StoryEditorOCM
RegionalBIZARAN ZLOČIN

Niko B. i nevjenčana supruga trovali ljude travaricom s klozapinom, dvoje mrtvih kod Karlovca, podignuta optužnica zbog teških ubojstava

Piše Jutarnji list
6. veljače 2021. - 15:05

Zbog teških ubojstava dvoje ljudi i jednog pokušaja teškog ubojstva protiv Nike Batljana (62) zvanog Riža i njegove nevjenčane partnerice Ivanke Oskoruš (34) iz Plaškog Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu podiglo je optužnicu - piše Jutarnji.hr.

Ne otkrivajući njihove identitete tužiteljstvo je priopćilo da im se stavlja na teret da su zajedno i po prethodnom dogovoru, od 26. veljače do 28. travnja 2019. na području Plaškog na smrt otrovali 81-godišnjaka i 51-godišnjaka, dok je 61-godišnjak preživio zahvaljujući brzoj liječničkoj intervenciji.

Jedna od njihovih žrtava, 61-godišnjak, zbog terapije je koristio lijek koji sadrži tvar klozapin, "iako im je bilo poznato da se taj lijek ne smije uzimati istovremeno s alkoholom zbog moguće nagle i iznenadne smrti, u tri navrata tijekom konzumacije alkoholnih pića sa 81-godišnjakom, 61-godišnjakom i 51-godišnjakom s područja mjesta Plaški, neopaženo su im u piće stavili lijek koji sadrži tu tvar."

- Tereti ih se da su navedeno učinili u cilju da ih usmrte, kriomice i iskoristivši njihovo povjerenje, pa je svim oštećenicima odmah pozlilo. Optužnicom ih se tereti da su time uzrokovali smrt 81-godišnjaka i 51-godišnjaka zbog akutnog trovanja klozapinom i etilnim alkoholom, dok je smrt 61-godišnjaka izbjegnuta samo zahvaljujući pravovremenoj liječničkoj intervenciji - navode u karlovačkom tužiteljstvu. Svojim sumještanima su klozapin stavljali u travaricu u kafiću. Preživjeli je kasnije svjedočio da se nakon ispijanje rakije srušio pred birtijom, nakon čega je okraden.

Dvojac se od uhićenja u kolovozu prošle godine nalazu i istražnom zatvoru, a Odvjetništvo traži od suca istrage da ima ga produlji zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Prijete im kazne dugogodišnjeg zatvora.

Okrivljenici su vrlo dobro poznati karlovačkoj javnosti i policiji po brojniim kaznenim djelima, uglavnom imovinskim deliktima - krađama i prijevarama. No, u dosjeima imaju i jedno ubojstvo. Batljan je prije 14 godina na Županijskom sudu u Karlovcu bio osuđen na pet godina i šest mjeseci zatvora zbog ubojstva starca Ive Bartulovića iz Banjaluke, zajedno s dvojicom pomagača, od kojih je jedan bio maloljetan. S njima je bila i Ivanka Oskoruš, no oslobođena je krivnje za ubojstvo, jer ih je kobne večeri čekala u automobilu. Od starca su ukrali 100 američkih dolara, 50 eura i 400 konvertibilnih maraka.

Dok je Batljan izdržavao kaznu zbog ubojstva Bartulovića, Ivanka Oskoruš ušla je u ljubavnu vezu s Plaščaninom Milanom Mikićem, ali je veza pukla nakon što je Mikić 2010. godin u Plaškom ubio staricu Anu Klipu (88), kako bi joj ukrao 300 kuna. Zbog toga je Mikić završio u zatvoru, a kako se Batljan uskoro vratio, vratila mu se i Ivanka.

16. travanj 2024 20:46