StoryEditorOCM
RegionalPOSTROJENJE ZA RECIKLIRANJE OTPADNOG GRITA NA RUBU GRADA

Ni gradonačelnik Župan ne želi "novu ekološku bombu na Bravaru"! Građani: "Već dovoze nekakav materijal...."

13. veljače 2019. - 20:20
bravar2

Početkom siječnja skupina okupljena oko građanske inicijative sastavljene od mještana petnaestak mjesta pobunila se zbog planirane izgradnje postrojenja za recikliranje otpadnog grita iz brodogradnje na samom ulazu u Obrovac. Investicija tvrtke "Grit Inter" izazvala je sumnje, otpor i strah od nove "ekološke bombe" u Obrovcu, zbog čega su sastavili i Zadarskoj županiji dostavili popis od 24 primjedbe kojima od Ministarstva traže odbacivanje Studije utjecaja na okoliš.

-Javno izlaganje Studije utjecaja na okoliš održano je u Jasenicama, a Ministarstvu smo proslijedili 90-ak primjedbi koliko smo ih zaprimili. Odluku će, vjerojatno u sljedećih mjesec dana, donijeti Ministarstvo, izjavio je tada Joško Matić, zamjenik resornog županijskog pročelnika.

-Radi se o Bravaru. Svi znamo kojom snagom bura puše na tom području, a u neposrednoj blizini postrojenja su Zrmanja, Novigradsko i Karinsko more i zaštićeni dijelovi Velebita. Međutim, u Studiji su se koristili klimatološki i meteorološki podaci s mjerne postaje DHMZ-a u Novigradu koji je udaljen 9 kilometara!? Na Bravaru su udari bure i do 260 km na sat, pa raznošenje opasnog otpada može imati katastrofalne posljedice, izjavio je jedan od inicijatora "pokreta otpora" za Slobodnu Dalmaciju plašeći se grita.

Riječ je o praškastom materijalu koji se koristi za pjeskarenje, a otpadni grit je opasan otpad, upozoravali su građani zabrinuti da će područje na kojemu žive još jednom biti „žrtveno janje“ industrijskog eksperimentiranja, jer se radi o pilot projektu i isprobavanju patenta čiji način primjene nije još testiran u većim razmjerima, što povećava strah od mogućeg ekološkog incidenta. Iz tvrtke "Inter grit" su ih umirivali tvrdeći da je sve u redu, da je Studija pokazala da nema opasnosti po okoliš. Ali, Ivan Prižmić, vlasnik tvrtke, svojedobno je izjavio da bi u tom pogonu trebala biti "oprana" i troska s famoznog Crnog brda kod Biljana Donjih i to po cijeni od 23 eura po toni! A to je dodatno izazvalo otpore u Obrovcu i okolici.

Na javnom izlaganju Studije utjecaja na okoliš u Jasenicama, općini kojoj teritorijalno pripada i područje na kojemu bi pogon trebao niknuti, nije bilo nikoga iz Grada Obrovca kojemu je pogon na samom ulazu u grad. Ipak, sada je reagirao i gradonačelnik Obrovca Ante Župan tvrdeći da je Obrovac zaobiđen jer mu nije pružena prilika da se temeljito upozna sa Studijom iako "ne postoji nitko tko je toliko izložen riziku te reciklaže", kako je Župan izjavio Zadarskom listu.

Istodobno, iz Ministarstva okoliša i enrgetike tvrde da je Grad Obrovac bio obaviješten i pozvan da sudjeluje u javnoj raspravi otvorenoj od 21. studenoga do 21. prosinca, ali ostavljaju otvorena vrata za sve sadašnje primjedbe koje su iz Grada Obrovca već poslane u Zagreb. Osim straha za obrovački okoliš, gradonačelnik Župan se boji i da bi pogon za recikliranje grita – uvozio grit iz inozemstva jer ga brodogradilišta u Hrvatskoj ne koriste u količinama potrebnim za mogućnosti reciklaže. A sve bi trebalo završiti na 300 metara od grada. Konačnu odluku o (ne)prihvaćanju studije i primjedbi koje su pristigle, donijet će Ministarstvo, očekuje se vrlo skoro.

 

"Na teren već dovoze nekakav materijal!"

 

Iz građanske inicijative su upozoravali na osjetljivost eko sustava i neposrednu blizinu ne samo grada Obrovca, nego i Karinskog i Novigradskog mora, te Zrmanje i zaštićenih dijelova Velebita. Unatoč tome što odluka o sudbini Studije o utjecaju na okoliš još nije određena, iz Obrovca su nam stigle fotografije na kojima se vidi prostor predviđen za gradnju reciklažnog pogona. -Nekakve su vreće tamo već dovezene, ali ne znamo što se u njima nalazi, jedino je vidljivo da je riječ o nekakvom praškastom materijalu, kažu nam iz građanske inicijative.

06. svibanj 2024 01:01