StoryEditorOCM
RegionalBITKA ZA VEZ

Nezapamćen sukob u malom hvarskom mjestu: Nijemac veslom izudarao mještanina i bacio ga na mul, evo što je uslijedilo

Piše Vladimir Urukalo/SD
7. veljače 2023. - 10:35

Njemački državljanin Till K. K. (44) osuđen je na Općinskom sudu u Splitu nepravomoćno na sedam mjeseci zatvora zbog nanošenja teške tjelesne ozljede danas 62-godišnjem Zoranu L. i to nakon svađe oko vezivanja brodice prije šest godina.

Po presudi, kriv je što je 20. kolovoza 2017. godine oko 20 sati u Vrboskoj na otoku Hvaru, nakon kraće verbalne prepirke zbog nesuglasica oko vezivanja brodica, a zatim i fizičkog sukoba sa Zoranom L., koji je prekinut dolaskom njegove supruge, uhvatio starijeg muškarca i podigao u zrak, a onda bacio na betonski mul. Ovome je pri padu slomljena lijeva bedrena kost.

U svojoj je obrani Nijemac tvrdio da nije imao namjeru ozlijediti Zorana L. i da je ovaj zapravo njega napao. Naveo je kako je Zoranov brod uništavao njegov brod zbog čega mu je prvo rekao da veže brod.

Budući da ovaj to nije napravio, on je sam otišao to napraviti, a onda se Zoran pojavio s drvenim veslom kojim je zamahnuo prema njemu. Nijemac je rekao da se branio rukama, da je zadobio udarac u lakat, a kada je Zoran ponovno zamahnuo da ga je on htio zadržati pa ga je išao zagrliti.

U tom su se zagrljaju pomicali lijevo-desno pri čemu je Zoran spustio veslo, a zatim su obojica pala na stijene. Pao je na Zorana i htio se dignuti, no onda ga je ovaj počeo daviti. Kazao je da se bojao za vlastiti život, plašio se da će ga suparnik zadaviti. Dok ga je tako davio u naguravanju, uspio je maknuti ruke s vrata te je Zorana odgurnuo i otrčao kući. Na putu prema kući je sreo suprugu svog napadača te se zaključao u kuću. Ne zna kako se Zoran ozlijedio jer ga on nije bacio.

Rekao je i da se boji napada jer sve to traje godinama, da ga se napada i na njega prebacuje krivnja te da je kuća njegova oca već 24 godine u Vrboskoj, a da Zoranu L. i njegovoj obitelji koji su se doselili prije 10 godina smeta što je on tamo.

Naravno, oštećeni Zoran ispričao je drukčiju priču. Naveo je da Tilla nije udario, samo ga je držao rukama kada je optuženi krenuo prema njemu i udario ga šakom. On ga je odgurnuo, htio se maknuti, a tada ga je mlađi Nijemac počeo tući.

Rekao je da ga je Nijemac dovukao do željezne izbočine, da je shvatio da ga želi baciti na tu izbočinu, ali da se uspio obraniti. Nakon dolaska njegove supruge fizički sukob je prestao, a onda ga je Till primio, podigao u zrak i bacio na betonski mul.

Rekao je i da je Nijemac i ranije znao vikati i urlati jer smatra da je mul njegov odnosno da ga je kupio od gospođe koja ga je prethodno sagradila.

- Optuženik je postupao s izravnom namjerom, svjestan je da je njegovo djelo zabranjeno... Motiv ili pobuda iz kojih je djelo počinjeno jesu narušeni međuljudski odnosi te neriješeni odnosi oko korištenja veza.

Jačina ugrožavanja zaštićenog dobra očituje se ne samo u ugrožavanju života i tijela žrtve ispunjenjem obilježja djela, nego poglavito u okolnosti počinjenja da optuženik kazneno djelo čini tako što oštećenog podiže i baca na betonski mul - napisala je u presudi, uz ostalo, sutkinja Katarina Peršen.

24. travanj 2024 11:29