StoryEditorOCM
RegionalPOTPUNO DRUGA PRIČA

Nestala pod okriljem noći: Otkriveno kako je jahta ruskog oligarha napustila Jadran, posadi prijeti 5 godina zatvora?

Piše PSD
16. siječnja 2023. - 21:18

Jahta Irina VU u vlasništvu tvrtke ruskih oligarha bliskih Vladimiru Putinu Alishera Usmanova i njegove supruge Irine, koja je završila pod sankcijama Europske unije, SAD-a i Velike Britanije zbog ruske agresije na Ukrajinu, ukradena je pod okriljem noći sa suhog veza iz marine Betina na otoku Murteru još prije tri mjeseca, a u luku je uplovila gotovo identična druga jahta.

Irina VU trenutno se nalazi u turskoj marini Didim na Egejskom moru, a Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture tek je ovaj tjedan doznalo za ovu bizarnu krađu i očiti sigurnosni propust. U istragu su uključeni DORH, SOA-a i međunarodne agencije. Izdat će se i međunarodna potjernica.

Potpredsjednik Vlade Oleg Butković izjavio je u ponedjeljak u Ninu da se još utvrđuju okolnosti u kojima je prije tri mjeseca iz marine u Betini nestala blokirana jahta.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

U marini Betina, gdje se nalazila od blokade, vlada zavjet šutnje. Iz lučke kapetanije uvjeravaju kako je poduzeto sve što je bilo potrebno.

No kako neslužbeno doznaje RTL, priča je potpuno drukčija.

Jahta se iz Betine zaputila prema Dubrovniku gdje je regularno prošla lučku kapetaniju, carinu i na kraju graničnu policiju. Sankcije baš nigdje u sustavu nisu bile zavedene pa su sve službe za izlazak jahte iz teritorijalnih voda dale zeleno svjetlo, tvrdi RTL.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Prvi čovjek povjerenstva za kontrolu sankcija prst upire u posadu.

"Prema saznanjima koja imamo iz Ministarstva mora, zapovjednik broda bio je obaviješten. Prema tome, smjene koje su upravljale tim brodom sasvim sigurno su bile obaviještene da je riječ o zamrznutoj mirovini", rekao je Frano Matušić, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova.

Kako doznaje RTL, svi članovi posade hrvatski su državljani i sada im prijeti pet godina zatvora. Tko su oni sada istražuje i SOA.

16. travanj 2024 06:54