19:00

Svima koji su makar jednom prošli kroz Obrovac, u sjećanju je ostala slika nezavršene i napuštene zgrade u kojoj je trebala biti prva obrovačka robna kuća. To derutno zdanje desetljećima je dominiralo prostorom i nagrđivalo vizuru gradića na Zrmanji.

-Nakon dugog niza godina Grad Obrovac je uspio naći rješenje i namjenu za taj objekt u vlasništvu tvrtke Radnik Benkovac koja je išla u stečaj. U stečajnom postupku, Grad Obrovac je kupio objekt s četiri etaže, svaka po oko 700 četvornih metara bruto površine, s namjerom da ga preuredi u centar za starije i nemoćne, kaže obrovačka gradska pročelnica Gordana Renić.

Prvi koraci u pripremi projekta izgradnje Centra za pružanje usluga u zajednici „Tereza” započeli su prije tri godine, projekt se sufinancira kroz program „Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije”, a predviđeno je uređenje i kompletno opremanje prve dvije etaže s kompletnim vanjskim uređenjem i fasadom.

-Projekt je službeno započeo potpisom ugovora u prosincu 2020. godine s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU. Njegova ukupna vrijednost je oko tri milijuna eura, a EU sufinanciranje projekta 1.871.023 eura. U svibnju 2022. godine započeli su radovi koji će u cijelosti biti završeni do 30. lipnja ove godine, kaže pročelnica Renić i dodaje da će u budućnosti to biti „središnje mjesto skrbi o starim i nemoćnim osobama koje će u 25 kompletno opremljenih prostorija dobiti sadržaje potrebne za njihovo zdravlje, njegu i relaksaciju, a otvorenje centra značit će i novo zapošljavanje kadrova na našem području”.

Druga faza projekta podrazumijeva uređenje preostale dvije etaže u kojima će biti osiguran smještaj za starije osobe, a realizacija se očekuje do kraja ove godine. Sredstva za to su osigurana u proračunu Grada Obrovca zajedno s kreditnim sredstvima HBOR-a, a ukupno iznose oko dva milijuna eura.

25. travanj 2024 16:06